Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.6°C29.1°C
2 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
20.6°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C30.9°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C24.3°C
2 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C26.3°C
0 BF 44%
Βασίλης Κόκκαλης στην «Α» / Όλοι μας θα αναμετρηθούμε με το μπόι της ιστορίας μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Κόκκαλης στην «Α» / Όλοι μας θα αναμετρηθούμε με το μπόι της ιστορίας μας

134675811.jpeg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πορεύεται σε μια νέα εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου, εκτιμά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κόκκαλης. Επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον κύκλο εσωστρέφειας και να εξαλειφθεί «κάθε παιδική ασθένεια που κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την κοινωνία και την προοπτική της διακυβέρνησης». Παράλληλα, ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει τα βέλη του εναντίον της Ν.Δ., επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θυμήθηκε τους αγρότες κατόπιν εορτής. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην υπόθεση των Τεμπών, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την Εξεταστική Επιτροπή

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και τη δρομολόγηση νέων εκλογών για την προεδρία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Είναι προφανές πως οι πληγές που παρέμεναν ανοιχτές από τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, ως προς την ανάγκη το κόμμα να εκπέμπει ένα διαρκές, συνεπές και ενιαίο μήνυμα στην κοινωνία, δεν επουλώθηκαν ποτέ. Το αντίθετο. Χειροτέρεψαν μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Η δε «θυσία» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο προοδευτικός χώρος να πετύχει την αναγκαία επανεκκίνηση, δυστυχώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έγινε επί ματαίω, καθώς η εσωστρέφεια ουδέποτε σταμάτησε να κατατρώει τα σωθικά του ΣΥΡΙΖΑ και να αποστρέφει την κοινωνία από τους κόλπους του. Ορθά πιστεύω ότι πορευόμαστε σε μία εκ νέου εκλογική διαδικασία. Ορθά ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και ορθά ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έκανε αποδεκτή την «πρόκληση». Αυτή η διαδικασία, όμως, πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό: Οφείλει με το αποτέλεσμά της να εξαλείψει άπαξ και διά παντός κάθε παιδική ασθένεια που μας κρατά μακριά από την κοινωνία και μακριά από την προοπτική της διακυβέρνησης. Είναι η ώρα που όλοι μας θα αναμετρηθούμε με το μπόι της ιστορίας μας.

Πριν από λίγες ημέρες ο αγροτικός κόσμος ήρθε στην Αθήνα. Πολύς λόγος έγινε για το «ξύσιμο του πάτου του βαρελιού» και για το αν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Πώς κρίνετε τις επιλογές της κυβέρνησης και πώς μπορεί κατά την εκτίμησή σας να λυθεί το αγροτικό;

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρκεί να ανατρέξει στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση θυμήθηκε τους αγρότες κατόπιν εορτής και υπό την πίεση των κινητοποιήσεων αλλά και της γενικής κοινωνικής κατακραυγής. Εμείς κατηγορούμε την κυβέρνηση, αφενός, ότι δεν είχε σχέδιο, αφετέρου, όμως, καταθέτουμε και προτάσεις όχι μόνο δημοσιονομικές, αλλά και θεσμικές. Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, σήμερα το ρεύμα στα χωράφια είναι ακριβότερο από το οικιακό. Η έκπτωση της τάξης του 10% που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα. Πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο. Δεύτερον, λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο και να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές. Αυτό το πακέτο μέτρων κοστίζει περί τα 350 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα επαναλάβω το κάλεσμα στον πρωθυπουργό έστω και στο «και πέντε» να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες. Αυτές οι τροποποιήσεις που έκανε πριν από τρεις μήνες δεν θεραπεύουν τις αδικίες στις επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος παραγωγής είναι ανεπίτρεπτο και δεν υπάρχει άλλος παραγωγικός κλάδος που να πουλά κάτω από το κόστος. Εκεί μπορεί να γίνει θεσμική παρέμβαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποχώρησε από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη. Μάλιστα, κάνατε λόγο για «συγκάλυψη». Για ποιον λόγο;

Μα γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση μετέτρεψε μία τόσο σημαντική Επιτροπή που διερευνά ένα πολύνεκρο έγκλημα σε μοχλό συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης της αλήθειας και απόδοσης των ευθυνών στους ιθύνοντες. Όταν δεν κλήθηκαν μάρτυρες με καίριο ρόλο που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν, όταν εμείς ως Επιτροπή δεν είχαμε γνώση της παράλληλης εξέλιξης της δικαστικής έρευνας, τότε πώς θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει ορθά και αποτελεσματικά αυτή η Επιτροπή; Το δε πράσινο φως από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για τη διαβίβαση της δικογραφίας αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση όσων από την πρώτη στιγμή ισχυριστήκαμε και προβάλαμε στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι αδιανόητο η Εξεταστική να ολοκληρώνει τις εργασίες της άρον-άρον και χωρίς να έχει σαφή εικόνα της εξελισσόμενης δικαστικής έρευνας. Η κυβερνητική πλειοψηφία βιάστηκε να συγκαλύψει, βιάστηκε να μπαζώσει την αλήθεια, όπως ακριβώς μπάζωσε και τον τόπο του εγκλήματος το δίδυμο των κυρίων Τριαντόπουλου και Αγοραστού. Έστω και αργά, όμως, η αλήθεια θα λάμψει και η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

Τι απαντάτε στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία σας κατηγόρησε για αντιθεσμική συμπεριφορά;

Πρόκειται για τη γνωστή και δοκιμασμένη τακτική της εκτόξευσης λάσπης στον πολιτικό ανεμιστήρα. Γιατί με τέτοιες δήθεν καταγγελίες πιστεύουν ότι μπορούν να κρύψουν την ενοχή τους και την αμηχανία τους απέναντι στην αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πίσω από «κύκλους». Λες και η κοινή γνώμη θα ξεχάσει τις 57 αθώες ψυχές διαβάζοντας όσα φαιδρά οι κυβερνητικοί κύκλοι ανακαλύπτουν στην προσπάθειά τους να βγουν από το κάδρο των ευθυνών. Θα αφήσω, λοιπόν, τις διαρροές τους αναπάντητες γιατί είναι ανάξιες λόγου. Η αλήθεια θα λάμψει όσο κι αν επιχειρούν να τη θάψουν μαζί με τα αθώα θύματα και τα πειστήρια ενός εγκλήματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL