Στη δημοσιότητα έρχεται μέρος του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κλπ) από την ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, το in.gr με σημερινό δημοσίευμα επανέρχεται αναφορικά με τη χθεσινή αποκάλυψή, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του ΠΔ, καθώς νωρίτερα -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Π. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει το υπό διαμόρφωση Π.Δ., ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι τα σχετικά δημοσιεύματα αποτελούν παραποίηση της πραγματικότητας και ότι δεν υπάρχει σχέδιο αγοράς λογισμικού παρακολούθησης, από την κυβέρνηση.
«Τα δημοσιεύματα αυτά, παραποιούν την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αγοράς κάποιου λογισμικού. Υπάρχει βασικά ένα σχέδιο διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου με βάσει τα όσα προβλέπει ο νόμος που θα διέπει συνολικά το καθεστώς τέτοιων περιπτώσεων», σημείωσε ο ίδιος και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αγοράς λογισμικού είτε κάποιο τέτοιο σχέδιο από την κυβέρνηση».
Παρόλα αυτά το ερώτημα για ποιο λόγο δημιουργείται ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν δεν υπάρχει πλάνο προμήθειας και χρήσης λογισμικού παρακολούθησης παραμένει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το υπό διαμόρφωση Π.Δ. επεσήμανε ότι «δεν έχει διαρρεύσει σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση» τονίζοντας ότι «όλη αυτή η διαρροή δεν ξέρουμε από που έγινε, εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο και δεν είναι μόνο ότι έγινε κάποια διαρροή, είναι ότι έγινε και αλλοιωμένη διαρροή και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως τέλος πάντων μου την μεταφέρετε».
Όπως επισημαίνει το in.gr το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία συλλογής γνωμοδοτήσεων, οι οποίες επικεντρώνουν βασικά σε θέματα αντισυνταγματικότητας, από αρμόδιες αρχές. Ωστόσο έκπληξη προκαλεί το γεγονός που αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ ότι η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) δεν έχει λόγο επί των τεχνικών προδιαγραφών των λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητεί απαντήσεις στη Βουλή
Το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλώντας μεταξύ άλλων τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης να απαντήσουν «ποια συστήματα παρακολούθησης σχεδιάζουν με ποιο κόστος και ποιους περιλαμβάνουν;».
Όπως τονίζουν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Κώστας Μπάρκας, «το Προεδρικό Διάταγμα διαμορφώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από εισηγήσεις και προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, χωρίς καμία διαβούλευση με άλλους τεχνικού ή πολιτικού φορείς, καθορίζοντας τις προϋποθέσεις για την προμήθεια και χρήση νέου λογισμικού παρακολούθησης, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς για τα εχέγγυα που θα έχει το εν λόγω σύστημα».
«Η κυβέρνηση που έχει βαριά εκτεθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ε.Ε και στην διεθνή κοινότητα, έρχεται μετά από δύο χρόνια και ενώ ακόμα δεν έχει απαντήσει στην ύπαρξη ή μη του ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων με τη χρήση του παράνομου λογισμικού pretador, να αναβαθμίσει με αυθάδεια την διαδικασία παρακολουθήσεων εις βάρος τίνος άραγε, του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, των κυβερνητικών – διοικητικών ή και δικαστικών αρχών;» διερωτώνται με νόημα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Παράλληλα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν ότι «τα πορίσματα της επιτροπής Pega αποκαλύπτουν ότι και στην Ελλάδα έχει γίνει κατάχρηση τέτοιων λογισμικών, ζητώντας τη μεταβολή του νομικού πλαισίου που διέπει τις παρακολουθήσεις».
Τέλος, ρωτούν την κυβέρνηση εάν θα προβεί στην θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων χρήσης του όποιου προγράμματος δημιουργηθεί, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι απολύτως νομότυποι και να αποφευχθούν νέες απόπειρες μαζικής επιμόλυνσης κινητών τηλεφώνων πολιτών με κακόβουλο λογισμικό.