Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.7°C35.8°C
2 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
25.8°C33.3°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C37.6°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.2°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.9°C31.1°C
0 BF 51%
Εκλογές 2023 / Στη μάχη του αμφιταλαντευόμενου ψηφοφόρου τα μικρά κόμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Στη μάχη του αμφιταλαντευόμενου ψηφοφόρου τα μικρά κόμματα

13343706a.jpg

Στη μάχη για την προσέλκυση κάθε πιθανού αμφιταλαντευόμενου ψηφοφόρου που τα βλέπει με συμπάθεια έχουν επιδοθεί τα μικρότερα κόμματα. Κοινή συνισταμένη της ρητορικής τους είναι ο ισχυρισμός ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι βέβαια, εξέλιξη που απελευθερώνει τους ψηφοφόρους από τα σκληρά διλήμματα. Είτε για να δώσουν στα κόμματα που δεν πέρασαν για λίγο το κατώφλι του 3% (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25) την απαιτούμενη στήριξη για να έχουν φωνή στη νέα Βουλή είτε για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση), ώστε να έχουν τη δύναμη για ισχυρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ έχει σημάνει από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου «καμπανάκι» εγρήγορσης στα μέλη και στους φίλους του ώστε να μην εφησυχάσουν, καθώς επίκειται πόλωση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρακολούθησε την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της «3ης συμφωνίας» του Σοστακόβιτς, εκφράζοντάς τη στήριξή του στους ανθρώπους του Πολιτισμού, ενώ το ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για τις απολύσεις υπαξιωματικών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Παράλληλα, το ΚΚΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Λέσβο, όπου έχει ξεκινήσει κινητοποίηση ώστε το κόμμα να ανακτήσει την έδρα που έχασε, καθώς ήρθε τέταρτο πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Βελόπουλος με... «Αγόρια στο ντους»

«Η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές. Σημασία έχει να υπάρχει μία εθνική αντιπολίτευση, η οποία θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. που θα είναι αυτοδύναμη» υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τη ΝΔ για «τρομοκρατία και διχασμό των Ελλήνων». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, που νιώθει τον ανταγωνισμό της ΝΙΚΗΣ, έσπευσε να ανέβει στο «τρένο» του ηθικού πανικού για την ταινία «Αγόρια στο ντους», κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι έχει εισάγει την «αισχρή», όπως τη χαρακτήρισε, ταινία ως «εκπαιδευτικό υλικό» στα σχολεία.

Αδειάζει τη ΝΙΚΗ ο Αλεξανδρούπολης Άνθιμος

Δήλωση κατά της «εργαλειοποίησης της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών» έκανε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Παρότι η δήλωση περιλαμβάνει αναφορές και στον διαχωρισμό των πολιτών της Θράκης με βάση το θρήσκευμά τους, η ουσία της στοχεύει εμμέσως στο κόμμα ΝΙΚΗ. Ο Άνθιμος προειδοποιεί ότι η «εργαλειοποίηση» της θρησκευτικής ταυτότητας γίνεται από «κέντρα και εξουσίες που έχουν ως στόχο τον έλεγχο βασικών πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος», ενώ μιλά καθαρά και για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων». Η Εκκλησία δείχνει να μην επιθυμεί να ταυτιστεί με τη ΝΙΚΗ, ενώ προφανώς και η Ν.Δ. δεν επιθυμεί την είσοδο και άλλων κομμάτων στη Βουλή, καθώς μπορεί να απειληθεί ο στόχος για αυτοδυναμία.

Πλεύση Ελευθερίας: Πρόβλημα με τα άπειρα στελέχη

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να δώσει έμφαση στο ότι είναι η μόνη γυναίκα πολιτική αρχηγός κόμματος με σχετική επιρροή και αξιοποιεί ιδιαίτερα τα social media για να προβάλει μια εικόνα ατόμου μοντέρνου και προσβάσιμου. Η Πλεύση Ελευθερίας, όμως, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο και ήδη έχει γίνει viral στο Διαδίκτυο συνέντευξη της Άννας Κοντογιάννη. Η πρώτη σε σταυρούς στη Μαγνησία δείχνει να μην έχει ιδέα για το πρόγραμμα του κόμματος ή για τις θέσεις του για τη Μαγνησία και αποκαλύπτει ότι ο σύζυγός της είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Κάλεσμα ΜέΡΑ25 στους πολίτες

Αύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΜέΡΑ25 προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις ενόψει των εκλογών. Το ΜέΡΑ25 αναμένεται να τονίσει την κοινοβουλευτική του δράση κατά την προηγούμενη τετραετία υπέρ της νεολαίας και του περιβάλλοντος και κατά των ολιγαρχών, ώστε να παρακινήσει τους ψηφοφόρους να στείλουν εκ νέου τη «φωνή» αυτή στη Βουλή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL