Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.6°C9.6°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.5°C5.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C10.5°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.4°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-0.1°C-0.1°C
0 BF 100%
Νίκος Ανδρουλάκης / Χαράζει κόκκινες γραμμές, μετρά αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ανδρουλάκης / Χαράζει κόκκινες γραμμές, μετρά αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατυπώνει σοβαρές διαφωνίες με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για να προλάβει την ευρωκαταδίκη της για τις παρακολουθήσεις. Διαφωνίες που αποτελούν κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και συντείνουν, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στο εξής: δεν θα αποδεχθεί να μην έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις πριν από τις εκλογές. «Δηλαδή να ξυπνήσουμε το 2024 και να μάθουμε ότι παρακολουθούσαν καμιά δεκαριά βουλευτές; Τώρα θα μάθουμε, προεκλογικά» τόνισε στην πρώτη αντίδραση του, την περασμένη Τρίτη, καταθέτοντας την κάθετη διαφωνία του με την πρόβλεψη για δυνατότητα του παρακολουθούμενου να ενημερωθεί μετά το πέρας τριών χρόνων.

Όμως δεν έχει δηλώσει κατηγορηματικά, ακόμα τουλάχιστον, ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, ενώ εντόπιζε και ικανοποιητικά σημεία. Αυτό δημιούργησε εντυπώσεις για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει στην ψηφοφορία, εάν θα καταψηφίσει συνολικά ή θα αναζητήσει άλλη λύση που θα διατηρεί ταυτόχρονα τις διαφωνίες του. Οι εντυπώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν ακαριαία από το Μαξίμου, που αναζητά και την παραμικρή ικμάδα επικρότησης για να αμβλύνει επικοινωνιακά την απόλυτη απομόνωση του. Είναι προφανές άλλωστε ότι από την επιλογή που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία θα στείλει και ανάλογα πολιτικά σήματα.

Έτσι, παρότι η κριτική του κόμματος τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντάθηκε κατακόρυφα, με αποκορύφωμα την παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη που κατήγγειλε νομοσχέδιο -Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη Ν.Δ. και νομιμοποίησης της συσκότισης και της συγκάλυψης- έως την Παρασκευή το βράδυ τουλάχιστον, επιτελικά στελέχη αρκούνταν στη σημείωση ότι το κόμμα θα κινηθεί θεσμικά με την ψήφο και τον πολιτικό λόγο του.

Κινήσεις πίεσης μέχρι την ψηφοφορία

Με σειρά κινήσεων που αναπτύσσει από σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. -αρχής γενομένης με το άρθρο του στο Bήμα, με το οποίο αναμενόταν να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές και να καταθέτει τις αντιπροτάσεις του κόμματος- μοιάζει να επιδιώκει να «πετάξει το μπαλάκι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει εκείνος την ευθύνη του αποτελέσματος.

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα διαφωνήσει με την τριετία και τη μη αναδρομικότητα του νόμου, θα ζητά να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει και για προηγούμενα χρόνια και έναν μηχανισμό ελέγχου των κινητών των προσώπων που εμφανίζονται σε λίστες του Predator. Επιπλέον προβληματικές διατάξεις εκείνες που προβλέπουν ότι ακόμα και μετά την τριετία κάποιος που παρακολουθήθηκε με την επίκληση του «εθνικού λόγου» δεν θα μπορεί να μάθει ποιος ήταν αυτός ο λόγος, ενώ το περιεχόμενο της «εθνικής ασφάλειας», επεκτείνεται σε τέτοιο εύρος που μπορεί να χωρέσει σχεδόν τα πάντα. Πώς θα γίνεται η ενημέρωση του παρακολουθούμενου (τρία χρόνια μετά) αφού η καταστροφή του υλικού θα γίνεται έξι μήνες μετά. Ακόμη, το προνόμιο του διοικητή της ΕΥΠ να κρίνει εάν είναι κακόβουλο ή όχι ένα λογισμικό, ενώ θα νομιμοποιείται να το προμηθεύεται.

Δεδομένου ότι οι κάθετες διαφωνίες που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ αφορούν την «καρδιά» του σχεδίου νόμου, αν αυτές λαμβάνονταν υπόψη από τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα αναιρούσαν τον βαθύτερο στόχο της πρωτοβουλίας του, δηλαδή τη νομιμοποίηση της συγκάλυψης. Ορισμένα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη προεξοφλούν ότι ακόμα και αν για λόγους τακτικής ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές δεν θα καλύπτουν τις κόκκινες γραμμές του Ν. Ανδρουλάκη, περίπτωση στην οποία η καταψήφιση θα είναι μονόδρομος.

Παράλληλα άρθρα

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση θα θέτει με δικό του άρθρο, την ίδια ημέρα στην Καθημερινή ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, που από την αρχή της αποκάλυψης της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη. Η ευθυγράμμιση των δύο κινήσεων δεν είναι τυχαία.

Οι Ν. Ανδρουλάκης και Ν. Αλιβιζάτος θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σχέδιο νόμου, τις υποκλοπές συνολικότερα και το θεσμικό ζήτημα που εγείρεται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πάνελ θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική ανασκόπηση των θεσμικών κινήσεων που ακολούθησε ο Ν. Ανδρουλάκης και να «καταδειχθεί» τι αποτέλεσμα φέρνει η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» (σ.σ.: εξαναγκασμός Μητσοτάκη να προχωρήσει σε σχέδιο νόμου που επιτρέπει την ενημέρωση του παρακολουθούμενου ενώ επικαλείτο το απόρρητο).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η μη κατηγορηματική τοποθέτηση εξαρχής για την ψηφοφορία από τη μια και η κλιμάκωση της κριτικής και των πρωτοβουλιών από την άλλη μοιάζει να εντάσσονται σε μια στρατηγική αφενός ανάδειξης του χαρακτήρα της «θεσμικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και, αφετέρου, διαφοροποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (με το βλέμμα σε ένα πιο κεντροδεξιό κοινό). Κάτι που αποτελεί βασική έγνοια της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό αποδυναμώνει την άλλη βασική στόχευση της στρατηγικής του διμέτωπου, τη διαφοροποίηση από τη Ν.Δ. Επιπλέον, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αναμένεται να έρθει πριν από τις αρχές του Δεκεμβρίου, η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να θέλει να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει για να μετρήσει τις εξελίξεις και τις πιθανές αλλαγές που ενδεχομένως φέρει η κυβέρνηση, αλλά και να «εξαντλήσει» τα περιθώρια αυτής της «υπευθυνότητας» ώσπου να φτάσει στην τελική στάση της στη Βουλή. Που αυτή την ώρα, με βάση την κριτική που ασκεί και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την «απόπειρα ομηρείας της παράταξης» μέσω της παρακολούθησης, θα δημιουργούσε σοβαρά ερωτηματικά αν ήταν άλλη από την καταψήφιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL