Τις εκκρεμότητες σε σχέση με το νέο πλαίσιο δεοντολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο΄Ράιλι, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ξέσπασμα του σκανδάλου του QatarGate στο οποίο ενεπλάκη μεταξύ άλλων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και (πρώην πλέον) αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ο΄Ράιλι αναγνωρίζει ότι έγινε σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση των κανόνων, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία τόσο η εφαρμογή όσο και όπου χρειάζεται η επιβολή τους.
Υπογραμμίζει την ανάγκη ένα αξιόπιστο πλαίσιο δεοντολογίας να διαθέτει «επαρκείς πόρους, αυστηρή εφαρμογή και ισχυρή επιβολή», κάτι που δεν είναι σαφές πως υφίσταται και γι' αυτό καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση, ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου Ιουνίου. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται ο λεπτομερέστερος ορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων και η υποχρέωση των ευρωβουλευτών να δημοσιεύουν όλες τις συναντήσεις που διοργανώνονται με εγγεγραμμένους λομπίστες και με διπλωματικούς εκπροσώπους από τρίτες χώρες.
Παράλληλα, ξεχωρίσει τρία καίρια ζητήματα που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία:
- η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των νέων κανόνων από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως οι υποχρεώσεις της πρώτης περιόδου μετά την εκλογή ευρωβουλευτών και ο τρόπος που θα εγγράφονται οι συναντήσεις με λομπίστες
- η αποσαφήνιση κρίσιμων λεπτομερειών στον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθείται η συμμόρφωση των ευρωβουλευτών με τον κώδικα δεοντολογίας, τις «κόκκινες σημαίες», τα πιθανά αδικήματα με τα οποία αυτές θα συνδέονται και τις ενέργειες της αρμόδιας επιτροπής
- η ανεπαρκής διαφάνεια στην ίδια την μεταρρυθμιστική διαδικασία και τις αποφάσεις που εγκρίνονται από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, με ειδική αναφορά στην ανάγκη οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν εσωτερικές αποφάσεις που θεωρούνται σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον
«Το σκάνδαλο του QatarGate υπονόμευσε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μάτια πολλών πολιτών της ΕΕ. Ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να δείξει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του. Οι νέοι ισχυρότεροι κανόνες δεοντολογίας είναι μια καλή αφετηρία, αλλά οι κανόνες είναι καλοί ανάλογα με το πόσο καλή είναι η εφαρμογή και η επιβολή τους. Στόχος μου είναι να ενθαρρύνω το Κοινοβούλιο να συνεχίσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης που απαιτείται για να διασφαλιστεί μια ισχυρή ηθική κουλτούρα και ένα καθεστώς επιβολής αντάξιο της εμπιστοσύνης των πολιτών», δήλωσε σχετικά η Ο΄Ράιλι.
