Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.7°C35.8°C
2 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
25.8°C33.3°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C37.6°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.2°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.9°C31.1°C
0 BF 51%
Κρύο ντους αυτοκριτικής σε όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρύο ντους αυτοκριτικής σε όλους

εκλογες2023
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Υπάρχει μια επικίνδυνη σύγχυση. Και μια παγίδα. Άλλο πράγμα είναι το «ρίξτε τους τόνους» και άλλο η έλλειψη κριτικής. Το γεγονός ότι ο «κόσμος κουράστηκε από τις τηλεμαχίες» δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί από τον διάλογο και η αντιπολίτευση. Άλλο οι προσωπικές βολές και οι «αψάδες», οι ύβρεις και οι στοχοποιήσεις και άλλο η διαφωνία και η κριτική στην εκάστοτε διακυβέρνηση ή στους πολιτικούς στόχους.

Γιατί στο όνομα των «χαμηλών τόνων», που ήταν ένα από τα μηνύματα της κάλπης, παρακολουθούμε έναν αυταρχικό εξοβελισμό της διατύπωσης απόψεων, κρίσεων και γενικότερα «ενοχλητικών» αναλύσεων. Η κριτική ανάγνωση των πραγμάτων δεν μπορεί να εξαλειφθεί στο όνομα της αποτοξικοποίησης του δημόσιου διαλόγου, γιατί έτσι οδηγούμαστε σε μια άνευ προηγουμένου λογοκρισία. Αντίθετα, πρέπει να δοθεί χώρος για προγραμματική αντιπαράθεση πάνω στα κεντρικά προβλήματα. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα σε αυτά. Τα «είσαι μπίξας, είσαι δείξας» -οι πρωτεργάτες είναι γνωστοί και υπάρχουν σε όλα τα κόμματα- όχι απλώς ευτελίζουν τον δημόσιο διάλογο, αλλά οδηγούν σε μια απολίτικη στάση εξάλειψης των διαχωριστικών γραμμών των κομμάτων.

Με βάση τα exit polls, ένα από τα κριτήρια της ψήφου ήταν η oικονομία. Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου -που ήδη έχει υποστεί απανωτές αυξήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, τρομακτική αύξηση ενοικίων, με μεγάλο κομμάτι της να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του- αγνοεί αυτό που έρχεται. Η δημοσιονομική προσαρμογή μάς χτυπάει την πόρτα και τα κόμματα θα πρέπει να απαντήσουν πώς σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν. Ανησυχώ ότι τίποτε από αυτά δεν θα ακουστεί. Γιατί είναι πιο βολικό το σχέδιο «Χτυπάμε όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πεσμένος».

Το γεγονός ότι ένα 19% ψήφισε πάνω από την κάλπη δεν δείχνει ότι καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές, όπως εύκολα ερμηνεύει η Ν.Δ. διά του Ά. Σκέρτσου, αλλά ότι ένας κόσμος που δεν νιώθει ενταγμένος σε κάποια κομματική γραμμή δεν είχε τις κατάλληλες πληροφορίες για να αποφασίσει. Και γι’ αυτό έχουν βαριά ευθύνη η Δεξιά και τα μίντια.

Ορατός είναι ο κίνδυνος, αν πάμε στο σενάριο μιας παντοκρατορίας Μητσοτάκη, με τα χάλια της ενημέρωσης 107 και μια αντιπολίτευση του ενάμισι κόμματος, μιας άνευ προηγουμένου συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Η σκέψη θα ασφυκτιά χωρίς αντίλογο σε προκαθορισμένα πλαίσια. Θα καταδικάζεται κάθε δασκάλα-ος που θα παρεκκλίνει από περιχαρακώσεις και στερεότυπα. Η κοινωνία θα βαδίζει στην άγνοια και θα εξιδανικεύονται ο ισχυρός και ο αυταρχισμός.

Είναι ζήτημα ελευθερίας ένα ντους αυτοκριτικής για όλους και ζήτημα Δημοκρατίας η ανοχή στο διαφορετικό, στο αλλότριο και στην αντίθεση... Ας ξεκινήσουμε από τον δημόσιο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL