Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.8°C29.7°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C25.1°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.0°C29.3°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.6°C24.9°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 45%
Δώρα Αυγέρη / «Τα χιλιάδες μέλη μας είναι η στέρεη βάση μας και πρέπει να τα ακούμε αδιαμεσολάβητα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώρα Αυγέρη / «Τα χιλιάδες μέλη μας είναι η στέρεη βάση μας και πρέπει να τα ακούμε αδιαμεσολάβητα»

Δώρα Αυγέρη
(Screenshot)

Στην επιτακτική ανάγκη να μπει τέλος σε κάθε αντίληψη κομματικών ελίτ και ιερατείων, και να δοθεί βάρος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στους προοδευτικούς πολίτες, που θέλουν έναν νέο τρόπο άσκησης πολιτικής και συμμετοχής, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο Open λίγες ώρας μετά την συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος.

Ειδικότερα για τη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε τα εξής:

«Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη, και μάλιστα μέσα σε ένα όργανο που διαμορφώθηκε με τους προηγούμενους συσχετισμούς» είπε για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είκοσι σύντροφοί μας υπερψήφισαν την εισήγηση για συνέδριο τον Φεβρουάριο. Φυσικά τα λευκά και τα κατά έχουν τους δικούς τους, διαφορετικούς συμβολισμούς. Ωστόσο, η ανάγκη της κοινωνίας δεν εκφράζεται από τις πολιτικές "διαμάχες" που διαδραματίζονται σε τέσσερις τείχους» σημείωσε.

Στην ερώτηση για το αν φοβάται ότι η «σκληρή» πτέρυγα όσων εκφράστηκαν διαφορετικά στην ΠΓ θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:
«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβάται τίποτα. Υπάρχει ο κόσμος που τον στηρίζει και 'μεις είμαστε εδώ για να μην φοβάται πλέον ο κόσμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τον φόβο. Όποιος αισθάνεται πως τα νέα αυτά παπούτσια του είναι... μεγάλα και δυσφορεί, είναι ελεύθερος».

Απαντώντας, δε, για το αν ανοίγει η πόρτα της αποχώρησης για ιστορικά στελέχη του κόμματος, η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε: «Σέβομαι απόλυτα τους αγώνες όλων, αλλά δεν αρκεί να στέκεται κανείς στις δάφνες του. Είμαστε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Δεν παίζει ρόλο το τι έχει κάνει κανείς στο παρελθόν, ούτε το βιογραφικό κάθε μίας ή καθενός, αλλά και το τί κάνει και λέει τώρα κανείς. Γι’ αυτό και τον Στέφανο Κασσελάκη οφείλουμε να τον αξιολογούμε για το πολιτικό του σχέδιο, και κυρίως για το πολιτικό του αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν μπορούμε να τον αξιολογούμε με βάση το ποια δουλειά κάνει ή το πού έχει σπουδάσει».

Σε ερώτηση για το αν είναι «πραξικοπηματικό», όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα και αρθρογραφία να «περιορίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ τα ενδιάμεσα όργανα και να ενισχύει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, η Δώρα Αυγέρη ανάφερε: «Το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος της εθνικής κάλπης, είναι η θέληση των συμπολιτών μας να συμμετέχουν στην πολιτική και διαμορφώνουν από κοινού την πολιτική. Δεν θέλουν να έρχονται μόνο να ψηφίζουν και μετά να μην τους ακούμε. Είναι επιβεβλημένη η αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο, και το να την προσθέτουμε σε ήδη υφιστάμενες συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα ακολουθούνται με προσήλωση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί φόβο.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να υπηρετεί την κοινωνία, όχι για να υπηρετεί η κοινωνία το κόμμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σπάσουμε και την "ελίτ" του κόμματος επιτέλους. Δεν είμαστε ελίτ κανείς μας. Μέλη του κόμματος είμαστε, με ένα συγκεκριμένο ρόλο, εφήμερο, και είμαστε εδώ να υπηρετούμε το πολιτικό μας σχέδιο. Τέρμα οι ελίτ. Και το λέω αυτό προσπαθώντας να περιγράψω πώς θέλουμε να είναι το κόμμα μας. Όσο πιο στέρεη είναι η βάση μας, τόσο πιο στέρεο είναι το οικοδόμημα. Και σε αυτό βάζει πλάτη η κοινωνία, οι μάζες όπως έχει συνηθίσει να λέει η Αριστερά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους προοδευτικούς πολίτες στο περιθώριο και να μιλάμε μόνοι μας. Τα όργανα του κόμματός μας φυσικά και θα υπάρχουν, αλλά δεν είναι ιερατείο».

«Θέλουμε πρόεδρο από τη βάση ή όχι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η εκπρόσωπος Τύπου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι κάνουν σα να μην έχουμε ψηφίσει για πρόεδρο, σα να θέλουν να αλλάξει το καταστατικό και να μην ισχύει η εκλογή του προέδρου από τη βάση». «Να θυμίσω ότι η καταστατική αυτή ρύθμιση για την εκλογή από τη βάση έγινε όταν ήταν πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση του χώρου της Αριστεράς. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή τη βούληση του κόσμου μας πρέπει να τη σεβαστούμε», προσέθεσε.

Τέλος, ερωτηθείσα για τον ρόλο του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Δώρα Αυγέρη απάντησε: «Είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς με συλλογικά όργανα και πρόεδρο πρώτο, μεταξύ ίσων, και μέλη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο σύντροφος Παύλος Πολάκης έχει επιβραβευθεί για τη συστηματική δουλειά που έχει κάνει αυτά τα χρόνια στα ζητήματα διαφάνειας. Έχει παράξει πολιτική ύλη και έχει φέρει πολλά σκάνδαλα στην επιφάνεια, γι' αυτό χαίρει της εκτίμησης των συντρόφων μας και του προέδρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL