Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.3°C34.3°C
3 BF 20%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
27.4°C32.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.0°C36.5°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C31.1°C
4 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.9°C33.5°C
0 BF 37%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πρόκληση Ερντογάν / Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πρόκληση Ερντογάν / Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων;

Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Να σταθεί στο ύψος που απαιτεί η Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει -μέχρι αυτή την ώρα- στην πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είπε πως η σημερινή ημερομηνία (σ.σ. της Γενοκτονίας των Ποντίων) «υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας (σ.σ. της Τουρκίας) ενάντια στην εχθρική κατοχή».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμευόμενος ότι από κάθε θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει θα αναδεικνύει διαρκώς το ζήτημα αυτό στη διεθνή του παρουσία, όπως θα πράττει και με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε "η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος ενάντια στην εχθρική κατοχή". Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε σήμερα ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία".

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;»

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του σήμερα αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 ήταν η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας.

Για την γείτονα χώρα και τους κατοίκους της σήμερα είναι ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτή η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας. Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν συνολικό αγώνα για την ύπαρξη αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, ο οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές είτε ανεξαρτησία είτε θάνατος.

Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα. 

Το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι μαζί με αποφασιστικότητα και πίστη κρύβεται σε αυτό το πνεύμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου.

Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL