Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.2°C21.9°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.6°C21.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.0°C19.9°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.2°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Η μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη και Αγοραστού - «Εξαπάτηση εκλογέων κατά συναυτουργία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Η μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη και Αγοραστού - «Εξαπάτηση εκλογέων κατά συναυτουργία»

Γιάννης Σαρακιώτης και Βασίλης Κόκκαλης στον Άρειο Πάγο
(INTIME NEWS/ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ)

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετέβησαν οι Γιάννης Σαρακιώτης και Βασίλης Κόκκαλης προκειμένου να προβούν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και του Κωνσταντίνου Αγοραστού για την εξακρίβωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων κατά την προεκλογική περίοδο του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που δημοσίευσε το documentonews.gr, οι τομεάρχες Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζήτησαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, να παραγγείλλει την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του περιφεριεάρχη Θεσσαλίας στο χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για «πράξεις και γεγονότα, τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης, καθώς κατευθύνουν την βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου, νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, παρατίθενται οι δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, σύμφωνα με τις οποίες η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στη Θεσσαλία συνδέεται άρρηκτα με το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. «Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη των πληγέντων. Κι εμείς ως αρμόδιο υπουργείο για τους αγρότες υπολογίζουμε, κ. Περιφερειάρχα, στη συμβολή σας για την ταχύτητα υλοποίησής τους. Άλλωστε η εμπειρία και η γνώση του εγγυάται την γρήγορη και ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει. Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε» είπε στις 11 Οκτωβρίου του 2023 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού, ο Κώστας Αγοραστός είχε επισημάνει: «Προσωπικά δεσμεύομαι ότι υπό την ηγεσία μου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των πρωτοβουλιών και δράσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία. Στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Να μη γίνει καμία διακοπή».

Κατά τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι από κοινού δηλώσεις των Λ. Αυγενάκη και Κ. Αγοραστού, καθώς και η εξαγγελία «γενναίων μέτρων στήριξης των πληγέντων παραγωγών, μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών, υπέρ του εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη είχε μεν δικαίωμα να μεταφέρει την πολιτική του στήριξη στον κ. Αγοραστό, ως μέλους του κόμματος της ΝΔ, όμως, παρείχε ευθεία στήριξη και προσπάθησε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος υπέρ του κ. Αγοραστού, κάνοντας κατάχρηση και εκμεταλλευόμενος την θεσμική του ιδιότητα, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καταχρώμενος δε την καθ΄ ύλην αρμοδιότητά του για το πλέον καίριο και μείζον ζήτημα του αγροτικού κόσμου στην Θεσσαλία αναφορικά με το είδος των αποζημιώσεων, την έκταση αυτών, και την ταχύτητα καταβολής αποζημίωσης του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, που επλήγη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο υπουργός «χρησιμοποίησε την κυβερνητική του ιδιότητα και το χαρτοφυλάκιό του που αφορά στον αγροτικό κόσμο, συνέδεσε το δικό του πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κατά τρόπο ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και εκλογέας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το αναφαίρετο δικαίωμά του στην λήψη γρήγορων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων, τελεί σε εξάρτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023».

Κατηγορούν, επίσης, τον Λευτέρη Αυγενάκη πως προχώρησε περαιτέρω και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, μεταφέροντας σε αυτό, ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες. «Δημιούργησε την πλάνη στους πολίτες, ότι η αλλαγή περιφερειακής αρχής και προσώπου Περιφερειάρχη, ισοδυναμεί με καθυστέρηση, διακοπή και αβεβαιότητα ως προς την καταβολή των δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων. Γνώριζε, όμως, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, ότι τούτο είναι απολύτως αναληθές, αποσκοπούσαν όμως στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων, ώστε να επιλέξουν κατά την ψηφοφορία του β΄ γύρου των εκλογών, τον κ. Αγοραστό» αναφέρουν και καταλήγουν ζητώντας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος.

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά:

Αναφορά
Αναφορά
Αναφορά
Αναφορά
Αναφορά
Αναφορά
Αναφορά

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL