Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Στη Βουλή η κατάρρευση του νοσοκομείο Σύρου - «Η κυβέρνηση αδιαφορεί»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Στη Βουλή η κατάρρευση του νοσοκομείο Σύρου - «Η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Διάδρομος νοσοκομείου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στη Βουλή φέρνει τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς σύμφωνα με τους ίδιους το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου «καταρρέει και η κυβέρνηση αδιαφορεί» μένοντας σε ρόλο απλού παρατηρητή.

Η ερώτηση που κατατέθηκε από 16 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου αφορά στο «φλέγον πρόβλημα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων της νεοδεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλη την επικράτεια, και συγκεκριμένα στο τουριστικό νησί της Σύρου, όπου μάλιστα βρίσκεται η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Ερμούπολη».

Το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», «χειμάζεται από τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και δη γιατρών» τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας:

«Η θερινή σεζόν στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες διακοπεύουν στο νησί της Σύρου έχει ήδη αρχίσει, αλλά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου διαθέτει μόλις έναν γενικό ιατρό, γεγονός που δεν διασφαλίζει την ορθή και κυρίως την ασφαλή λειτουργία αυτού του νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει απαθής θεατής της κατάστασης ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της η οποία επιτάσσει έλασσον κράτος και άρα ρυθμιστική παρέμβαση και μέγιστη ατομική ευθύνη και άρα άμεση ιδιωτική δαπάνη, σε μια χώρα πρωταθλήτρια ακρίβειας και αισχροκέρδειας, προτελευταία σε αγοραστική δύναμη εντός της ΕΕ και συγκλίνουσα με την τελευταία Βουλγαρία» τονίζουν οι ίδιοι.

Τέλος καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει «ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για να βελτιώσει το ζήτημα της δραματικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Μέτρα μόνιμης και διαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος και όχι προσωρινά και πρόχειρα ημίμετρα, που εντείνουν το πρόβλημα, όπως οι δια "εντέλλεσθε" μετακινήσεις και κομματικής ομηρίας συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ένας λόγος παραπάνω όταν μιλάμε για τη νησιωτική Ελλάδα και τα επιπλέον κίνητρα που χρειάζονται».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η θερινή σεζόν έχει ήδη αρχίσει, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους γεμίζουν ασφυκτικά και οι ανάγκες υγείας αυξάνονται δραματικά. Όμως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο μνημονιακός εκτελεστικός της βραχίονας στο Υπουργείο Υγείας, Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης πλέουν μακάριοι σε πελάγη «ευτυχίας». Εδώ και πέντε (5) χρόνια διοικούν την χώρα επιμένοντας να βρίσκονται συνειδητά εκτός τόπου και χρόνου. Εκτός των κοινωνικών αναγκών δηλαδή.

Έχοντας ήδη καταθέσει ερώτηση σχετικά με την δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Περιφέρεια Κυκλάδων, η οποία, όπως και σχεδόν όλες οι ερωτήσεις μας, παραμένει αναπάντητη, σε αντίθεση με τον Κανονισμό της Βουλής, θα εστιάσουμε αυτή τη φορά στο νησί της Σύρου και το Γενικό Νοσοκομείο «Βαρδάκειο και Πρώιο» που εδρεύει στην Ερμούπολη και ο ρόλος του, ως προς την κάλυψη των αναγκών υγείας της Σύρου καθώς και των γειτονικών της νήσων, είναι αυταπόδεικτα καθοριστικός.

Ωστόσο, το προαναφερόμενο νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, κυρίως όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του, το οποίο υπολείπεται παρασάγγας των προβλεπόμενων στον οργανισμό του θέσεων, κυρίως δε ως προς το ιατρικό του προσωπικό. Ιδίως το αυτοτελές Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπολειτουργεί καθώς το Μάιο του 2024 διέθετε μόλις ένα γενικό ιατρό, ο οποίος εκτελούσε χρέη Διευθυντή, το δε τμήμα καλύπτει μόνο τα παθολογικά περιστατικά.

Δεδομένης της τουριστικής σεζόν που έχει ήδη αρχίσει, η σημασία του ΤΕΠ αλλά και όλου του ΓΝ Σύρου αυξάνεται αντίστοιχα με τις ανάγκες υγείας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, εγχώριων και αλλοδαπών. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας παρότι γνώριζε τις ανάγκες της Σύρου, αλλά και όλης της επικράτειας, δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για να στελεχώσει επαρκώς τις δομές του ΕΣΥ. Αντιθέτως, επιχειρεί με μετακινήσεις ιατρών να καλύψει τα κενά, τακτική όμως που απλώς μετακυλίει τα κενά. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας ως εξπέρ της μετακύλισης, κατευθύνει τους πολίτες άμεσα και έμμεσα στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών το αποδεικνύουν περίτρανα: 9.012 λιγότεροι είναι οι τακτικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί κατά 20. 225 οι μη τακτικοί υπάλληλοι, δηλαδή οι συμβασιούχοι. Αυτό είναι το ΕΣΥ που οραματίζεται η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ: υποστελεχωμένο και επισφαλές, οριακά ικανό να εκτελεί τη συνταγματική αποστολή του, έκθετο στη δαμόκλειο σπάθη της ανανέωσης ή μη των συμβάσεων, λάφυρο στο κυβερνών κόμμα, αναξιοπρεπές και απαξιωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας και προθάλαμος του διογκούμενου ιδιωτικού τομέα.

Επειδή το ΕΣΥ νοσεί από τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υπολειτουργεί αδυνατώντας να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες, εγχώριους και αλλοδαπούς, οι δομές του ΕΣΥ καταρρέουν υπό την πίεση και χάνουν τη μάχη. Σήμερα το ΕΣΥ λειτουργεί χάρη στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων του, το φιλότιμο και την υψηλή αίσθηση του κοινωνικού ρόλου που αυτοί επιτελούν, ενώ είναι εργασιακά εξουθενωμένοι (burn out).

Επειδή οι μετακινήσεις προσωπικού και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν είναι βιώσιμη λύση του προβλήματος αλλά επαχθής μετάθεσή του. Λύση είναι μόνο η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Επειδή το αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Σύρου υπολειτουργεί και ήδη δέχεται ανυπέρβλητες πιέσεις περιστατικών, η πλειοψηφία των οποίων δεν εξυπηρετείται και υποχρεούται να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα υγείας, κάτι που προφανώς επιβαρύνει έτι περαιτέρω τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αυξάνοντας την ήδη πολύ αυξημένη και πρωταθλήτρια εντός Ε.Ε άμεση ιδιωτική δαπάνη υγείας.

Επειδή οι άνθρωποι που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας προσδοκούν μεταξύ άλλων ασφάλεια, και ως τέτοια νοείται και η κάλυψη των ενδεχόμενων αναγκών της υγείας τους, ειδάλλως δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα και προτιμούν άλλους προορισμούς όπου τους παρέχεται αυτή η αυτονόητη ικανοποίηση.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για να ενισχύσει το ΓΝ Σύρου και συγκεκριμένα το αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών  του με ιατρικό προσωπικό;
  2. Ποιο είναι το Στρατηγικό Σχέδιο για το Ανθρώπινο Δυναμικό του ΕΣΥ και πως αυτό υλοποιείται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL