Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C20.7°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C17.1°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.4°C17.7°C
1 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.5°C14.9°C
3 BF 72%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Τρεις προτάσεις για να λάβει τέλος η αδιέξοδη πολιτική στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Τρεις προτάσεις για να λάβει τέλος η αδιέξοδη πολιτική στο προσφυγικό

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΣ ΛΕΣΒΟΣ
(ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ/EUROKINISSI)

Δριμεία κριτική στην πολιτική της ΕΕ, αλλά και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ασκούν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος ΨυχογιόςΓιάννης Μπουρνούς, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών και ο Κώστας Αρβανίτης ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες από τα ναυάγια κοντά στη Λέρο και στη Λέσβο.

Όπως αναφέρουν η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για μια Ευρώπη-φρούριο με τις χώρες πρώτης υποδοχής να καλούνται να παίξουν το ρόλο του «δεσμοφύλακα» και του «κροκόδειλου» της Ευρώπης, όπως κάνει πρόθυμα και η δική μας κυβέρνηση, είναι στην ουσία η πολιτική που «θρέφει» τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, που δίνει πάτημα στην Τουρκία να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τρία είναι τα άμεσα αιτήματα που θέτουν για να λάβει τέλος η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται στο προσφυγικό - μεταναστευτικό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου με κοινό σύστημα ασύλου, υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων με αναλογική κατανομή και κυρώσεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και την Τουρκία όταν δεν συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα
  • Άμεση ενεργοποίηση του Συμφώνου του ΟΗΕ του Μαρακές για τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς από την Τουρκία προς την ΕΕ, με στιβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης.
  • Εφαρμογή του διεθνούς δίκαιου και των δικαιοκρατικών αρχών σε όλες τις διαδικασίες στα σύνορα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών με τα ναυάγια της Κυριακής κοντά στη Λέρο και το σημερινό της Λέσβου, έρχονται να προσθέσουν κι άλλα ονόματα, κι άλλες ψυχές - μεταξύ αυτών και μικρών παιδιών - στη λίστα των νεκρών που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη, για μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Παρά τις προσπάθειες των ανδρών και γυναικών του λιμενικού και της ακτοφυλακής, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν κατέστη εφικτό να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Η αδιέξοδη, ανιστόρητη και τελικά απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για μια Ευρώπη-φρούριο με τις χώρες πρώτης υποδοχής να καλούνται να παίξουν το ρόλο του «δεσμοφύλακα» και του «κροκόδειλου» της Ευρώπης, όπως κάνει πρόθυμα και η δική μας κυβέρνηση, είναι στην ουσία η πολιτική που «θρέφει» τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, που δίνει πάτημα στην Τουρκία να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επιτρέπει να γίνεται μικροπολιτική στις πλάτες κατατρεγμένων ανθρώπων.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί, οι άνθρωποι πνίγονται στη Μεσόγειο η Ευρωπαϊκή ηγεσία καταγγέλλει τον Λουκασένκο της Λευκορωσίας, όπως έκανε προχτές η κυρία Φον Ντερ Λάιεν ενώ ταΐζει με δις ευρωπαϊκό χρήμα τον Ερντογάν.

Κανείς δεν μιλά για τις εγκληματικές πρακτικές της Άγκυρας και τα παιχνίδια με τα κυκλώματα των διακινητών, κανείς δεν μιλά για τις τεράστιες ευθύνες στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, κανείς δεν βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για νόμιμες και ασφαλείς οδούς, τη μόνη πρακτική που μπορεί να εξουδετερώσει τα φονικά παιχνίδια των δουλεμπόρων.

Εμείς λέμε πως η μόνη αντιμετώπιση είναι εκείνη που εδράζεται στην απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αλλά και προς τη χώρα μας. Ζητάμε και διεκδικούμε δυναμικά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο:

  • Ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου με κοινό σύστημα ασύλου, υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων με αναλογική κατανομή και κυρώσεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και την Τουρκία όταν δεν συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα
  • Αμεση ενεργοποίηση του Συμφώνου του ΟΗΕ του Μαρακές για τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς από την Τουρκία προς την ΕΕ, με στιβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης.
  • Εφαρμογή του διεθνούς δίκαιου και των δικαιοκρατικών αρχών σε όλες τις διαδικασίες στα σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL