Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.1°C34.6°C
4 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.7°C
4 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
33 °C
31.0°C34.3°C
1 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C30.5°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
32.9°C33.9°C
3 BF 22%
«Βήμα» της Κυριακής / O Δημητριάδης έφερε το Predator στην Ελλάδα απο την Κύπρο 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Βήμα» της Κυριακής / O Δημητριάδης έφερε το Predator στην Ελλάδα απο την Κύπρο 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Γρηγόρης Δημητριάδης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του συγκροτήματος Μαρινάκη για το ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Κομβικό πρόσωπο ο ανηψιός του Πρωθυπουργού στη μεταφορά του Predator απο την Κύπρο στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος ο Γρηγόρης Δημητριάδης έφερε σε επαφή επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες και δικηγόρους, που έστησαν το δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ του Βήματος μάλιστα, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω ο Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει ότι «υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι στο εν λόγω παρα-σύστημα χρήσης του Predator είχαν ενταχθεί γνωστοί επιχειρηματίες. Οι οποίοι επιχείρησαν μάλιστα προσφάτως, με την ενεργοποίηση ατόμων από το επαγγελματικό περιβάλλον τους, να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από τις υποκλοπές με τη χρήση τού εν λόγω συστήματος παγίδευσης κινητών».

Δεν γνωρίζουμε αν τους επιχειρηματίες αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο εκδότης των Νέων και του Βήματος, με τις εφημερίδες να έχουν σημάνει λήξη συναγερμού για το σκάνδαλο των υποκλοπών λίγες εβδομάδες νωρίτερα, πριν επανέλθουν τα δημοσιεύματα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Λαμπρόπουλος εκτιμά ότι ο Δημητριάδης είναι ο άνθρωπος που φέρνει το Predator στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αναφορές προς «Το Βήμα» κεντρικού προσώπου της υπόθεσης, «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από ‘’γέφυρα’’ επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο..».

Δημοσίευμα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη

Ντίλιαν, Μπίτζιος, Λαβράνος και Δημητριάδης εισάγουν την Ελλάδα στον κόσμο του Predator

To ρεπορτάζ του Βήματος, πέρα απο κάποιες λεπτομέρειες στα πρόσωπα, δεν εισάγει κανένα νέο στοιχείο στην έρευνα για τις υποκλοπές. Ίσως η επανάληψη για παρακολούθηση μάλλον γενικευμένα κυβερνητικών στελεχών, να έχει μια αξία. Ο Λαμπρόπουλος όμως «βάζει στη σειρά» την ιστορία των υποκλοπών και πώς ένα σκάνδαλο της Κύπρου, βρήκε νέα στέγη στα υπόγεια του Μαξίμου. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, την περίοδο 2013-2021 «υπήρχε συνεργασία στην Κύπρο των ισραηλινών επιχειρηματιών, προμηθευτών συστημάτων ασφαλείας Σαχάκ Αβνί (διευθυντή της εταιρείας NCIS) και Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear που θεωρείται «προπομπός» της εταιρείας Intellexa που άρχισε να χρησιμοποιεί το Predator την περίοδο 2021-2022 στην Ελλάδα. Και οι δύο φαίνεται να είχαν στενές σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ταλ Ντίλιαν, που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό αντιμετωπίζει προβλήματα στην Κύπρο, μετά το ξέσπασμα διαφόρων σκανδάλων.  Το Βήμα γράφει ότι «όπως έχει διαπιστωθεί, εκείνη την περίοδο ο Σαχάκ Αβνί (εμφανίστηκε και στη χώρα μας πριν από πέντε χρόνια για την (νόμιμη) παρουσίαση του επίσης κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus σε στρατιωτικές υπηρεσίες) είχε αναλάβει την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα γραφεία του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού με πρόεδρο τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κύπρου από το 2013 μέχρι σήμερα με πρόεδρο τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ομως την περίοδο 2019-2021 υπήρξε αναστάτωση στην Κύπρο με διατύπωση υπονοιών για παράνομες ενέργειες του Σαχάκ Αβνί σχετικά με έργο τοποθέτησης wi-fi στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και ότι αυτό οδηγούσε σε υφαρπαγή δεδομένων από κινητά. Μεγάλος θόρυβος και δημοσιεύματα έγιναν μετά από δικαστική έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση και στη συνέχεια επίδειξη οχήματος βαν για υποκλοπές επικοινωνιών από τον κ. Ντίλιαν».

Προβλήματα αντιμετωπίζει στη Μεγαλόνησο και ο Φέλιξ Μπίτζιος, που είχε πολύχρονη αντιδικία σε δικαστήρια της Κύπρου με εφοπλιστή, ο οποίος υποστήριζε ότι τον εξαπάτησε και καταχράστηκε χρήματα.

Ο Μπίτζιος αναζητεί νομική προστασία και ο Δημητριάδης του συστήνει τον δικηγόρο Α.Σ, που «έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα στην Κύπρο», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι σύμφωνα, με «πρόσφατες αναφορές υπήρξε σύσταση να συναντήσει τον προαναφερόμενο δικηγόρο, φίλο του Δημητριάδη, Α.Σ., ο οποίος με τη σειρά του φαίνεται να του συνέστησε να αναλάβει την υπεράσπισή του ο συνάδελφος και γνωστός του Κ.Χ., που επίσης είχε εξαιρετικές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Κύπρου. Και οι δύο δικηγόροι Α.Σ. και Κ.Χ. είχαν συσχετισθεί (οι ίδιοι αρνούνταν κάθε παράνομη ενέργεια) με την υπόθεση των επονομαζόμενων «χρυσών διαβατηρίων». Δηλαδή με την εφαρμογή του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» (ΚΕΠ), το οποίο προσέφερε αντί χρημάτων τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας και ταυτόχρονα την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη με όλα τα σχετικά προνόμια σε καταζητούμενους, κακοποιούς, ακόμα και δικτάτορες προκειμένου να αποφύγουν τους περιορισμούς ή τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και να κινούνται ελεύθερα, μέσω Κύπρου, σε 27 ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τα αρχικά πορίσματα, σε περίπου 770 αλλοδαπούς δόθηκε παρανόμως υπηκοότητα, ενώ υπάρχει εισήγηση για 44 επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας και για άλλους 22 επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της πολιτογράφησής τους».

«Εκεί λοιπόν σύμφωνα με αυτές τις νεότερες μαρτυρίες δημιουργήθηκε μέσω των συγκεκριμένων νομικών και άλλων προσώπων σύστημα επαφής και συνεργασίας του Φ.Μπ και του Ταλ Ντίλιαν στην Ελλάδα, που έφερε, κατόπιν άνωθεν υποδείξεων, το Predator στην Ελλάδα ».

Φίλος του Δημητριάδη απο τα χρόνια των σπουδών τους στην Αγγλία είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος υπήρχε η εντύπωση ότι έφερε σε επαφή τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αλλά πλέον ανατρέπεται απο τις πληροφορίες του Λαμπρόπουλου, που παρουσιάζει ως προξενητή του deal τον Δημητριάδη. 

Extra tip του ρεπορτάζ του Βήματος η αναφορά στον δικηγόρο Α.Σ, που αναφέρεται με αρχικά. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση σε βάθος πρόκειται για τον Κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που είχε εμπλακεί, χωρίς να καταδικαστεί, στη διαβόητη υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» και πρόσφατα παραβρέθηκε σε συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Σαουδάραβα υπουργό που βρέθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι. Κρατήστε μια λεπτομέρεια. Εκείνες τις ήμερες δεν ήταν λίγοι απο το περιβάλλον Δημητριάδη, που εξήραν και τον ρόλο Λαβράνου στην επίτευξη καλών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Δημοσίευμα από το Βήμα

Γιατί τα Νέα και το Βήμα «δίνουν» τον Δημητριάδη

Αν εξαιρέσει κανείς την πληροφορία για παρακολούθηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κυβερνητικών στελεχών, όσα αναφέρει ο Λαμπρόπουλος στα ρεπορτάζ των τελευταίων δύο ημέρων είναι πάνω-κάτω γνωστά. Συνδέουν εκ νέου κομμάτια του παζλ, οφείλουν να προκαλέσουν την αντίδραση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί και πριν απο ένα μήνα. 

Επίσης ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις Δημητριάδη-Μαρινάκη δεν ήταν ποτέ καλές και ο άνθρωπος του επιχειρηματία στο περιβάλλον Μητσοτάκη είναι ο Γ.Γ της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης. Η εκδοχή του Πρωθυπουργικού φόβου για εμπλοκή της δικαιοσύνης και η στοχοποίηση του Δημητριάδη ως μοναδικού υπευθύνου δεν πείθει κανέναν. 

Άνθρωποι που γνωρίζουν τα εσωτερικά του Μαξίμου βεβαιώνουν σε αντίθεση με το ρεπορτάζ Λαμπρόπουλου, ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη- Δημητριάδη έχουν διαταραχθεί πλήρως και ότι πλέον επιχειρηματίες ενημερώνονται ότι παρακολούνταν απο τον παρακρατικό μηχανισμό, που είχε στηθεί στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Ϊσως αυτο να εξηγεί πολλά, αλλά με μια τέτοια εξέλιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο ήρεμος δεν μπορεί να είναι. Γιατί μπορεί η λίστα Πέτσα να έκανε δουλειά και τα μίντια να τον εμφανίζουν αξαπατημένο απο τον ανηψιό του, αλλά αυτά στα σοβαρά οικονομικά κέντρα δεν περνάνε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL