Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη / Το θρίλερ που επιβεβαίωσε το χάσμα Μητσοτάκη – Δένδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη / Το θρίλερ που επιβεβαίωσε το χάσμα Μητσοτάκη – Δένδια

Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη που φέρνει ντόμινο εξελίξεων είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Η άρνηση Δένδια να αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης είχε ως αποτέλεσμα η λιβυκή κυβέρνηση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Το επεισόδιο επιβεβαίωσε και τις ψυχρές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν ότι ο Νίκος Δένδιας θα πήγαινε στη Βεγγάζη να παραδώσει 30.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να του ζητάει να περάσει και από εκεί, στήνοντας μια διπλωματική παγίδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόγραμμα Δένδια περιελάμβανε αρχικά επίσκεψη στην Τρίπολη και συνάντηση αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, όρος που είχε τεθεί σαφώς. Στη συνέχεια ακολουθούσε η μετάβαση στην Βεγγάζη και συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Ωστόσο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και κλιμάκιο διπλωματών στην Τρίπολη, υπήρξε ενημέρωση στην ελληνική πλευρά ότι εκεί περίμενε η Νάιλα Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης που δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και άλλες χώρες ως έχουσα δυνατότητα να εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Η Μανγκούς ήταν αυτή που υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες τον Οκτώβριο, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Το αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής φέρεται να μην κατέβασε ποτέ σκάλα για να αποβιβάσει τα μέλη της. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια να εκβιαστεί χειραψία και φωτογραφίες Δένδια-Μανγκούς για να αναγνωριστεί το κύρος της κυβέρνησης Ντμπεϊμπέ.

Η ψυχρή αντίδραση του Μαξίμου

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση, τηρώντας μία μάλλον ψυχρή στάση. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση βλέπει παρέμβαση τρίτων, δηλαδή εν προκειμένω της Τουρκίας, πίσω από την «παγίδα» που έστησε η κυβέρνηση της Τρίπολης. «Εχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία και σας παραπέμπω» απάντησε ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε νέο δημοσιογραφικό ερώτημα απάντησε: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά και, προφανώς, οι επισκέψεις και τα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών είναι σε γνώση της Κυβέρνησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Γιάννης Οικονόμου δεν σχολίασε εάν τελικά η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Καυστικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο οποίος ανέφερε ότι «οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, κοστίζουν πολύ σοβαρά στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως «η σημερινή ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων από την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, μαρτυρά δυστυχώς την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι. Υπήρχε σοβαρά περίπτωση η  Κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη, να μην επεδίωκε την εκπροσώπησή της σε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου;

Η εικόνα αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο το σημερινό απαράδεκτο περιστατικό, αλλά και τις αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης.

Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Λιβυκή μεταβατική Κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό συμφωνία οριοθέτησης, από την άλλη ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει και -επικαλούμενος απόφαση του ΟΗΕ- επισημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε συμφωνίες. Kαι ερωτώμενος αν η Ελλάδα αναγνωρίζει την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ. Οικονόμου δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή η μια παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη και βέβαια η Ελλάδα συνεχίζει να εξαιρείται από τους εταίρους της από τις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη.

Η ανασφάλεια Μητσοτάκη, η παντελής απουσία συντονισμού μεταξύ Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ και η έλλειψη οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο,  αποβαίνουν όλο και περισσότερο εις βάρος των  συμφερόντων της Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL