Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.4°C31.8°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.8°C32.1°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C30.0°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C28.3°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.0°C29.1°C
1 BF 42%
Υπηρεσιακή κυβέρνηση / Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί - Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης – παραλαβής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπηρεσιακή κυβέρνηση / Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί - Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης – παραλαβής

Υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Καθήκοντα ανέλαβε η νέα, υπηρεσιακή, κυβέρνηση, η οποία θα διεξάγει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ήδη το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Κ. Μητσοτάκη, ενώ αργότερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς προέδρευσε του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σαρμάς επεσήμανε προς τους υπουργούς του πως «πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί», υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το «πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος». Επιπλέον ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει ένα πιο εκτενές υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αργότερα μέσα στη μέρα, πραγματοποιήθηκαν και οι τελετές παραλαβής - παράδοσης των υπουργείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε παραδίδοντας το ΥΠΟΙΚ στον Θεόδωρο Πελαγίδη ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και αναπτύσσεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Μετασχηματίζεται, παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο. Προσελκύει επενδύσεις. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και νέες προοπτικές. Στηρίζει, γενναία και αποτελεσματικά, τους πολίτες στις κρίσεις. Κινείται όμως, ταυτόχρονα, στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης και υπευθυνότητας».

Ο κ. Πελαγίδης ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του δήλωσε από την πλευρά του ότι η ανάληψη του εν λόγω υπουργικού θώκου αποτελεί για τον ίδιο «μεγάλη τιμή, αλλά και καθήκον. Στον βαθμό που η πρόταση προς το πρόσωπό μου απαιτεί διακομματική συναίνεση, οφείλω να ευχαριστήσω τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων και να υποσχεθώ, για τη βραχύβια αυτή περίοδο, ότι θα προσπαθήσω για την ανάλογη εκτέλεση των καθηκόντων μου».

Στο υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «για τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε να παράγουμε μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα. Μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.  Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του Υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στο μήνα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά. Καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και φυσικά προώθηση του προγράμματος στέγης που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, δήλωσε ότι «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο Υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή Υπουργός είναι να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Υπουργείο και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα Κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας καλωσόρισε τον νέο υπηρεσιακό υπουργό, Παντελή Κάπρο, αναφέροντας πως πρόκειται για έναν διακεκριμένο καθηγητή με πολυετή εμπειρία σε θέματα ενέργειας. Παράλληλα, ανέδειξε τη στενή τους συνεργασία, αφού ο κ. Κάπρος αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του ΥΠΕΝ τα τελευταία χρόνια.

Ο απερχόμενος υπουργός Κ. Σκρέκας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Καλωσορίζω και ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Κάπρο για τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Η συμβολή του ήταν κρίσιμη για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Του εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το πολιτικό προσωπικό και τους εργαζομένους του Υπουργείου, χάρη στους οποίους επιτελέσαμε ένα πρωτόγνωρο σε μέγεθος και αξία έργο». 

Ο κ. Κάπρος, δήλωσε από την πλευρά του: «Ευχαριστώ για την υποδοχή και τον υπουργό για τα καλά του λόγια. Έχοντας συνεργαστεί, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, πρακτικός, με ταχύτητα αποφάσεων και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην η αντίληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Εύχομαι στον κ. Σκρέκα την καλύτερη συνέχεια».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρέδωσε στον Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του.

Ο νέος υπουργός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την ενημέρωση και ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, «τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί».

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της θητείας του, ενώ η νέα υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ελένη Λουρή δήλωσε:

«Εγώ να πω μόνο ότι  με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου θα παρακολουθώ τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έτσι ώστε να συνεχιστεί αρμονικά η λειτουργία του κράτους στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς. Θα είμαστε στις λίγες μέρες αυτής της Κυβέρνησης, της υπηρεσιακής Κυβέρνησης,  φύλακες των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών».

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η απερχόμενη υπουργός Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Κατά την ομιλία της, η κα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο. Έχουμε τη χαρά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γιώργος Διδασκάλου, η Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς, και εγώ, να υποδεχόμαστε τον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη. Θεωρώ τυχερό το υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016.  Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας»

Ο Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ότι «για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν».

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να υποδέχεται τον καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια.

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών. Όσον αφορά τις Υποδομές, μεγάλες και πολλές έχουν προχωρήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο κ. Γκόλιας δήλωσε ότι «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η  ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή, αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του Υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες τις πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν». Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι στο υπουργείο «τρέχουν» πολλά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα «έχουν μεγάλη σημασία για την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε παραδίδοντας στον νέο ΥΠΕΞ Βασίλη Κασκαρέλη ότι «αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών» και πρόσθεσε ότι «αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Β. Κασκαρέλης δήλωσε από την πλευρά του ότι «στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό». Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κωνσταντίνος Τσιάρας συνεχάρη το Φίλιππο Σπυρόπουλο και εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου». Ο Φίλιππος Σπυρόπουλο δήλωσε από την πλευρά του προς τον κ. Τσιάρα ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο υπουργείο».

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο απερχόμενος Γιώργος Γεωργαντάς έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του σημειώνοντας ότι κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά ζητήματα, όπως την ενεργειακή κρίση, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα της νέας ΚΑΠ κά. «Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη στήριξη προς τον Έλληνα παραγωγό αυτή τη δύσκολη περίοδο και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα των εκλογών που είχε θετικό αποτύπωμα» σημείωσε ο ίδιος.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης, δήλωσε από την πλευρά του: «Προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Γνωρίζω τον τίμιο μόχθο των παραγωγών μας» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπηρετήσουμε τους αγρότες, να στηρίξουν την παραγωγή τους. Έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό και τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός και σημείωσε: «Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Τουρνάς, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που αποχαιρετά τον κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο δούλεψε από κοντά όλο αυτό τον καιρό και έκανε αναλυτική παρουσίαση του έργου του απερχόμενου υπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL