Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.5°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.5°C18.9°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.0°C19.9°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C18.3°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
3 BF 72%
Στέφανος Κασσελάκης / Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέφανος Κασσελάκης / Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, που είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και εθνικό, αναφέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα (22/4) στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Δεν ψηφίζουμε για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε για την πολιτική επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος επαίρεται. Ψηφίζουμε για τις βασικές αρχές και αξίες που καθιστούν την Ελλάδα μέλος του στενού πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης: Δημοκρατία και Ευημερία» υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία «να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση και να σταματήσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Όπως σημειώνει, τα πλήγματα στη Δημοκρατία είναι αλλεπάλληλα στη χώρα μας. Υπενθυμίζει το ψήφισμα-κόλαφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο ψήφισε μια ευρύτατη πλειοψηφία που περιλαμβάνει από το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ, τους Φιλελεύθερους, την Αριστερά και ακόμη και μερικούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπενθυμίζει ακόμη ότι ζήτημα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά και οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Η χώρα έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να απειλείται με grexit από τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ιδού, λοιπόν, το πρώτο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ψηφίζουμε για να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που τους θεωρεί εργαλείο για την άσκηση και την επιβολή της εξουσίας» τονίζει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αφιερώνει μεγάλο μέρος του άρθρου του και στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, με τη χώρα μας να είναι η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ των 27, με πραγματικούς μισθούς και εισοδήματα χαμηλότερα από εκεί που βρίσκονταν πριν από 15 χρόνια. «Όλα αυτά μετά από τρία μνημόνια και τεράστιες θυσίες των πολιτών. Ιδού, λοιπόν, το δεύτερο διακύβευμα, εθνικό και ευρωπαϊκό: η Ελλάδα να συνδέσει την οικονομική της πολιτική με την ευημερία των πολλών και όχι με τα υπερκέρδη των λίγων, όπως φροντίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημειώνει.

«Ψηφίζουμε, λοιπόν, εθνικά και ευρωπαϊκά» τονίζει. «Για πραγματικό σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). Για πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές που δεν θα κακοποιούνται από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Για Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς προστασία και αλληλεγγύη των τζακιών. Για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ που θα αφήνονται ελεύθερα να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο. Για σεβασμό των δικαιωμάτων που θα επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη. Για μηδενική ανοχή στην καταπάτησή τους. Για απομόνωση της ακροδεξιάς ρητορικής, της τοξικότητας και του ρατσισμού. Ψηφίζουμε για πραγματική Δημοκρατία» αναφέρει.

«Για να καταργήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Για να παράξουμε πλούτο και να τον διανείμουμε δίκαια στους πολίτες. Για καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, φιλικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Για να πάψουν να μοιράζονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης στους ημέτερους και να αξιοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη. Ψηφίζουμε για πραγματική Ευημερία» υπογραμμίζει.

«Για όλα αυτά θα παλέψει η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής» καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ολόκληρο το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και εθνικό. Δεν ψηφίζουμε για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε για την πολιτική επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος επαίρεται. Ψηφίζουμε για τις βασικές αρχές και αξίες που καθιστούν την Ελλάδα μέλος του στενού πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης: Δημοκρατία και Ευημερία.

Αυτές οι βασικές αρχές και αξίες, εθνικές και ευρωπαϊκές, απειλούνται σήμερα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, σε βαθμό που η Ελλάδα αποκλίνει επικίνδυνα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με την απόκλιση από αυτές τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές – Δημοκρατία και Ευημερία – μπορεί πράγματι να απειληθεί η σταθερότητα, την οποία έχει το θράσος να επικαλείται ο πρωθυπουργός ενώ με την πολιτική του τη θέτει σε κίνδυνο.

Οι ευρωεκλογές, επομένως, είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση και να σταματήσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα πλήγματα είναι αλλεπάλληλα. Αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Μια ευρύτατη πλειοψηφία που περιλαμβάνει από το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ, τους Φιλελεύθερους, την Αριστερά και ακόμη και μερικούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εγκάλεσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία στήριξαν μόνο η πλειοψηφία του ΕΛΚ και η Ακροδεξιά. Το SOS του Ευρωκοινοβουλίου για τη Δημοκρατία στη χώρα αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό με θεωρίες συνωμοσίας περί «εχθρών της Ελλάδας». Είναι εχθροί μας ο Μακρόν, ο Σολτς, η Μπέρμποκ, ο Σάντσεθ; Ή μήπως είναι απλώς φίλοι και υπερασπιστές των δημοκρατικών θεσμών;

Δεν είναι, όμως, μόνο το ψήφισμα-κόλαφος. Είναι επίσης η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που θέτει το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Είναι οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου που εγκαλούν την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι οι εκθέσεις ΜΚΟ και ερευνητικών κέντρων για την ελευθερία των ΜΜΕ και τη λειτουργία των θεσμών.

Ολα αυτά είναι ταυτόχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά. Η χώρα έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να απειλείται με grexit από τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ιδού, λοιπόν, το πρώτο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ψηφίζουμε για να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που τους θεωρεί εργαλείο για την άσκηση και την επιβολή της εξουσίας.

ΕΥΗΜΕΡΙΑ: Οι έλληνες πολίτες βιώνουν μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα που τους φέρνει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε σχέση με τους πολίτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών: Με βάση το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (Eurostat), η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ-27. Φτωχότερη από τη χώρα μας είναι μόνο η Βουλγαρία. Από τις πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο), η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο εισόδημα και τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις. Ενδεικτικά το χρέος στην Ελλάδα είναι στο 165,5% του ΑΕΠ, στην Πορτογαλία στο 107,5%, στην Κύπρο στο 80%, στην Ιρλανδία στο 42%. Επίσης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία (-6,8 δισ. ευρώ) ενώ το εμπορικό μας έλλειμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε απόλυτες τιμές και ανέρχεται στα 25,4 δισ. ευρώ. Τέλος, η Ελλάδα είναι μόνη χώρα της ΕΕ των «27» όπου πραγματικοί μισθοί και εισοδήματα είναι χαμηλότερα από εκεί που βρίσκονταν πριν από 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πάνω από ένας στους τέσσερις Ελληνες ζει σήμερα στα όρια της φτώχειας, ενώ δύο στους τρεις τα φέρνουν δύσκολα πέρα, καθώς η χώρα κάνει «πρωταθλητισμό» στην ακρίβεια και ιδιαίτερα στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Ολα αυτά μετά από τρία μνημόνια και τεράστιες θυσίες των πολιτών. Ιδού, λοιπόν, το δεύτερο διακύβευμα, εθνικό και ευρωπαϊκό: η Ελλάδα να συνδέσει την οικονομική της πολιτική με την ευημερία των πολλών και όχι με τα υπερκέρδη των λίγων, όπως φροντίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ψηφίζουμε, λοιπόν, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Για πραγματικό σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). Για πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές που δεν θα κακοποιούνται από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Για Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς προστασία και αλληλεγγύη των τζακιών. Για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ που θα αφήνονται ελεύθερα να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο. Για σεβασμό των δικαιωμάτων που θα επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη. Για μηδενική ανοχή στην καταπάτησή τους. Για απομόνωση της ακροδεξιάς ρητορικής, της τοξικότητας και του ρατσισμού. Ψηφίζουμε για πραγματική Δημοκρατία.

Για να καταργήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Για να παράξουμε πλούτο και να τον διανείμουμε δίκαια στους πολίτες. Για καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, φιλικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Για να πάψουν να μοιράζονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης στους ημέτερους και να αξιοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη. Ψηφίζουμε για πραγματική Ευημερία.

Για όλα αυτά θα παλέψει η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL