Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.7°C32.9°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C32.3°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
27.1°C30.9°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.5°C31.9°C
3 BF 27%
Στέφανος Κασσελάκης / Αυτοδύναμη Αριστερά για αυτοδύναμη προοδευτική κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέφανος Κασσελάκης / Αυτοδύναμη Αριστερά για αυτοδύναμη προοδευτική κυβέρνηση

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τη διεξαγωγή του συνεδρίου από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου πρότεινε κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του κόμματος, διατύπωσε την εκτίμησή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ξέκοψε κάθε σενάριο κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να
αποκλείει τις συνεργασίες όπου αυτό είναι εφικτό.

Συνέδριο και περιφερειακά συνέδρια

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πέρα από τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο, προβλέπει τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο. Επισήμανε ότι το κόμμα θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα, ταυτόχρονα, με συγκεκριμένες θεματικές όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή, το ευρωπαϊκό όραμα κ.ά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα δώσει το «παρών» και στα 13 συνέδρια. Τόνισε δε ότι πρέπει να
υπάρξει εμπλοκή της κοινωνίας στο εν λόγω εγχείρημα με τη συμμετοχή τόσο των μελών του κόμματος όσο και της Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων και των ανθρώπων του Πολιτισμού. Παράλληλα, πρόταξε την ενότητα και τη σύνθεση, κάνοντας λόγο για ένα συνέδριο που θα οδηγήσει σε μία ανοδική πορεία που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Για ρωγμή στην παντοδυναμία Μητσοτάκη μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μάς χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο». Εκτίμησε ακόμη ότι το αποτέλεσμα ανέδειξε τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους κυβερνητικούς εκβιασμούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της αποχής, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να αναδείξει με το παράδειγμά του και την επαφή του με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής στα κινήματα, στην κοινωνία και στις εκλογές. Παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε να μην εκτεθεί προεκλογικά, είπε ότι ως πρόεδρος του κόμματος θα βρίσκεται πάντα όπου υπάρχει ανάγκη, εκφράζοντας την άποψη ότι η παρουσία του επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Ταυτόχρονα, απολόγισε ως θετική τη στάση του κόμματος να στηρίξει τους προοδευτικούς υποψήφιους.

Αυτοδύναμη Αριστερά

Με αφορμή το ζήτημα των συνεργασιών ξεκαθάρισε πως το πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς είναι αυτό που ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Βέβαια, υπογράμμισε ότι αυτές οι συνεργασίες θα λαμβάνουν χώρα όπου αυτό είναι εφικτό, στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο Κοινοβούλιο. Είπε δε ότι η συνεργασία πρέπει να εκφραστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προαναγγέλλοντας κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά είτε στον σοσιαλιστικό χώρο είτε στους Πράσινους. Στο ίδιο μήκος κύματος, κατέστησε σαφές ότι στόχος πρέπει να είναι μία σύγχρονη αυτοδύναμη Αριστερά, που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτή η νέα Αριστερά θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Μεταξύ άλλων είπε ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Στροφή στην κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να αποφύγουν τους ανούσιους ανταγωνισμούς, προκρίνοντας την ανάγκη να χτιστεί ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του. Σε αυτή τη στρατηγική, ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εργαλεία, προαναγγέλλοντας την αναβάθμιση του i-syriza. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, οι τομείς κοινοβουλευτικού έργου θα συνεχίσουν κανονικά το έργο τους με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων, από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων μέχρι τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, των βουλευτών, των ανθρώπων των τμημάτων, αλλά και ανθρώπων έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εισηγητικά, ανέφερε ότι θα υπηρετήσει τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία με ανιδιοτέλεια. Εξέφρασε δε τη θέση πως η τεράστια συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ανάδειξης της ηγεσίας αποτελεί μεγάλη ευθύνη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από δύο βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τοποθέτηση για Παλαιστινιακό

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζονται Παλαιστίνη και Ισραήλ εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης πριν την εισήγησή του, κάνοντας λόγο για εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά και τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ, που κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό νοσοκομείου με εκατοντάδες νεκρούς, ενώ επισήμανε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, ασκώντας παράλληλα κριτική στην αμήχανη στάση της Ε.Ε. Μίλησε επίσης για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επαναφορά στη διπλωματική οδό με στόχο τη λύση δύο βιώσιμων κρατών και της ειρηνικής συνύπαρξης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέλος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση
να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

 

Πολιτική Γραμματεία εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών

Βαθύ παραμένει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Απέναντι στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή συνεδρίου τον Φεβρουάριο, η Ομπρέλα είχε καταθέσει συνολικό κείμενο κριτικής απέναντι στη νέα ηγεσία, προκρίνοντας την επίσπευση των διαδικασιών.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη που εντάσσονται στο «μπλοκ» της Έφης Αχτσιόγλου άσκησαν σκληρή κριτική στην τοποθέτηση Κασσελάκη στον ΣΕΒ, αλλά και στη στάση της νέας ηγεσίας στο θέμα της Γάζας. Την ίδια ώρα, κριτική ασκήθηκε σε στελέχη που υποστήριξαν δεξιούς υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ χαρακτήρισαν αρνητικό το αποτέλεσμα.

Το κείμενο της Ομπρέλας

Εννέα μέλη της Π.Γ. που ανήκουν στην Ομπρέλα κατέθεσαν κείμενο στο οποίο αναφέρουν ότι χρειάζεται δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος «προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία αναξιοπιστία του, η οποία μάλιστα επιδεινώνει από πολιτικές συμπεριφορές της Νέας ηγεσίας του». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν μονόπλευρη τη στάση της ηγεσίας στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο μήκος κύματος, ασκούν κριτική στην ομιλία στον ΣΕΒ, ενώ στηλιτεύουν τη δήλωση περί υπονόμευσης. Το κείμενο υπογράφουν οι Α. Καββαδία, Ε. Καλαμαρά, Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου, Χ. Ματσούκα, Α. Ξανθός, Π. Σκουρλέτης, Ε. Τσακαλώτος και Ν. Φίλης...

Πυρά Αχτσιόγλου για ΣΕΒ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέρος της κριτικής της Έ. Αχτσιόγλου αφορούσε την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η οποία επέλεξε να τοποθετηθεί εντός των οργάνων και να μην προχωρήσει σε δημόσια κριτική το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια επισήμανε ότι η συμμετοχή του εργαζόμενου στον επιχειρηματικό κόσμο συνιστά αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας, αλλά και τη θέση της σύγχρονης Αριστεράς. Επίσης, οι πληροφορίες λένε ότι, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η θέση πως το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η μείωση των ανισοτήτων επέρχεται μέσω αύξησης μισθών και μεγαλύτερης αναδιανομής της φορολογίας.

Εντάσεις και διαφωνίες

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουν ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και «να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε». Χαρακτήρισε δε τοποθετήσεις κριτικής βιαστικές και άδικες. Μάλιστα, είπε ότι αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί. Αναφορικά με τη φυσιογνωμία, είπε ότι αυτή προσδιορίζεται από τη διακήρυξη του κόμματος, ενώ υπογράμμισε ότι ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης.

Κατά την ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ενότητα του κόμματος δεν διαφυλάσσεται από τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, προσθέτοντας ότι εάν ο πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον λαό, στην ουσία καταργούνται τα ενδιάμεσα όργανα και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας. Εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. «Παραμένω», είπε, «στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντας έγκλημα πολέμου τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι ο νικητής είναι η αποχή, ενώ μίλησε για περαιτέρω πολιτική απομόνωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Παλαιστίνης, στην αποχή από τις εκλογές και στο κακό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ μίλησε για κρίση ταυτότητας του κόμματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για αρχηγισμό.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σημείωσε ότι συμφωνεί με τη φράση Κασσελάκη πως «δεν κέρδισε η Ν.Δ., εμείς χάσαμε». Είπε βέβαια, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν άλλαξε ηγεσία για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους ούτε για λόγους υποκειμενικής επάρκειας και ηγετικής πληρότητας του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι είχε εκλεγεί με 99% και όχι με 56%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL