Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.2°C26.2°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.8°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C26.8°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.0°C
2 BF 40%
Mapping Media Freedom / Η κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου επί Μητσοτάκη συνεχίστηκε το 2022
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mapping Media Freedom / Η κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου επί Μητσοτάκη συνεχίστηκε το 2022

Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI)

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα συνεχή πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αποτελεί η νέα έκθεση της Media Freedom Rapid Response που τιτλοφορείται Mapping Media Freedom Monitoring Report 2022 και δημοσιεύτηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι MFRR είχε καυτηριάσει το προηγούμενο διάστημα και το ρόλο που παίζει ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στην παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο για την χώρα μας, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συνέχισε την σημαντική επιδείνωσή της το 2022 εν μέσω ενός εκτεταμένου σκανδάλου spyware καθώς και πολλών σοβαρών ποινικών κατηγοριών και βίαιων επιθέσεων σε δημοσιογράφους. Η MapMF κατέγραψε συνολικά 42 παραβιάσεις που αφορούσαν 63 πρόσωπα ή οντότητες που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων παρέμεινε σοβαρή ανησυχία μετά από πολλαπλές σωματικές επιθέσεις.

Οι νομικές υποθέσεις αποτελούσαν τις μισές (50%, 21 ειδοποιήσεις) των τεκμηριωμένων παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων οικονομικών απαιτήσεων που υποβλήθηκαν από ιδιώτες και δημόσιους αξιωματούχους.

Τον Ιανουάριο, πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες κατηγορήθηκαν ως μέρος μιας μεγάλης ποινικής έρευνας σε σχέση με τις αποκαλύψεις τους για το σκάνδαλο Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Απρίλιο, το ερευνητικό δίκτυο Reporters United αποκάλυψε ότι ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάσης κατασκοπεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Καθώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση, πολλοί άλλοι Έλληνες δημοσιογράφοι εμφανίστηκε να παρακολουθούνταν σε σχέση με το σκάνδαλο spyware.

Τον Νοέμβριο, η ελληνική εφημερίδα Documento ανέφερε τότε ότι πολλοί δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες μέσων και πρόσωπα στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν μεταξύ των ανθρώπων που είχαν στοχοποιηθεί χρησιμοποιώντας το Predator.

Δημοσιογράφοι και εφημερίδες που έκαναν ρεπορτάζ για spyware έγιναν επίσης στόχοι μηνύσεων και ποινικών ερευνών.

Μερικές από τις πιο ανησυχητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα αφορούσαν αυτοσχέδιες βόμβες που πυροδοτήθηκαν μπροστά από τα σπίτια των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Καμπουράκη.

Τον Ιούλιο, μια μεγάλη εμπρηστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Real Media Group την οποία ανέλαβε μια αναρχική ομάδα υπογράμμισε περαιτέρω τις ανησυχίες για τη σωματική ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Καταγράφηκαν επίσης αρκετές βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από τα ΜΑΤ, καθώς και από ιδιώτες.

Η σύλληψη και η ποινική δίωξη σε βάρος του φωτορεπόρτερ Νίκου Πύλου υπογράμμισαν την περαιτέρω ανησυχία για τις ενέργειες της αστυνομίας.

Η ικανότητα των δημοσιογράφων να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από τις κρατικές αρχές παρέμεινε προκλητική, ενώ ορισμένοι από αυτούς που έκαναν ρεπορτάζ για ευαίσθητα θέματα, όπως υποτιθέμενες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, αντιμετώπισαν σοβαρή διαδικτυακή παρενόχληση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL