Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.5°C17.0°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C15.9°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.1°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
0 BF 59%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Οι δημοσκοπήσεις προσγειώνουν τις πράσινες προσδοκίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Οι δημοσκοπήσεις προσγειώνουν τις πράσινες προσδοκίες

134132314.jpeg

Με μεγαλύτερη ένταση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως λόγω των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν υπέρ του από την πρωτιά του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να αξιοποιήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να αποκτήσει προβάδισμα στο τερέν της αντιπολίτευσης ενόψει της κρίσιμης πολιτικής μάχης των ευρωεκλογών. Άλλωστε, ο διακηρυγμένος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και η «πρόταση του ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβερνητική».

Ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την αυτοδιοικητική μάχη δεν επιβεβαιώνουν τους πανηγυρικούς τόνους, με τους οποίους προσπάθησε η Χαρ. Τρικούπη να συνοδεύσει τα πολιτικά συμπεράσματά της από τις πρόσφατες κάλπες. Παρά την αναμενόμενη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εσωστρέφειας, το ΠΑΣΟΚ δεν ευνοείται και δεν κερδίζει τίποτα, καθώς βρίσκεται ακριβώς στα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Όμως, πέρα από αυτό, δεν κερδίζει κάτι και από τη δική του παρουσία καθαυτή, δηλαδή από την πολιτική παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί στον «μεγάλο ανταγωνιστή» του. Παρ’ όλα αυτά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος δήλωσε ότι «εμείς θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να γίνουμε κυβέρνηση με όρους πολιτικούς και όχι συγκυριακούς. Όχι απλώς και μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση και εσωτερική κρίση…».

Στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι πιο διακριτικά και άλλοι ευθέως, προσπαθούν να πουν ότι η εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων αποσπά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άσκηση των καθηκόντων του απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δηλαδή ότι υπάρχει ένα κενό αντιπολίτευσης. Βέβαια, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν περίμενε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ για να χρησιμοποιήσει αυτόν τον ισχυρισμό. Ήδη πριν τις εθνικές εκλογές είχε ως βασικό επιχείρημά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ το «έλλειμμα αποτελεσματικής αντιπολίτευσης» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που «απογειώθηκε» τότε με το αφήγημα του «χορηγού της Ν.Δ.». Ουσιαστικά, τώρα το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να πει ότι υπάρχει κενό αντιπολίτευσης ή μάλλον ότι δεν υπάρχει, καθώς το καλύπτει εκείνο. «Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μία έντονη εσωστρέφεια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει κενό αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που θέλει να παρουσιάζει την πολιτική της ως μονόδρομο. Τους πολίτες αυτής της χώρας τους νοιάζουν πρωτίστως οι αυξήσεις τιμών στην καθημερινότητά τους και όχι οι διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά του» δήλωσε ενδεικτικά ο Μιχάλης Κατρίνης, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν αποδεχόμαστε τη λογική που λέει ότι υπάρχει κενό αντιπολίτευσης λόγω της περιδίνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ ασκεί αντιπολίτευση με προτάσεις και θέσεις, κι όχι απλά με κραυγές και διαπιστώσεις». Ομοίως, ο Δ. Μάντζος ανέφερε ότι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι σεβαστά […] και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους. Η κοινωνία, όμως, δεν έχει χρόνο να περιμένει για να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα», προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ και ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση».

Καλέσματα με απειλές

Παράλληλα, ο Παύλος Χρηστίδης, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης όταν απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Αριστεράς και του «προοδευτικού Κέντρου» αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε ότι «έχουμε ανοίξει, φυσικά, τις πόρτες μας και την αγκαλιά μας για να υποδεχτούμε ανθρώπους οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ». Δεδομένου ότι η πρόσκληση αυτή προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να απευθύνεται μετ’ επιτάσεως αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές -όπου το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από τις περιπτώσεις ανατροπής απέναντι στη Ν.Δ. ήταν οι προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες-, συνιστά αντίφαση για το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ενόψει του δεύτερου γύρου απέφυγε να στηρίξει υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που έδιναν τη μάχη απέναντι στις γαλάζιες υποψηφιότητες. Ως προς το άνοιγμα που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, από την πλευρά του, αφού είπε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «μας αφορά ως πολιτική εξέλιξη, αλλά δεν εμπλεκόμαστε», έσπευσε διά της «προειδοποίησης» ότι «δεν θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ γενίτσαροι και γυρολόγοι» να υπονοήσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση μαζικής προσέλευσης κόσμου προς το ΠΑΣΟΚ...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL