Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
7.5°C10.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.4°C6.3°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.0°C9.4°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.8°C10.8°C
1 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
4.5°C4.9°C
0 BF 81%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Για πρώτη φορά ομολόγησαν τις σχέσεις ΕΥΠ και Predator
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Για πρώτη φορά ομολόγησαν τις σχέσεις ΕΥΠ και Predator

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε μία ομολογία ενοχής για τις αμαρτωλές σχέσεις της ΕΥΠ με το Predator προέβη η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, καταρρίπτοντας όλο το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο γαλάζιος πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ομερτά και το απόρρητο της συνεδρίασης που ήθελε η ΝΔ, σημείωσε ότι η υπόθεση σχετίζεται με την ΕΥΠ. Δηλαδή, όπως παρατήρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκαν ότι οι Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν που κλήθηκαν για τις παρακολουθήσεις με Predator, έχουν σχέση με την ΕΥΠ.

«Αν η κυβέρνηση συνδέει το Predator με την ΕΥΠ δεν έχουμε άλλη χρεία μαρτύρων» τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Στη συνέχεια η ΝΔ με το έτσι θέλω βάπτισε απόρρητη τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ενώ αρνήθηκε να διαταχθεί βίαιη προσαγωγή για τους απόντες Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίζιο και Ταλ Ντίλιαν - των επιχειρηματιών των Krikel και Intellexa που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό Predator.

Όταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν οι προτάσεις για δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής και βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων, ο γαλάζιος πρόεδρος Θανάσης Μπούρας, δεν πραγματοποίησε κανονική ψηφοφορία για τα θέματα. Έτσι, ζήτησε να εγερθούν μόνο οι βουλευτές που υποστηρίζουν τις προτάσεις, δηλαδή η αντιπολίτευση, και θεώρησε δεδομένη χωρίς έγερση ή ανάταση χεριών, την αντίθεση της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το παρών έδωσε μόνο ο Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος έδωσε τον Παναγιώτη Κοντολέοντα για τις παρακολουθήσεις.

Την πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει σκοτάδι στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνεδρίαση.

«Η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με τις διαρροές αυτές, και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτά και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ, αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων», σημείωσε ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτήματα και τις αποκαλύψεις».

Αναφορικά με το ότι οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν (επιχειρηματίες των Krikel και Intellexa που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό Predator) δεν παρέστησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε να έρθουν οι 3 επιχειρηματίες στην επιτροπή» ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «να μην γελοιοποιεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και να αποδέχεται να απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

«Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL