Live τώρα    
Εταίροι στην... αναμονή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εταίροι στην... αναμονή

Ο σφιχτός εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, της ΔΗΜ.ΑΡ. με το Μαξίμου έχει δημιουργήσει στους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από την πολιτική Σαμαρά-Στουρνάρα και να διεκδικήσουν ένα “κοινωνικό προφίλ”. Ωστόσο, η τρόικα έρχεται και μαζί της έρχεται και η “ώρα της αλήθειας” για το Δημόσιο, το χαράτσι, τα “ρήτρα αυτόματων περικοπών” και τα νέα μέτρα. Και ουδείς εκ των δύο ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων θα έριχνε την κυβέρνηση, μόνο και μόνο για... ένα κοινωνικό προφίλ.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έδειξε, την εβδομάδα που πέρασε, καταψηφίζοντας το σχέδιο “Αθηνά” του υπουργείου Παιδείας, ότι, στις δύσκολες στιγμές, στηρίζει ad hoc την κυβερνητική πολιτική. Εξάλλου, στο εσωτερικό του κόμματος του Φ. Κουβέλη, η γκρίνια είναι έντονη και τα αντικρουόμενα μέτωπα δύο: εκείνοι που θεωρούν ότι... έχουν υποχωρήσει τα “μεταρρυθμιστικά” χαρακτηριστικά της ΔΗΜ.ΑΡ. και εκείνοι που, βλέποντας τις... τακτικές αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος, εκτιμούν ότι ο Φ. Κουβέλης σύντομα θα τεθεί ενώπιον υπαρξιακού πολιτικού διλήμματος, όταν η τρόικα στείλει τον λογαριασμό.

Εκτός του Φ. Κουβέλη, την υιοθέτηση μιας “κοινωνικής ατζέντας” θα ζητήσει στη σύσκεψη αρχηγών της Τετάρτης και ο Ευ. Βενιζέλος. Η Ιπποκράτους, με άτυπη ενημέρωση, καταλόγισε προχθές στον Αντ. Σαμαρά “παραγκωνισμό των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ”, αλλά και “ακινησία της κυβέρνησης”. Παράλληλα, επισήμως, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ζήτησε αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας. Επισήμανε δε ότι ο σχεδιαζόμενος και συνεχώς αναβαλλόμενος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει μετά την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Κοινός βηματισμός

Πάντως, στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου γνωρίζουν πως ο Αντ. Σαμαράς θα συνεχίσει να τους πιέζει, προκειμένου να γεφυρωθούν όλες οι διαφορές με την τρόικα και να τελειώσει το σίριαλ των “διαπραγματεύσεων” και της “εμπλοκής”. Ενώπιον, λοιπόν, του δόγματος Σαμαρά - Στουρνάρα, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φαίνεται να ζητούν κοινό πολιτικό βηματισμό. Κάπως έτσι, εξάλλου, ερμηνεύουν στελέχη και των δύο κομμάτων τη μυστική συνάντηση των ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., καίτοι οι σχέσεις τους είχαν διαταραχθεί μετά τα απανωτά “όχι” του Φ. Κουβέλη στις προτάσεις Βενιζέλου περί διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αναζητούν κοινή φόρμουλα, προκειμένου να υιοθετήσει -κατά το “μνημονιακό” δυνατόν- ο Αντ. Σαμαράς μια κατά τι κοινωνική ατζέντα. Προς το παρόν, πάντως, το μόνο σίγουρο πεδίο σύμπτωσης μεταξύ τους είναι στην εκτίμηση πως “υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών”. Και πάνω σ' αυτήν ακριβώς την εκτίμηση θα “πατήσει” την ερχόμενη Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0