Το μείζον πρόβλημα με την τεράστια υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Ογκολογικό Τμήμα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με επερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο Βουλευτής μετέφερε την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει από τον περασμένο Αύγουστο το Ογκολογικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου. Μία γιατρός για να καλύψει κάθε μήνα τις χημειοθεραπείες περίπου 400 ασθενών και την εξέταση επιπλέον 250 ογκολογικών ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Μία γιατρός που δεν μπορεί καν να πάρει άδεια και εργάζεται στα όρια της αντοχής της. Κατακλείδα, η αναποτελεσματική λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος που αποδεικνύεται από τον εξαιρετικά αργό ρυθμό με τον οποίο κλείνονται τα ραντεβού για επανελέγχους καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο.
Ο Υπουργός αρκέστηκε να ενημερώσει ότι στην επερχόμενη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία υπάρχει πρόβλεψη για μία θέση Παθολόγου-Ογκολόγου για το Νοσοκομείο Βόλου, φροντίζοντας ωστόσο να επισημάνει ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει και μήνες…
«Επιμένετε να μην αναγνωρίζετε ότι η Μαγνησία είναι μία περιοχή με ιδιαίτερες ανάγκες στο κομμάτι των ογκολογικών ασθενών. Μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν ήδη από το 2021 δείξει ότι ο πληθυσμός της Μαγνησίας εμφανίζει τριπλάσια ποσοστά σε μορφές καρκίνου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για μία περιοχή με ορεινά, απομακρυσμένα χωριά και νησιά. Οι ογκολογικοί ασθενείς των περιοχών αυτών, πέρα από την απαιτητική και δύσκολη διαδικασία της ασθένειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δυσκολίες μετακίνησης και διαμονής. Πάγιο αίτημα των ανθρώπων αυτών είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Βόλου και η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής», ανέφερε λαμβάνοντας και πάλι το λόγο ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Σύμφωνα με το Βουλευτή Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου σημαίνει:
- στελέχωση με τουλάχιστον τέσσερις μόνιμους γιατρούς
- αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και
- παράλληλη λειτουργία του άκρως απαραίτητου για τον πληθυσμό της περιοχής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος
«Ξέρετε πόσο δίνει σήμερα ένας ογκολογικός ασθενής για μία ακτινοθεραπεία σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο; Πάνω από 1.000 ευρώ», ανέφερε ο Βουλευτής και συνέχισε τονίζοντας ότι ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε έγκριση νέου Οργανισμού για το Νοσοκομείο Βόλου με αύξηση κλινών, αύξηση θέσεων προσωπικού και δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής. Μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε τον σχεδιασμό αναβάθμισης των ογκολογικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Βόλου. «Το δυστύχημα της απόφασης αυτής είναι ότι το υπάρχον προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου παρά τις τεράστιες ελλείψεις είναι πλήρως καταρτισμένο και με μεγάλη εμπειρία», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως η κοινωνία της Μαγνησίας έχει ως «κόσμημα» το Νοσοκομείο Βόλου και παρακολουθεί τη συστηματική υποστελέχωση που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις νευραλγικές υποδομές του. Παρακολουθεί επίσης στενά τις ενέργειες και την πολιτική βούληση του ίδιου του Υπουργείου.
Ο κ. Γεωργιάδης λαμβάνοντας ξανά το λόγο, παρέπεμψε επί της ουσίας στις «καλένδες» τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου. Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, και μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, ακόμα συστήνεται ο Υγειονομικός Χάρτης των νοσοκομείων της χώρας, χωρίς φυσικά να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, αν και εφόσον ο Υγειονομικός Χάρτης αναγνωρίσει τις υπάρχουσες ανάγκες στη Μαγνησία, τότε και μόνο θα εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο