Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.7°C19.7°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C18.5°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
2 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Σωκράτης Φάμελλος / Ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η καθημερινή ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η καθημερινή ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο Σωκράτης Φάμελλος
screenshot/glomex

«Το έγκλημα στα Τέμπη επιχειρείται να κουκουλωθεί, κάτι που μένει να αποδειχτεί στη σχετική συζήτηση που θα γίνει σήμερα στη Βουλή. Σήμερα, η ΝΔ ετοιμάζεται να απορρίψει τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που περιλαμβάνει κακουργηματικές ευθύνες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, για τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεματικής του σιδηροδρομικού δικτύου, τη σύμβαση 717 του 2014 που σαφώς συνδέεται με το έλλειμμα ασφάλειας και το δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι «σαφώς μάς απασχολεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισέρχεται σε αυτή τη συζήτηση αποδυναμωμένος εφόσον δεν θα έχει 47 βουλευτές». Επιπλέον, ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε την αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πολύ άσχημη εξέλιξη αλλά και πολύ μεγάλο λάθος.

«Δεν κατανοώ γιατί δεν θέλησαν να μείνουν έστω μέχρι το Συνέδριο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλες και όλοι, ακόμη και να διαφωνήσουμε πολιτικά για την ταυτότητα και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πολιτική συζήτηση όμως αυτή δεν έγινε με ευθύνη αυτών που έχουν αποχωρήσει» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι αποχωρήσεις όμως “αφαιρούν” δύναμη από την αξιωματική αντιπολίτευση στο να ασκεί αντιπολίτευση και “άμυνα” έναντι των καταστροφικών για την κοινωνία πολιτικών της κυβέρνησης αλλά, και “αφαιρούν” από τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για τους πολίτες. Δεν θέλω όμως να γίνει “σήριαλ” ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα περί αντιδημοκρατικότητας που αναφέρεται στο κείμενο των αποχωρήσαντων σημείωσε ότι «το όργανα του κόμματος συγκαλούνται, σε όλα τα επίπεδα, έχει ήδη αποφασιστεί το Συνέδριο, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά στην ηγεσία του κόμματος. Και δεν υπάρχει καμία αντικαταστατική ενέργεια από τη μεριά του νέου προέδρου».

Επιπρόσθετα, ο Σ. Φαμελλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα προβληματικό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες βουλευτές αφού «αυτή θα σχηματιστεί με ψήφους πολιτών που ήθελαν έναν ισχυρό και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Ο ίδιος έθεσε και θέμα πολιτικής και ηθικής ζήτημα δεοντολογίας που τούς υποχρεώνει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών, να παραδώσουν τις έδρες τους.

Ακόμη σημείωσε ότι έκανε αυτοκριτική, την οποία κατέθεσε και στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία συνολικά για το όργανο, για το εάν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όπως είπε, για την επίλυση προβλημάτων και την αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης. «Αυτό που προέχει σήμερα είναι να προχωρήσουμε μπροστά με πολιτικούς όρους, να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να έχουμε Επιτροπή Θέσεων για το Συνέδριο, γιατί δεν μπορεί η επικοινωνία να υποκαταστήσει την πολιτική ή ένα κόμμα οπαδών να υποκαταστήσει ένα αριστερό κόμμα με πολιτική παραγωγή».

Περί νοικοκύρηδων και νοικοκυροσύνης ο Σ. Φάμελλος απάντησε: «ας μην παραφράζουμε τις λέξεις. Δεν έχει κάτι κακό η λέξη νοικοκύρης. Οι γονείς μου και οι γονείς τους μού έμαθαν να τιμώ τη λέξη προκοπή που εκφράζει τη δουλειά και το δίκαιο. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις αξίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που μετά τη δική του διακυβέρνηση παρέδωσε μία νοικοκυρεμένη Ελλάδα το 2019, ίσως το μόνο κόμμα που το έχει κάνει αυτό στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να εκφράσει και τους συμπολίτες μας που είναι και αισθάνονται νοικοκύρηδες γιατί πράγματι δεν πρέπει να χαρίζουμε στη Δεξιά αυτό που λέμε “μεσαίο χώρο”».

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις ο Σ. Φάμελλος σχολίασε: «Δεν περίμενα τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει απογοήτευση από το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό είναι για εμένα το πολιτικό πρόβλημα. Αντί να ασχολούμαστε με το τι θα κάνει, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη για τη σύσταση ή μη προκαταρκτικής επιτροπής για τις ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα ποσοστά είναι αναστρέψιμα διότι είναι τεράστια τα προβλήματα και τα ελλείμματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μεγάλη η ανάγκη της κοινωνίας για ένα προοδευτικό, καλύτερο μέλλον».

Σε ερώτημα αν οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη διαφέρουν από τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε με δύο παραδείγματα:
«Ο Στ. Κασσελάκης κατά την επίσκεψή μας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών δήλωσε ότι στηρίζουμε τη δικαιοσύνη, ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο παραβίασης δημοκρατικών αρχών και ότι θέλουμε απαντήσεις γρήγορα. Αυτό δεν είναι “γραμμή” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Στην επίσκεψή μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είπαμε για τα καρτέλ, για την ακραία ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, στο ρεύμα, στα καύσιμα, παντού. Αυτός είναι αριστερός λόγος και λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι κατανοητό ότι κάποιες εκφράσεις και κάποια θέματα πολιτικών δηλώσεων δεν έχουν “κατασταλάξει” επειδή δεν έχει γίνει ακόμη το Συνέδριό μας. Αλλά δεν μπορούμε να αναδεικνύουμε αυτά μόνο για να δημιουργούμε αντιθέσεις ή εντυπώσεις».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει τοξικότητα ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, κατά την άποψή του, προέρχεται και από την αγωνία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει καταδικάσει ανοιχτά και απερίφραστα την τοξικότητα.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε στη συνέχεια: «Όμως ο κόσμος, οι πολίτες περιμένουν, έχουν απαιτήσεις από εμάς. Ο κύκλος εσωστρέφειας, με την αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών, φαίνεται ότι κλείνει με τραγικό τρόπο για την αριστερά. Η αριστερά είναι αυτή που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας όταν τα έχει κάνει “μαντάρα” η δεξιά κυβέρνηση που έχουμε σήμερα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η κοινωνία βλέπει τα προβλήματα, την ακρίβεια, τα ελλείμματα στη λειτουργία της δημοκρατίας κτλ. Αλλά, είχε ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τροφοδοτήθηκε από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά, δώσαμε και εμείς αφορμές. Εμείς λοιπόν θα δουλέψουμε μέχρι το Συνέδριο για να δώσουμε μία προοδευτική διέξοδο για την Ελλάδα και όχι έναν ψεύτικο δικομματισμό. Για αυτό με προβληματίζουν οι αποχωρήσεις γιατί “αδυνατίζουν” αυτόν τον προοδευτικό λόγο».

«Μπορεί να φαίνεται επικοινωνιακά ότι το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές αλλά θεωρώ ότι ορόσημο είναι η κάθε μέρα που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας. Το αυστηρό κριτήριο της κοινωνίας είναι κάθε μέρα μπροστά μας, ένα καθημερινό ορόσημο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία αριστερή κυβέρνηση όπως το 2015. Και σίγουρα ένα πολιτικό και ουσιαστικό ορόσημο είναι το Συνέδριο».

Κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση δεξιά που οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι είναι ανάγκη για τη χώρα μας να έχει στο μέλλον μία καλή κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή κυβέρνηση που έχουμε σήμερα. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία, σε αυτήν την ευθύνη πρέπει να ανταποκριθούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL