Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.5°C19.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C19.4°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.3°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C18.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.4°C19.9°C
0 BF 45%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / «Αόμματοι» επί μήνες για την εξαγωγή του Predator από την Intellexa
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / «Αόμματοι» επί μήνες για την εξαγωγή του Predator από την Intellexa

screenshot ΕΡΤ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
screenshot ΕΡΤ

Για την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator από την Intellexa στη Μαγαδασκάρη, την ώρα που ισχυριζόταν ότι δεν έχει καμία σχέση με το «παράνομο» όπως το χαρακτήριζε λογισμικό, μίλησε στην κρατική τηλεόραση ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών (Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας) Κώστας Φραγκογιάννης.

«Μετά από τα δημοσιεύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, κάλεσα και ζήτησα να γίνει μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μία έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων. Ενόσω γίνεται αυτή η έρευνα που σας θυμίζω ότι όπως και κάθε ΕΔΕ είναι απόρρητη, θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω περαιτέρω λεπτομέρειες», είπε ο κ. Φραγκογιάννης. Και όπως προσέθεσε, «η εν λόγω έρευνα γίνεται εσωτερικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν διετάχθη χθες, αλλά πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοεμβρίου. Είδαμε τα δημοσιεύματα, ενημερώθηκα για το τι περίπου συμβαίνει. Ζήτησα να γίνει μια ΕΔΕ, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Νωρίτερα, ο ίδιος περιέγραψε ότι «στο δικό μου επίπεδο, έμαθα πριν από 2,5-3 μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρεία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει άδειες εξαγωγής, δύο στον αριθμό, για τη Μαδαγασκάρη». Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα που συνδέουν το Predator με την Intellexa, την παρουσία της στην Ελλάδα και το ελληνικό Δημόσιο, δεν προέκυψαν τον Νοέμβριο, αλλά είναι συνεχή από την αρχή του 2022. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το υπουργείο Εξωτερικών δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα μέχρι να αρχίσουν οι αποκαλύψεις για το ποιοι παρακολουθούντο...

Κατά τον κ. Φραγκογιάννη, «όταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί θα είμαι ο πρώτος που θα δει το πόρισμά της. Δεν μπορώ να βάλω μια ημερομηνία, όταν η έρευνα ολοκληρωθεί. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί, να δούμε το πόρισμα το οποίο θα προκύψει. Είμαι και εγώ περίεργος να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ... και αν υπάρχουν ευθύνες. Και θα αποδοθούν», προσέθεσε.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να απεμπλέξει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών από την υπόθεση της έγκρισης εξαγωγής του Predator. Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία άδεια εξαγωγής λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης. Η άδεια εξαγωγής είναι μια υπηρεσιακή υπόθεση. Άρα λοιπόν γίνεται μια αίτηση. Γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και τον Εθνικό Κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής. Εγώ γνωρίζω τις άδειες οι οποίες μπλοκάρονται, γιατί υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάρουμε μία θέση η οποία είναι πολιτική. Αλλά σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, οι άδειες εξαγωγής δίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια και παράγοντες».

Η Αυγή αναφέρει σήμερα στην έντυπη έκδοσή της ότι υπεύθυνος για την άδεια είναι άνθρωπος του Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή. «Για χρόνια στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ., περιγράφεται ως «ακραιφνής μητσοτακικός». Πληροφορίες μάλιστα τον φέρουν ως στενά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να φέρεται να εμπιστεύθηκε στον Σμυρλή τη συγκεκριμένη θέση το 2019 προκειμένου να έχει αφενός ένα «μάτι του Μαξίμου» πάνω στον Νίκο Δένδια, αλλά και να ρυθμίζει κρίσιμη μερίδα των θεμάτων εξαγωγών. Ο Γ. Σμυρλής, άλλωστε, είναι και πρόεδρος του Enterprise Greece».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL