Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C24.8°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.8°C22.2°C
3 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.6°C22.1°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C25.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 45%
Μέση Ανατολή / Ασκήσεις ισορροπίας από Αθήνα και Λευκωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Ασκήσεις ισορροπίας από Αθήνα και Λευκωσία

Εκτοπισμένοι στη Γάζα
(EPA/MOHAMMED SABER)

Τίποτε δεν δείχνει ότι ο πόλεμος -και η ανθρωπιστική καταστροφή- στη Γάζα θα σταματήσει σύντομα, αντιθέτως είναι πολλές οι ενδείξεις για μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εκτοξεύει απειλές κατά του νέου ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που αναμένονται τα αντίποινα από το Ιράν για τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ μέσα στην Τεχεράνη.

Μπροστά σ’ αυτή την ισορροπία του τρόμου, η οποία από στιγμή σε στιγμή μπορεί να διαταραχθεί, η Αθήνα και κυρίως η Λευκωσία προσπαθούν να προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Για όσους δεν έχουν στο μυαλό τους το χάρτη, η Κύπρος είναι σε απόσταση μιας πτήσης λίγων λεπτών από τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, είναι η πιο κοντινή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο καμίνι της Μέσης Ανατολής.

Η Κύπρος και η ανθρωπιστική βοήθεια

Αν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου και το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, εμφανίστηκε ως φανατικός υπέρμαχος του Ισραήλ και της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Νετανιάχου, στη συνέχεια ανέσυρε από τη μνήμη του τις παραδοσιακές σχέσεις της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο. Και σε συνεργασία με τους Βρετανούς προώθησε στην Ε.Ε. την ιδέα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λάρνακα στη Γάζα. Αν και το Ισραήλ είχε εξ αρχής την απόλυτη εποπτεία της βοήθειας που μεταφέρεται μέσω της επιχείρησης «Αμάλθεια», δεν την στήριξε. Άλλωστε, φαίνεται ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, και κάποια φορτία έφτασαν στους Παλαιστίνιους και η στάση της Λευκωσίας φάνταξε πιο ισορροπημένη. Κι όταν τον Ιούνιο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, απείλησε την Κύπρο με αντίποινα εάν τα αεροδρόμια του νησιού τεθούν στη διάθεση της ισραηλινής αεροπορίας σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου, ο Χριστοδουλίδης επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η Κύπρος δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Κανένα κυπριακό λιμάνι ή αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς πολεμικής σύρραξης εκατέρωθεν», διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά προχθές μιλώντας στη γαλλική Figaro.

Ο ισορροπιστής Γεραπετρίτης

Ασκήσεις ισορροπίας κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, χάρη στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος κατάφερε σιγά σιγά να διαφοροποιήσει την φουλ φιλοϊσραηλινή στάση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Γεραπετρίτης μπορεί για την ώρα να συνομιλεί με όλους στην περιοχή - και με το Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Αρχή και με τον αραβικό κόσμο. Και θέλει να πιστεύει ότι η χώρα μας δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες από το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατό αλώβητη και να βγούμε όλοι από την κρίση αυτή την επόμενη μέρα χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες για την οικουμένη», είπε στην τελευταία συνέντευξή του πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές στο ΣΚΑΙ.

Όλα αυτά ισχύουν μέχρι νεωτέρας. Στην περίπτωση μιας γενικότερης ανάφλεξης - και εφόσον οι ΗΠΑ να συνεχίζουν να δίνουν το πράσινο φως στον Νετανιάχου για τα πάντα- Αθήνα και Λευκωσία θα αναγκαστούν να επανακαθορίσουν τη στάση τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL