Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γιάννης Οικονόμου / Καμία επικοινωνία από την Άγκυρα για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Οικονόμου / Καμία επικοινωνία από την Άγκυρα για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΑΓΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Διέψευσε τα σενάρια για επίσημη επικοινωνία Αθήνας-Άγκυρας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα συγκροτείται από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες. Στην τσεχική πρωτεύουσα έχουν προσκληθεί η Βρετανία και η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, αν ο Ερντογάν που στο παρελθόν έχει αποκλείσει επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «αν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές». Ταυτόχρονα ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε εμείς κάποιο λόγο να είμαστε επισπεύδοντες προς την κατεύθυνση αυτή».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν έχει υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα, ακόμη και υπό μορφή τηλεφωνήματος π.χ. «από τον κ. Καλίν στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, να πει "πώς θα το βλέπατε για μία συνάντηση;"», ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι προς την κατεύθυνση αυτή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι «πάντοτε υπάρχει επικοινωνία, πάντοτε υπάρχουν δίαυλοι. Και καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι υπογράφηκε «μνημόνιο κατανόησης» με τη Λιβύη για θέματα που αφορούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Λιβύη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Τουρκία «επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο το οποίο νομικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον ή με κινήσεις να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ... να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί ... Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το Διεθνές Δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν τουρκικά ερευνητικά πάνε για έρευνα, εντοπισμό υδρογονανθράκων κοντά στην Κρήτη, δηλαδή εκτός λιβυκής ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είναι ξεκάθαρο και σε αυτή όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ότι η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».

«Όπως το 2020;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, για να απαντήσει ο κ. Οικονόμου ότι η Ελλάδα «έχει τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2020 τώρα, σε ότι αφορά την αποτρεπτική μας δύναμη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL