Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Νίκη είναι η αντοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη είναι η αντοχή

ΣΥΡΙΖΑ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νίκη είναι η αντοχή. Μ’ αυτό θα πορευτείς μετά τις εκλογές. Το συναισθηματικό, ιδεολογικό και πολιτικό υλικό που θα σε φέρει αυτάρκη και αιχμηρό στην επόμενη μέρα. Ούτε η αυτονομημένη και εκτός πραγματικότητας αισιοδοξία ούτε η άκριτη απαισιοδοξία. Πολλές φορές στην Αριστερά, ζητήματα όπως η προβολή μιας απόλυτης ενθουσιαστικής αισιοδοξίας έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην κομματική ζωή. Σε παλιότερες εποχές μάλιστα σχεδόν απαγορευόταν η απαισιόδοξη σκέψη - «Μεταδίδεις έναν σκεπτικισμό κι αυτό δεν κάνει καλό στο κίνημα».

Στη σοβιετική περίοδο, οι αφίσες έπρεπε να έχουν δυνατές προοπτικές συγκλίνουσες γραμμές για να δίνουν την αίσθηση της οπτικής μεγαλοπρέπειας. Οι φιγούρες απεικονίζονταν από κάτω προς τα πάνω. Να μεταδίδουν δύναμη, θέληση, πίστη. Μεταδικτατορικά οι καθοδηγητές έφερναν τα αισιόδοξα μηνύματα ακόμα και σε περιόδους κάμψης. Για παράδειγμα, στις καταλήψεις για τον Νόμο 815 το 1979, η Πανσπουδαστική είχε ανεξήγητα αντιδράσει - «Υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες μορφές αγώνα». Άντε να εξηγήσεις σε ένα πλήθος μαζικό και ενθουσιασμένο από επαναστατική φλόγα ότι «κοίτα, πήγαινε σπίτι σου, δεν είναι ακόμα η ώρα του αγώνα, δεν είναι ώριμες οι συνθήκες». Στις τότε φοιτητικές εκλογές, η ΠΣΚ συσπείρωσε ένα τεράστιο μεικτό μέτωπο εναντίον της (πράγμα που δόμησε εμμέσως τη μεταγενέστερη ορμητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και, παρ’ όλη την οργανωτική της δύναμη, τα ποσοστά της μειώθηκαν.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο, και αντίθετα με το κλίμα, πολλοί μιλούσαν με πίστη για τη νίκη. Σήμερα υποτίθεται πως έχουν επιστημονικοποιηθεί η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία λόγω στατιστικής. Στηρίζεται (υποτίθεται) σε μετρημένα δεδομένα και αναγωγές. Υπάρχει φυσικά και η πολιτική πρόθεση, η επαγγελματική επιθυμία. Ποιος (πολιτικός φορέας ή πρόσωπο) παραγγέλνει τη μέτρηση, τη στατιστική διακρίβωση και τι ακριβώς επιθυμεί; Τι θέλει να βγάλει η μέτρηση; Πώς να μεταδώσει και τι μήνυμα; Πώς να επηρεάσει τους αναγνώστες της; Η πολιτική είναι, κατά τη γνώμη μου, εξωστατιστικό, εξωλογικό πεδίο. Καθορίζεται και από ορμές, συχνά και στιγμιαίες διαθέσεις, σαν ρέμα. Αυτή η υποκείμενη πολιτική ύλη, η στιγμιαία επιθυμία, η εντύπωση, που βασίζονται σε κλικ που έκανε ο τάδε πολιτευτής ή σε κεκτημένα όπως «ψήφος σ’ αυτόν που ψηφίζουν οι γονείς», η ψήφος υπό την επιρροή μιας παρεΐστικης κατάστασης, υπό την επιρροή φόβου, μαζί με μια απίστευτη συλλογική αμνησία και συγχρόνως υπεραπομνημόνευση ορίζει ένα πεδίο δύσκολα προβλέψιμο και εξορθολογίσιμο. Ίσως η πιο στέρεη βάση για εκτίμηση ψήφου και είδους της νίκης είναι τα συμφεροντολογικά κληροδοτήματα. Ποια ομάδα ωφελείται από ποιο πρόγραμμα;

Η ψήφος δεν είναι μόνο μυστική, είναι ασταθής. Υπό αυτούς τους πολυμεταβλητούς όρους δίνεται από την Αριστερά μια μάχη ουσίας και ορθολογισμού. Σήμερα κρίνεται η πορεία βάθους. Βάθους οργανωτικού (που εκκρεμεί), βάθους πολιτικού (που σε έναν αξιόλογο βαθμό πληρούται), βάθους ιδεολογικού (όπου ακόμα είναι ασύνδετες οι προσπάθειες), κυρίως όμως βάθους συναισθηματικού, που καθορίζει όχι τις ισορροπίες, αλλά τις ποιότητες, τις σχέσεις, την αγαπητική, συντροφική ενότητα. Γιατί αν θέλεις να αναπληρώσεις την όποια οργανωτική, μιντιακή και οικονομική υστέρηση, θα πρέπει να επενδύσεις στις ποιοτικές, τίμιες, ευθύβολες σχέσεις, στην έκλειψη ανταγωνισμών κ.λπ. Μάχη ενός νέου ανοιχτού πολιτικού φαινομένου, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εναντίον όλων των καθηλώσεων που δεσμεύουν τη χώρα και τον λαό. Και που συχνά υπερκαθορίζουν και το πολιτικό κριτήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL