Ορατά γίνονται μέρα με την ημέρα τα αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην φέρει στη Βουλή και να επικυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης.
Μετά τις δηλώσεις - πρόκληση της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι δηλώνει προκλητικά -σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα- ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Ο ίδιος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τη δήλωση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ως «αξιοπρεπή» εγκαλώντας την Ελλάδα ότι έδειξε τα πολιτικά «μπράτσα» της. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πρόσθεσε ότι «περίμενα, ο νότιος γείτονάς μας, να μας συγχαρεί».
«Δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών) και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον» σημείωσε ο ίδιος πετώντας παράλληλα το μπαλάκι στην Ελλάδα, εάν κρίνει ότι χρειάζεται να απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο της Χάγης.
«Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι προσθέτοντας:
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ-DPMNE, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς ένα από τα τρία μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτό που ρυθμίζει οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (τα άλλα δύο αφορούν στη φύλαξη των εναέριων συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα και στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ) ο αρχηγός του VMRO-DPMNE σημειώνει ότι «θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες να επενδύουν στην Ελλάδας».
Τέλος, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας καρφώνει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν έχει εφαρμόσει όσα απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση».