Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
24.6°C30.2°C
1 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C30.0°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.3°C29.4°C
3 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.4°C28.6°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.3°C26.9°C
0 BF 44%
Βούλα Κεχαγιά / Το απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούλα Κεχαγιά / Το απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση

Η Βούλα Κεχαγιά
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο προφανώς έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε με νόημα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι « Έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας, έχουμε παρουσιάσει το κοστολογημένο μας πρόγραμμα και σε θεματικές εκδηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή βρίσκει και ο ίδιος ελκυστικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα συγκριθούν με το  πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τη φορολογική της πολιτική και με την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Ακούμε τον υπ. Οικονομικών να λέει ότι δεν θέλουν να μειώσουν τους έμμεσους φόρους. Αυτό είναι μία αντίληψη, είναι μία επιλογή. Ενώ εμείς προτείνουμε  τη μείωση των έμμεσων φόρων, προτείνουμε τον μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, για 6 ή ενδεχομένως και για 6  ακόμη μήνες. Ο κ. Χατζηδάκης λέει «θα διατηρήσω υψηλά τους έμμεσους φόρους και θέλω να περιορίσω την κατανάλωση». Τι άλλο θα ακούσουμε;

Οι αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πολύ επιφανειακές. Το να έρχεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και οι υπουργοί του και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, είναι εντελώς κινδυνολογική συμπεριφορά. Η παράταξη που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία, ήταν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη.

Όσον αφορά σε σχέση με τον μηδενισμό και τη μείωση του ΦΠΑ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τους ισχυρισμούς του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του κ. Πατέλη, ότι αυτό σημαίνει κόστος 2 δισ. ευρώ, και το ερώτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, επισήμανε «Βεβαίως και έχει δοθεί απάντηση, ίσως ο κ. Πατέλης να μη θέλει να ακούσει την απάντηση. Η απάντηση είναι η φορολόγηση των υπερεσόδων από τα διυλιστήρια, από τα υπερκέρδη των τραπεζών, σε ποσοστό 90%, και από τις εταιρίες ενέργειας. Το έχουμε πει αυτό, και το όφελος, αυτό που θα έρθει στα δημόσια ταμεία, από τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών είναι περί τα 3,5 δισ. ευρώ. Το δικό μας πρόγραμμα, σύμφωνα και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο διέψευσε την κυβέρνηση του κ. Πατέλη, λέει ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι 2,7 δισ. ευρώ. Άρα, υπάρχουν και χρήματα τα οποία μπορούν να διατεθούν και για άλλους σκοπούς.

Επίσης, υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία θα ληφθούν προοδευτικά. Για παράδειγμα, αν ξεκινούσε και εφαρμοζόταν η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τώρα, από το 2024, θα είχαμε τον μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όμως η μείωση του ΦΠΑ, η οποία επηρεάζει όλα τα εισοδήματα οριζόντια, από 24 σε 21% - όπως είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη - θα εφαρμοζόταν ως μέτρο το 2025. Που σημαίνει ότι τότε θα είχε αποσυρθεί και ο μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης έως ότου ξεπεράσουμε την κρίση με την ακρίβεια».

Αναφορικά με τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στις ευρωεκλογές, και τι θα ήταν επιτυχία υπογράμμισε «Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων, για όλα τα κόμματα, θα είναι συνδυαστική. Δηλαδή δεν θα δούμε το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή ανεξάρτητα από το τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα. Θα δούμε τη συνολική πολιτική εικόνα.

Βεβαίως, το κάθε κόμμα βλέπει και τα του οίκου του. Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, το οποίο, όπως λέει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ήταν να δούμε και το δυάρι μπροστά. Πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός και σε περίπτωση που έχουμε ένα καλό ποσοστό, από 17% έως 20%, μακάρι να είναι και υψηλότερο – μιλάω με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη δυναμική που δείχνει στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ερώτημα εάν  θα πρέπει την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συζήτηση με τις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς απάντησε «Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει, και από πολιτικά κόμματα και από εκπροσώπους του Τύπου. Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που μας νοιάζει στην παρούσα φάση είναι οι επόμενες 11 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν κοιτάζουμε την επόμενη μέρα, κοιτάζουμε πώς θα αποσπάσουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Με μια Νέα Δημοκρατία αποδυναμωμένη -  τα ποσοστά της αυτή την ώρα είναι στο 31%, που σημαίνει 10 μονάδες κάτω σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο - και έναν ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωμένο. Άρα το βλέμμα μας είναι στην κάλπη της 9η Ιουνίου.

Ήδη όμως, ο κ. Κασσελάκης έχει πει ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ούτως ώστε όλοι όσοι το θέλουν και το επιθυμούν, και όχι σε επίπεδο ηγεσιών, να μπορούν να έρθουν, να συσπειρωθούν και να συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να γίνει συζήτηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ενσωματωθούν σε αυτόν, να μην είναι ένα παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ισχύουν κομματικές επετηρίδες.  Να ενταχθούν, αλλά με ισότιμη συμμετοχή, όχι σαν οι "ξένοι" που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ενταχθούν και θα έχουν μια ισότιμη μεταχείριση, ως ισότιμα μέλη, ως ισότιμα στελέχη».

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για νέο προοδευτικό μέτωπο ή για έναν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, δήλωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο πυλώνας, η βάση για να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη που θα εκφράζει το χώρο της κεντροαριστεράς». ​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL