Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.6°C34.8°C
4 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
30.7°C34.6°C
1 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
35.0°C36.0°C
3 BF 27%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.8°C33.8°C
5 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
31.9°C34.1°C
0 BF 33%
Σπαρτιάτες / Νέο σκηνικό μετά την έκπτωσή τους - Τα 3 σενάρια για τις έδρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπαρτιάτες / Νέο σκηνικό μετά την έκπτωσή τους - Τα 3 σενάρια για τις έδρες

Ο Βασίλης Στίγκας στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον αποκλεισμό του «κόμματος»-όχημα Σπαρτιάτες, το οποίο επέλεξε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ναζιστής Ηλίας Κασιδιάρης, από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, σε μια απόφαση το σκεπτικό της οποίας «προλέγει» μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο μόρφωμα. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αριθμεί συνολικά 13 σελίδες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος Σπαρτιάτες, το οποίο υποκαθιστά τη Χρυσή Αυγή, ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στο πλαίσιο του εγκληματικού μηχανισμού τού ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του Κράτους Δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από τη Δημοκρατία».

Στην ουσία, η απόφαση αυτή προδικάζει την a posteriori έκπτωση των εκλεγμένων με τους Σπαρτιάτες βουλευτών, καθώς σημαίνει ότι το μόρφωμα αυτό κατήλθε στις εκλογές του 2023 ως κέλυφος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Θυμίζουμε ότι αρχικά ο Κασιδιάρης είχε δοκιμάσει να κατέλθει στις εκλογές με το μόρφωμα Έλληνες, του οποίου η κάθοδος αποκλείστηκε προεκλογικά και μόνο τότε με μια δήλωσή του υποστήριξε στις εκλογές του Ιουνίου τους Σπαρτιάτες, καταφέρνοντας πάντως μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες να κινητοποιήσει σχεδόν 250.000 ψηφοφόρους, που προφανώς τον ακολουθούσαν στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ανενόχλητος δουλεύει μέσα από τη φυλακή.

Με αυτό το δεδομένο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να δώσει ο Κασιδιάρης ξανά την τελευταία στιγμή «γραμμή» στους ακολούθους του για κάποιο από τα πολυάριθμα ακροδεξιά κόμματα που δέχτηκε χθες ο Άρειος Πάγος. Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στα 31 κόμματα που ενέκρινε ο Άρειος Πάγος, πέραν των 7 λοιπών κοινοβουλευτικών και άλλων γνωστών κομμάτων, όπως το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, το κόμμα του απερχόμενου ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη κ.ά., συναντά κανείς συνδυασμούς όπως Εθνικό Μέτωπο, Συντηρητικοί, Κίνημα Εθνικής Ανεξαρτησίας, που θα μπορούσαν να δεχτούν την υποστήριξη του Κασιδιάρη.

Τα τρία σενάρια

Στο περιθώριο της προχθεσινής απόφασης του Αρείου Πάγου αναμένονταν η συνεδρίαση και η απόφαση του εκλογοδικείου σχετικά με την τύχη των εδρών που κέρδισαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αν, όπως αναμένεται, οι έδρες εκπέσουν, το εκλογοδικείο θα αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια, με τα ενδεχόμενα να είναι τρία.

1. Να δοθούν οι έδρες στα κόμματα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο ανά περιφέρεια (ενδεχόμενο κάπως περίπλοκο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις πρώτο σε υπόλοιπα είναι το ΜέΡΑ25, το οποίο όμως δεν συγκεντρώνει 3%).

2. Να γίνει συνολική ανακατανομή των εδρών με τις ψήφους στους Σπαρτιάτες να θεωρούνται άκυρες (έτσι, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαινε από το 17,8% στο 18,7% και θα κέρδιζε 3 επιπλέον έδρες).

3. Να γίνει επαναληπτική εκλογή σε 11 περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες είχαν κερδίσει έδρα.

Για λόγους τυπικούς και ουσιαστικούς, το δεύτερο σενάριο μοιάζει το επικρατέστερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL