Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
31.6°C38.0°C
2 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
25.8°C29.9°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
31 °C
31.0°C31.0°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C33.2°C
1 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
31.9°C31.9°C
4 BF 31%
Κυριάκος Πιερρακάκης / Τα μαύρα σκοτάδια της Διαύγειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Πιερρακάκης / Τα μαύρα σκοτάδια της Διαύγειας

Πιερρακάκης
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Διαύγειας παρατηρούνται το τελευταίο διάστηκε με τις δικαιολογίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δημιουργούν νέα ερωτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η Διαύγεια όπου αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές πράξεις του δημόσιου τομέα, επί ώρες είχε μαύρα σκοτάδια με το αρμόδιο υπουργείο να κάνει λόγο για συντήρηση ή αναβάθμιση του αποθηκευτικού της χώρου.

Αποκορύφωμα ήταν το «λουκέτο» στη Διαύγεια επί τριήμερο και συγκεκριμένα από την Παρασκευή (20/1) μέχρι και σήμερα Δευτέρα (23/1) με τη σχετική ανακοίνωση που εμφανίζεται στους χρήστες όταν μπαίνουν στην ιστοσελίδα να αναφέρει ότι ο θεσμός – εργαλείο της διαφάνειας των πράξεων όλων των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών και φορέων θα επανέλθει σήμερα το μεσημέρι 23 Ιανουαρίου.

Το ερώτημα είναι πώς η πολυδιαφημισμένη «έκρηξη ψηφιοποίησης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέφτει στα βράχια όσον αφορά στη Διαύγεια. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, στις 14 Ιανουαρίου, όπου και πάλι η Διαύγεια ήταν εκτός λειτουργίας, την έντονη αντίδρασή του είχε εκφράσει Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή του, «Η μη απρόσκοπτη λειτουργία εμποδίζει να προχωρήσουν έργα, συμβάσεις, ακόμα και πληρωμή εργαζομένων οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα για αυτές τις καθυστερήσεις που προκαλεί η υπολειτουργία της "Διαύγειας"».

Παράλληλα υπογράμμιζε ότι «όμως όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί και τρόποι εναλλακτικής λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος. Γιατί δεν πρόκειται για ένα «κρασάρισμα» κάποιων ωρών αλλά και για μία δυσλειτουργία που προκαλεί σοβαρά προβλήματα αλλά και πολλά ερωτηματικά για την καθυστέρηση αποκατάστασης της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που βλέπουν οι χρήστες στην υπό λουκέτο Διαύγεια

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων. Η μετάπτωση στη νέα υποδομή έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00 μέχρι Δευτέρα 23/01/2023 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης οι υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες.
Με την νέα υποδομή αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων και αναρτήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του συστήματος ιδίως στις 12/01/2023 και 13/01/2023.
Για τον λόγο αυτό τυχόν επείγουσες αναρτήσεις συνίσταται να προγραμματιστούν από τις υπηρεσίες πριν από το χρόνο έναρξης της μετάπτωσης, ήτοι την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και σε απάντηση ορισμένου αριθμού ερωτημάτων που έλαβε η υπηρεσία μας, διευκρινίζουμε ότι πράξεις οι οποίες τυχόν εκδοθούν κατά το διάστημα στο οποίο το σύστημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία αναρτώνται στο Πρόγραμμα "Διαύγεια" αμέσως μετά την επαναλειτουργία του συστήματος.
Η ανωτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση δεν παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του αρ. 77 του Ν.4727/20 για αμελλητί ανάρτηση στο Διαδίκτυο, ούτε επηρεάζει την ισχύ ή εκτελεστότητα των πράξεων, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν οφείλεται σε υπαίτια καθυστέρηση των οργάνων που τις εξέδωσαν. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίμαχες πράξεις ισχύουν από την ημερομηνία της έκδοσής τους και όχι της ανάρτησής τους.

Το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας 23/01/2023».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL