Live τώρα    
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 / Στον αέρα ο γαλάζιος στόχος για 13 στις 13 στις περιφέρειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 / Στον αέρα ο γαλάζιος στόχος για 13 στις 13 στις περιφέρειες

134008540.jpg

Ο εκλογικός δρόμος που οδηγεί στην απόλυτη κυριαρχία στις περιφερειακές εκλογές είναι κακοτράχαλος σε αρκετά σημεία για τη Ν.Δ. Τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, οι ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις νυν γαλάζιων περιφερειαρχών που επιθυμούν να ανανεώσουν τη θητεία τους καθώς και η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια για πτυχές της κυβερνητικής διαχείρισης (φυσικές καταστροφές, ακρίβεια) αποτελούν προσκόμματα στην υλοποίηση του στόχου για το «13 στις 13». Σ’ αυτό το πλαίσιο, το βάρος του κομματικού μηχανισμού πέφτει στις περιοχές που οι εκλεκτοί του κόμματος κινδυνεύουν τα χάσουν τα σκήπτρα.

Δυτική Μακεδονία: Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην προεκλογική ομιλία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιου Γιώργου Κασαπίδη. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Κοζάνη, ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα προκαλώντας αναταράξεις στο γαλάζιο οικοδόμημα. Σ’ αυτό το φόντο αποφασίστηκε η διαγραφή του Γ. Αμανατίδη από τη Ν.Δ. Η κυριαρχία του Γ. Κασαπίδη αμφισβητείται και από την προοδευτική υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.

Θεσσαλία: Στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν υλοποιήθηκαν ή έγιναν, αλλά με κακοτεχνίες. Τη δυσαρέσκεια στον Θεσσαλικό Κάμπο έναντι της περιφερειακής Αρχής επιθυμούν να αξιοποιήσουν ο Δημήτρης Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και η προερχόμενη από τη Ν.Δ. Ελευθερία Τζανακούλη.

Ιόνια Νησιά: Η γαλάζια περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια Ρόδη Κράτσα φαίνεται να δίνει πολύ σκληρή μάχη έναντι του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου. Εμπόδιο στην υποψηφιότητα της Ρ. Κράτσα συνιστά η κάθοδος στη μάχη του πρώην γαλάζιου δημάρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή.

Πελοπόννησος: Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να «αδειάσει» τον απερχόμενο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα άνοιξε τον δρόμο για το χρίσμα της Ν.Δ. στον Δημήτρη Πτωχό. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά καλείται, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος συσπειρώνει στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ.

Βόρειο Αιγαίο: Η επίσημη υποψηφιότητα του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή καλείται να αντιμετωπίσει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2019 ως «αντάρτης» της Ν.Δ. κόντρα στην επίσημη υποψήφια Χριστιάνα Καλογήρου.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Στο γαλάζιο μικροσκόπιο είναι και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος στις εκλογές του 2019 είχε χάσει την εκλογή του για μόλις 3.500 ψήφους.

Στον γαλάζιο φακό έχουν τεθεί και οι μάχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς έχει ανατραπεί η αρχική αντίληψη περί άνετης επικράτησης (από τον πρώτο γύρο) των εκλεκτών της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL