Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.7°C28.0°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C23.5°C
3 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C27.0°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.6°C24.9°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
22.1°C22.1°C
2 BF 52%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Ναι στα ποιοτικά ελληνικά αμνοερίφια για τον καταναλωτή, όχι στους κερδοσκόπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Ναι στα ποιοτικά ελληνικά αμνοερίφια για τον καταναλωτή, όχι στους κερδοσκόπους

Βαρβάκειος Πάσχα
Φωτογραφία αρχείου - (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Οικονομικά προσιτά και ποιοτικά ελεγμένα και ασφαλή, ελληνικά αμνοερίφια, για τον καταναλωτή, ενόψει του Πάσχα, ζητούν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ.

Όπως τονίζουν, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκος Παππάς, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης και ο αναπληρωτής Γιώργος Παπαηλιού, «θα σταθούμε απέναντι και σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αδιαφορήσει για τον κλάδο της «ελληνικής κτηνοτροφίας και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου, προς όφελος των κερδοσκόπων».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «η αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης της ΝΔ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, «ο στόχος για την τιμή του αρνιού στο “Καλάθι του Πάσχα”, είναι τα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε στο “Καλάθι του Πάσχα” οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαμηλότερες σε σχέση µε πέρυσι».

Ο κ. Σκρέκας αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί, πως έγκαιρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν προειδοποιήσει:

1. Για ελλείψεις αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, είτε γιατί υπήρξαν αυξημένες εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα, που μπορεί να ξεπερνούν και το 20% των εκτρεφόμενων αμνοεριφίων, αφού «η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τους ανάγκασε να σφάξουν νωρίς» είτε γιατί τα διαθέσιμα, πλέον, προς σφαγή αμνοερίφια είναι λίγα, αφού το κόστος εκτροφής τους είναι υψηλό και οι ίδιοι επιλέγουν να τα αξιοποιήσουν για το γάλα τους, που αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος. Ιδιαίτερα, μάλιστα στην πολύπαθη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου το κόστος εκτροφής των αμνοεριφίων έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί.

2. Για την απουσία συστηματικών και εντατικών ελέγχων στα σύνορα και μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία, όπου δηλώνονται τα ζώα στα σχετικά μητρώα, καθώς και η εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του κρέατος, από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που πέρα των άλλων οδηγεί στην παραπλάνηση των καταναλωτών, οι οποίοι τελικά αγοράζουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, εισαγόμενα αμνοερίφια.

Και συνεχίζουν οι τομεάρχες αναφέροντας πως «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι προφανές ότι επικροτούμε και υποστηρίζουμε κάθε μέτρο και κάθε παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα διασφαλίζει οικονομικά προσιτά και ποιοτικά ελεγμένα και ασφαλή, ελληνικά αμνοερίφια, για τον καταναλωτή, ενόψει του Πάσχα».

«Όμως, δεν θα διστάσουμε να σταθούμε απέναντι και σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυβέρνησης, που με το προσφιλές γι’ αυτήν «όχημα» της μιντιακής χειραγώγησης και παραπληροφόρησης, καθώς και του κοινωνικού αυτοματισμού, θα προσπαθήσει να αποποιηθεί και να μεταθέσει τις ευθύνες της, σε όλους τους άλλους, εκτός από την ίδια, εντείνοντας επιπλέον την αδιαφορία της για τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου, προς όφελος των κερδοσκόπων» ξεκαθαρίζουν στην κοινή τους δήλωση Νίκος Παππάς, Βασίλης Κόκκαλης και Γιώργος Παπαηλιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL