Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C21.9°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.6°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.3°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
0 BF 77%
Εξεταστική για Τέμπη / Αμετανόητοι παρά την έκκληση της Μαρίας Καρυστιανού - Δεν καλούν κρίσιμους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική για Τέμπη / Αμετανόητοι παρά την έκκληση της Μαρίας Καρυστιανού - Δεν καλούν κρίσιμους μάρτυρες

Η Μαρία Καρυστιανού
(INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να συγκαλύψει τις ευθύνες της τραγωδίας στα Τέμπη καθώς παρά την δραματική έκκληση της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα και προέδρου του συλλόγου οικογενειών θυμάτων, αλλά και το αντίστοιχο αίτημα στο εξώδικο της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού, επιμένει να μην καλεί σειρά κομβικών μαρτύρων στην Εξεταστική.

Εκτός από τους συγγενείς θυμάτων, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την κλήση κρίσιμων μαρτύρων, όπως ο τέως πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος έχει στείλει επιστολή και ζητά την κληθεί για να καταθέσει.

Παράλληλα, επανέλαβαν το αίτημα κλήσης του κ. Σπηλιοπούλου, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ το 2019 και το 2020 παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ ζήτησαν και την κλήση του πραγματογνώμονα, κ. Λακαφώση, αλλά και του υφυπουργού, Χρήστου Τριαντοπούλου, τον οποίο κατονόμασε η κ. Καρυστιανού ως το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος στον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

«Έχει απαντήσει κατ΄επανάληψη η πλειοψηφία ότι κανένας από τους μάρτυρες δεν έχει αποκλειστεί» απάντησε για να αποφύγει την κριτική ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, προσθέτοντας:

«Επιφυλασσόμαστε να δούμε το θέμα της κλήσης και άλλων μαρτύρων». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσαβδαρίδης έχει ήδη παρουσιάσει τον κατάλογο μαρτύρων έως τις 20 Φεβρουαρίου, τοποθετώντας τη μαρτυρία του Κώστα Καραμανλή προς το τέλος των εργασιών για να έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεση του.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε ο εισηγητής, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης δεν απηύθυνε ερωτήματα στη μάρτυρα, με βάση τον ισχυρισμό ότι η ΝΔ σέβεται τον πόνο της μητέρας που έχασε το παιδί της. Όμως, αν κρινόταν αναγκαίο, τότε στη συνέχεια θα διατυπώνονταν ερωτήσεις, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας της κ. Καρυστιανού για αρκετή ώρα ήταν άδεια πολλά από τα έδρανα της πλειοψηφίας.

Η συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Καρυστιανού κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, την οποία διατύπωσε όρθια ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας, κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία για απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος στην Επιτροπή, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε πως δεν ήρθη η ασυλία του επειδή θα αποκαλύπτονταν οι κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις του. «Δηλώνει με θράσος αθώος λόγω ασυλίας. Παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί» πρόσθεσε. 

Εξάλλου ζήτησε την κλήση του Κ. Γενιδούνια για κατάθεση, λέγοντας πως η πλειοψηφία φοβάται να τον καλέσει, ενώ αποκάλυψε πως ο Κ. Αγοραστός της είπε πως προχώρησε στο μπάζωμα της τραγωδίας μετά από εντολή υπουργών και του πρωθυπουργού.

 «Θέλω να έρθετε για πολύ λίγο στη θέση μας. Να χάσετε το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο από ιατρικό λάθος, από αδιαφορία και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη να παραπέμπεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Πώς θα σας φαινόταν αυτό; Δίκαιο; Φυσιολογικό;», είπε αρχικά και όρθια στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών η Μαρίας Καρυστιανού και συνέχισε: «Φέρνω αυτό το παράδειγμα για να σας πως ότι δεν είμαστε εντάξει όλο αυτό. Δεν είσαστε δικαστές. Δεν ξέρετε τη δικογραφία. Πώς ξέρω ότι θα αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος ένα θέμα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος.

Με βάση την προϊστορία των Επιτροπών, η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη.

Γι’ αυτό και ζητήσαμε ανεπιτυχώς άρση ασυλίας καθώς υπήρχαν στοιχεία που ενοχοποιήσουν υπουργούς. Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις, πλέον της αδιαφορίας του για την ασφάλεια των τρένων, όπως το να φροντίσει για τη σύσταση της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ως όφειλε και να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έχουν όλα τα κράτη από το 2016. Δεν είχαμε ούτε ένα σύστημα λειτουργίας».

Στη συνέχεια είπε η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου: «Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμην των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών.

Η άρση της ασυλίας, διάβασα, θεσπίστηκε για να ευνοήσει την εύρυθμη λειτουργία των υπουργείων και να τα προστατέψει από κακόβουλες μηνύσεις. Όμως γίνεται κάκιστη χρήση αυτής της διάταξης, η οποία πλέον λειτουργεί ως μια τεράστια ομπρέλα πολιτικών από διώξεις και ευθύνες. Εκτός αν θεωρείται η μήνυση των συγγενών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κακόβουλη. Που αναφέρει στο Σύνταγμα ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποκαταστήσουν τη δικαστική εξουσία και να καθορίζουν που ξεκινά και τελειώνει η πολιτική ευθύνη; Ή μήπως υπάρχει ακαταδίωκτο όποιου κερδίζει τις εκλογές με μια ισχνή πλειοψηφία του 21% κ. Γεωργιάδη; Δεν ενδιαφέρει την Επιτροπή η έρευνα των Ευρωπαίων;

Δεν είναι ντροπή για ένα τέτοιο έγκλημα η δικογραφία να βρίσκεται στο γραφεί του Προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό των βουλευτών για να μελετηθεί; Πώς θα καθορίσετε ευθύνες στον κ. Καραμανλή αν δεν το γνωρίζετε;

Δεν υπήρχε ούτε ένα σύστημα ασφάλειας. Αν δεν περάσει το όχημά μας από το ΚΤΕΟ δεν μπορούμε να το κινήσουμε. Οι εμπειρογνώμονες μιλούσαν για καθημερινές βλάβες στις κακοσυντηρημένες ράγες. Πολλές φορές η άνοδος γινόταν κάθοδος. Αν τα γνωρίζαμε δεν θα ταξιδεύαμε ποτέ με το τρένο. Στο ελληνικό δημόσιο αν μια εταιρεία δεν ολοκληρώσει το έργο παίρνει πέναλτι, αλλά εδώ πήρε μπόνους, αλλιώς πώς εξηγείται η πενταπλάσια αύξηση του κόστους; Για την ευρωπαϊκή εισαγγελία εξηγείται. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάλληλοι βρέθηκαν με αδικαιολόγητη μεγάλη περιουσία. Στους πολιτικούς, λόγω της μη άρσης, δεν γινόταν. Για 57 θανάτους κυνηγάμε φαντάσματα.

Κανείς δεν φέρει ευθύνη. Έχει κανείς ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη. Το 2019 κάηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης. Αν είχε αντικατασταθεί θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία. Στο έγκλημα των Τεμπών υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών. Αρχικά ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινο λάθος, ενώ υπήρχαν υπομνήματα για τα προβλήματα και τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι μηχανοδηγοί ήταν βέβαιοι για ατύχημα, απλά δεν ήξεραν τον χρόνο. Δεν καλέσατε τον κ. Γενιδούνια. Θα μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Δεν κρίθηκε σημαντικός».

Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Όλοι ήξεραν αλλά ρισκάρατε με τα δικά μας παιδιά κ. Τσιαπαρίκου. Εσάς εμπιστευόμασταν. Και την Hellenic Train που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε.

Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές του. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκαν πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι μέσα από τη Δικαιοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL