Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.3°C25.7°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.5°C25.5°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.3°C23.0°C
4 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C23.8°C
0 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 88%
Το δίλημμα των εκλογών / Φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους ή μείωση των έμμεσων φόρων για τους πολλούς;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα των εκλογών / Φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους ή μείωση των έμμεσων φόρων για τους πολλούς;

τσιπρας-αλεξης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και φορολεηλασία στους πολλούς» ή «μείωση των έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, που έχουν λεηλατήσει το εισόδημα των νοικοκυριών» είναι τα δύο σχέδια που διακυβεύονται την επόμενη ημέρα των εκλογών, τόνισε από την Εύβοια ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται στήριγμα κι ένα σχέδιο ανάσας.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια, πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι να λεηλατούνται οι μεσαίοι και οι φτωχοί με τους έμμεσους φόρους» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος στις αδικίες και στην «Ελλάδα των μεγάλων αντιθέσεων του κ. Μητσοτάκη».

Τα δύο εναλλακτικά σχέδια

Ενόψει των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τα «δύο εναλλακτικά σχέδια» που έρχονται σήμερα σε αντιπαράθεση: «Από τη μία είναι αυτό της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που λέει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και φορολεηλασία στους πολλούς, ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, διάλυση της δημόσιας υγείας, διάλυση των δημόσιων υποδομών.

Από την άλλη είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία, να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, να ενισχύσουμε το εισόδημα, να σταθούμε δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Γι' αυτό επιλέγουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με όπλο το πρόγραμμά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φορολεηλασία των πολιτών από την πολιτική της ΝΔ

Σχετικά με την προπαγάνδα της ΝΔ περί «κρυφής ατζέντας» του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φόρων, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο: 

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε σχέδιο ρύθμισης των χρεών των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των αγροτών, με διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους και 120 δόσεις.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο να αυξήσουμε τους φόρους για τους πολλούς, αλλά να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, που έχουν λεηλατήσει το εισόδημα των νοικοκυριών».

«Αύξησε τους φόρους κατά 4,5 δισ. μέσα από τη διατήρηση του ΦΠΑ»

Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ ισχυρίζεται πως δεν αύξησε τους φόρους αυτά τα τέσσερα χρόνια, στην πραγματικότητα  «αύξησε τους φόρους κατά 4,5 δισ. μέσα από τη διατήρηση του ΦΠΑ. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ και δεν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης. Αυτή είναι η φορολογική λεηλασία που έχει επιφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον πολίτη, στον καταναλωτή, στον αγρότη, στην μεσαία τάξη».

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων για την φορολογία:

«Μας λένε ότι εμείς θα φορολογήσουμε τα διυλιστήρια και τις εταιρείες ενέργειας. Θέλω να σας ρωτήσω: Έχει κανείς από εσάς κανένα διυλιστήριο, έχει κανένας από εσάς καμία εταιρεία ενέργειας και φοβάστε μήπως σας φορολογήσουμε; Αυτοί που φοβούνται ότι θα τους φορολογήσουμε δικαίως φοβούνται. Έβλεπα προχθές μία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις στις τράπεζες. Τι έλεγε; Έλεγε ότι το 72,5% των καταθέσεων είναι καταθέσεις μέχρι 1000 ευρώ, δηλαδή της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου. Και το 0,7% των καταθέσεων είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Τι άλλο έλεγε; Ότι αυτό το 72,5% των καταθέσεων μέχρι 1000, είναι 2,6 δισ. ευρώ. Ενώ το 0,7% είναι 81 δισ. ευρώ. Να λοιπόν η Ελλάδα των μεγάλων αντιθέσεων, η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Αυτές είναι οι αντιθέσεις, οι αδικίες οι μεγάλες. Σε αυτές τις αδικίες ερχόμαστε εμείς να απαντήσουμε με το πρόγραμμά μας. Λέμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια, πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι να λεηλατούνται οι μεσαίοι και οι φτωχοί με τους έμμεσους φόρους, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Γνωρίζω επίσης ότι κρίσιμο θέμα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, είναι το θέμα της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία: Τον Δεκέμβρη του 2019 πριν την πανδημία, μετά την δική μας προσπάθεια, παρότι ήμασταν στα μνημόνια, οι υπηρετούντες γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό, αθροίζανε 108.000 ανθρώπους. Το Δεκέμβρη του 2022, παρά την πανδημία, οι υπηρετούντες αθροίζανε 84.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Γιατί υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από αυτή την πραγματικότητα. Είναι το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου. Ιδιωτικοποίησης στην Παιδεία, ιδιωτικοποίησης στην Υγεία ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων: «Οι μάσκες έπεσαν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της ΝΔ αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης και η προπαγάνδα του ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν δεν βγαίνει. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έμαθε τις προτάσεις μας, αλλά παρακολούθησε αυτή την αντιπαράθεση για το κόστος του δικού μας προγράμματος.

Χθες λοιπόν, έκανα μια πρόταση στον κ. Μητσοτάκη: Να πάμε μαζί τα προγράμματά μας για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε όποιον ανεξάρτητο φορέα θέλει, και την άλλη μέρα να μην το βάλει στα πόδια, να έρθει να συζητήσουμε δημόσια και ανοιχτά σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση για τα προγράμματά μας.

Χθες οι μάσκες έπεσαν. Ούτε κοστολόγηση θέλει, ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που θέλει είναι να λέει ψέματα και να κάνει προπαγάνδα. Γιατί άραγε η ΝΔ αρνείται να κοστολογήσει το δικό της πρόγραμμα; Γιατί είναι ένα ευχολόγιο. Μας είπε χθες ο κ. Σκέρτσος ότι το πρόγραμμά τους έχει κατατεθεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Η αλήθεια είναι ότι το 90% των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κατατεθεί στο μεσοπρόθεσμο. Η κυβέρνηση που έριξε την τριετία 2020 - 2022 τον μέσο ονομαστικό μισθό, αλλά και το 2022 - 2023 τον μέσο πραγματικό μισθό, λέει ότι θα φτάσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Και πώς; Χωρίς ξεπάγωμα των τριετιών; Χωρίς συλλογικές συμβάσεις;». Υπογράμμισε ότι «σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να διευρύνει τις ανισότητες και την εργασιακή ζούγκλα, και να δώσει στήριγμα στους ισχυρούς και όχι στους πολλούς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν είναι ντεμοντέ η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά η κοινωνική αναλγησία

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία να απευθυνθούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια την κοινωνία: 

«Να απευθυνθούμε στους συνταξιούχους και να τους πούμε ότι με τη ΝΔ, η σύνταξη που παίρνανε, παρότι δεν έχει μειωθεί ή δεν έχει αυξηθεί, έχει πολύ μικρότερη δύναμη, καθώς το 2019 μπορούσαν να πάνε στο σούπερ μάρκετ ή να δώσουν ένα δώρο στα εγγόνια τους.

Να απευθυνθούμε στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και να του πούμε ότι είναι ψέμα και προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές: ρύθμιση στα χρέη σου θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες και να τους πούμε ότι το ταξικό σου συμφέρον είναι να έχεις μία δύναμη που θα παλέψει για εφαρμόσει ένα σχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και για την αύξηση του μισθού, για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας και της αιτιολογημένης απόλυσης.

Να απευθυνθούμε τέλος στα 700.000 νοικοκυριά που απειλείται η περιουσία και το σπίτι τους από πλειστηριασμούς καθώς έχουν περάσει τα ενυπόθηκα δάνειά τους από τις τράπεζες στα κοράκια, στα funds. Και να τους πούμε ότι αυτό που έρχεται είναι ανεξέλεγκτο, αυτό που έρχεται είναι λαίλαπα, είναι τσουνάμι.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι 'ντεμοντέ' το να προστατεύεις την πρώτη κατοικία. Εμείς λέμε ότι δεν είναι ντεμοντέ να προστατεύεις την πρώτη κατοικία. Ντεμοντέ είναι η κοινωνική λεηλασία, η κοινωνική αναλγησία. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλέσω, όλες και όλους, να δώσουμε την μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Θα είμαστε εδώ και σήμερα και αύριο και πάντα. Πάμε γερά για την μεγάλη ανατροπή, πάμε γερά για να δώσουμε ελπίδα, όνειρα και προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL