Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.6°C18.5°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.3°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.0°C17.0°C
5 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
6 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
4 BF 88%
Η νεοφιλελεύθερη ακρίβεια και η προοδευτική αντιμετώπισή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νεοφιλελεύθερη ακρίβεια και η προοδευτική αντιμετώπισή της

Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η νεοφιλελεύθερη ακρίβεια πλήττει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά περισσότερο τη χώρα μας. Η νεοφιλελεύθερη ακρίβεια, η οποία έχει βαθιά κερδοσκοπικές ρίζες, οπωσδήποτε εντείνεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας αλλά και όλη η Ευρώπη βιώνουν τις συνέπειες μιας -διαλλειμματικής- κυριαρχίας του κεφαλαίου και των μεγάλων συμφερόντων και επιχειρήσεων κατά την τελευταία δεκαπενταετία και της ανασφάλειας που προκύπτει από τις πολλαπλές κρίσεις. Όμως, όπως αναφέρει η Κομισιόν στο ειδικό κεφάλαιο των φθινοπωρινών προβλέψεων της, οι ανατιμήσεις των προϊόντων οφείλονται στα εταιρικά κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στο κόστος των μισθών ούτε σε άλλους παράγοντες και ταυτόχρονα προβλέπει ότι η κατεύθυνση θα παραμείνει ίδια και για τα δύο επόμενα χρόνια.

Στη χώρα μας, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εδώ και καιρό δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο εναντίον των πλατιών λαϊκών και των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Τώρα επιπλέον, νέες φορολογικές παρεμβάσεις εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίστηκαν ξαφνικά και αντιτίθενται στις προεκλογικές κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μη επιβολή επιπλέον φορολογικών βαρών. Η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης τείνει να απειληθεί από αυτή τη νέα φορολογική επέλαση. Αντίθετα, στο φορολογικό απυρόβλητο έχουν αφεθεί οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά και των διυλιστηρίων. Η κυβέρνηση επιχειρεί εναντίον των συσκευασιών «1+1», σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και μη ουσιαστικής συνεισφοράς στον έλεγχο των τιμών. Την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα και να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια, την κερδοσκοπία και τον πληθωρισμό, δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά αλλά συνεχίζεται η αποδυνάμωση και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που επιχειρούν σε αυτή.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται ότι προχωράει μπροστά μετά το τελευταίο διχαστικό διάστημα, για να διεκδικήσει τον ρόλο του επιλυτή αυτών των προβλημάτων. Οι τελευταίες εκλογές έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Οι Προεδρικές εσωκομματικές εκλογές ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται πλέον σε μια νέα, μεταβατική αλλά ανοδική φάση. Απαιτούνται σωστά βήματα και σκληρή δουλειά για να αφήσει πίσω του αυτήν την περίοδο διαμάχης και να οδηγηθεί πάλι στον δρόμο προς την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο δρόμος αυτός διέρχεται μέσα από την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα, εμπνέοντας την κοινωνική πλειονότητα, επιτυγχάνοντας την κοινωνική γείωση και ανασκευάζοντας την πολιτική του πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων. Οπωσδήποτε ο δρόμος αυτός, διέρχεται μέσα από τον ειλικρινή διάλογο για το επικείμενο Συνέδριο, το σημαντικό αυτό κομματικό όργανο που θα δώσει το πολιτικό στίγμα για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Στο κομβικό θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία: η διατύπωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων και της έκφρασης αυτής της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Στην παρούσα κοινοβουλευτική λειτουργία, αυτή η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί, τόσο μεταξύ των ερωτημάτων σε φλέγοντα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ατύχημα των Τεμπών, το θέμα των υποκλοπών και η αισχροκέρδεια, όσο και στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο Γεώργιος Φαράντος είναι Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL