Όχι στον κυβερνητικό εκβιασμό για τη fast track έγκριση από τη Βουλή της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα είπε η αντιπολίτευση, απορρίπτοντας την κινδυνολογία κυβέρνησης και Τραπέζης της Ελλάδος. Χατζηδάκης και Στουρνάρας επιχείρησαν να καλύψουν πίσω από τερατολογίες για κατάρρευση ακόμα και του συνόλου του τραπεζικού συστήματος μία συμφωνία δυσμενή για το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογούμενων. Το Δημόσιο θα καταβάλει διπλάσιο ποσό από τους ιδιώτες της Thrivest Holding για τη διάσωση των δύο τραπεζών, αλλά θα έχει το μισό ποσοστό στη διοίκηση της νέας τράπεζας.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του ΕΦΚΑ θα καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Thrivest Holding περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Χώρια τα ποσά που διαχρονικά έχουν καταβληθεί στις δύο προβληματικές τράπεζες. Το ποσοστό των ιδιωτών όμως στη διοίκηση της νέας τράπεζας θα είναι στο 58,5%, ενώ του Δημοσίου κοντά στο 40%. Η συμφωνία, δηλαδή, είναι στο ίδιο κλίμα με τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στοίχισε στο Δημόσιο 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο «πέμπτος πυλώνας» του τραπεζικού συστήματος, δυστυχώς, ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων χρόνων, καθώς μετά την εξυγίανση με λεφτά του Δημοσίου περνά στον έλεγχο ενός από τα νεότερα επιχειρηματικά «τζάκια». Μίας σύμπραξης τριών επιχειρηματιών (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) με συμμετοχές σε εταιρείες εφοπλιστικές, κατασκευαστικές και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και επιχειρήσεις ΜΜΕ και ποδοσφαιρική ομάδα, κατά την πάγια τακτική πολλών άλλων παλαιότερων επιχειρηματικών «τζακιών».
Φάμελλος: Η δημόσια περιουσία δεν είναι του Μητσοτάκη
«Το Δημόσιο έχει βάλει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 900 εκατομμύρια. Γιατί το ποσοστό του πρέπει να είναι μικρότερο από το ποσό που θα βάλουν οι ιδιώτες, που είναι στο ένα τρίτο; Γιατί να μην έχει μεγαλύτερο ποσοστό; Δεν μπορούμε; Δεν θέλουμε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, θυμίζοντας ότι «η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι των πολιτών. Δεν είναι του κυρίου Μητσοτάκη για να κάνετε παιχνίδια».
Η αντιπολίτευση επισήμανε τη στήριξή της στη στρατηγική του πέμπτου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Χωρίς, όμως, αποφασιστικό λόγο του Δημοσίου στη διοίκηση της νέας τράπεζας δεν φαίνονται πιθανές οι πιέσεις για αλλαγές στις ληστρικές τακτικές των συστημικών τραπεζών σε βάρος των πολιτών. Τακτικές που έχουν φέρει στις τράπεζες υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από τις υπέρογκες προμήθειες, την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει αποκλειστεί από τον δανεισμό.
Παππάς: Το Δημόσιο δεν παίρνει αυτό που δικαιούται
«Για μας και ο πέμπτος και ο έκτος και ο έβδομος πυλώνας θα είναι επιθυμητός και κυρίως ο δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Με αυτήν τη σύμβαση που φέρνετε δεν έχουμε καμία εγγύηση όμως ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και το ποσοστό που δικαιούται» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς. «Δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι θα μειωθούν οι προμήθειες, ότι θα μειωθούν τα επιτόκια. Αυτά είναι τα κριτήριά μας και δεν μπορούμε να δώσουμε τη συναίνεσή μας» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Το «μπαλάκι» των ευθυνών στον Στουρνάρα από τον Χατζηδάκη
Ενδιαφέρουσα ήταν και η στάση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιχείρησε να εμφανίσει τα χέρια της κυβέρνησης ως δεμένα και τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μονόδρομο. Ο Κ. Χατζηδάκης διάβασε σχεδόν κατά λέξη τη σχετική τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος κινδυνολογεί για απώλεια των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ καταθέσεων στις δύο τράπεζες και για γενικευμένο bank run με μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από όλες τις τράπεζες.
«Έχετε μια συμφωνία, για την οποία ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σας λέει ότι αν δεν προχωρήσει η συμφωνία, θα έχουμε δραματικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, τους καταθέτες και την οικονομία. Εσείς ειλικρινά τι θα κάνατε στη θέση μου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης προσπαθώντας να μεταφέρει τις ευθύνες για τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών στον Γ. Στουρνάρα.
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Πέντε χρόνια τι κάνατε;»
Ο Κ. Χατζηδάκης προσπάθησε να γυρίσει τη συζήτηση και στο 2015, χρεώνοντας την κακή κατάσταση της Attica Bank στην υποτιθέμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να την αξιοποιήσει για να στηρίξει φιλικά προς αυτόν οικονομικά συμφέροντα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θύμισαν, βέβαια, στον Κ. Χατζηδάκη ότι εδώ και πέντε χρόνια τη χώρα κυβερνά η Ν.Δ. και έχει σημαντική ευθύνη για την αδυναμία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της τράπεζας.
«Πριν φτάσουμε στο εκβιαστικό δίλημμα ότι θα χαθούν 1,6 δισεκατομμύρια και θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, να μας πείτε τι κάνατε εδώ και πέντε χρόνια για να μην συμβεί. Ο άριστος κύριος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός. Τι έκανε; Απουσίαζε;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Σ. Φάμελλος. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας ότι «έρχεται τώρα και μας επισημαίνει έναν συστημικό κίνδυνο, αλλά τα προηγούμενα πέντε χρόνια τι έκανε;».
Ναι επί της αρχής μόνο από το ΠΑΣΟΚ
Μόνη «παραφωνία» από την αντιπολίτευση ήταν το ΠΑΣΟΚ, που στήριξε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1, δηλαδή στην κύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να αναδειχθεί, υποτίθεται, η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα, αλλά να καταγραφούν και οι ενστάσεις του για τη συμφωνία.
Βέβαια, ελάχιστοι θα αντιλαμβάνονταν τη μετριοπαθή στάση του ΠΑΣΟΚ αν άκουγαν τον Παύλο Γερουλάνο. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ αναπαρήγαγε με ένταση τις περισσότερες ενστάσεις κατά της συμφωνίας που και η υπόλοιπη αντιπολίτευση έθεσε, ενώ η ομιλία του δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επί της αρχής υποστηρικτική στο νομοσχέδιο.
Οπως φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μπερδεύει τις «γραμμές» του σε σχέση με την ένταση της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη αν ληφθεί υπόψη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο εισηγητής στο νομοσχέδιο είναι ανθυποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου.