Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.3°C12.6°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C13.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.8°C8.4°C
0 BF 81%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Η συνεδρίαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Η συνεδρίαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Κάμερα στη Βουλή
(INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος παρακολουθήσεων επεσήμανε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. 


«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, στην οποία αναφέρθηκε το άρθρο γνώμης που φιλοξένησαν οι New York Times, έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις καθαυτές αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα προσπαθειών συγκάλυψης», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Κατρούγκαλος, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, απευθύνθηκε στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας. Και κατά πόσον γίνεστε και εσείς συνεργοί μιας συνταγματικής εκτροπής και μιας έκπτωσης του κοινοβουλευτισμού, στο βαθμό που δεν ασκείτε κριτική σε προφανή πράγματα και που δεν ανησυχείτε μήπως και τα δικά σας τα τηλέφωνα παρακολουθούνται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καλούμε τη ΝΔ, αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας ή άλλης διακυβέρνησης θέλει. Γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα "δεν ξέρω" ή |δεν είναι αρμοδιότητά μας". Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά» και είναι «ο ιθύνων νους και πίσω από τις παρακολουθήσεις και πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης τους, που υπονομεύει εξίσου τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Ιδίως, σε σχέση με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι για είναι νόμιμη μια παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί απλώς να υπάρχει ο τύπος τής υπογραφής τού αρμόδιου εισαγγελέα, πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. «Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη, εκ δύο πραγμάτων, ένα. Ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος. Είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη, ήταν εξαρχής παράνομη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προσέθεσε επίσης ότι «όποιος παγίδευσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν ο ίδιος που ήθελε να παγιδεύσει και το τηλέφωνο Ανδρουλάκη, γιατί το δόλωμα που στάλθηκε στα κινητά και των δύο τους, και που αν το πατήσει κανείς το τηλέφωνό του γίνεται όμηρος αυτού που παρακολουθεί, ήταν το ίδιο. Δεν μπορεί επομένως να υπάρχει αμφιβολία, για το ποιος ήταν από πίσω».

«Παρών» από ΝΔ

Απομονωμένη κυβέρνηση και ΝΔ θα δηλώσουν «παρών» κατά την ονομαστική ψηφοφορία καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Καιρίδης, δεν αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως αυτό το «παρών» δεν σημαίνει πως «αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και επισήμανε ότι «εξ αρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Έρευνα για Ανδρουλάκη - Κουκάκη

Ο Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή  που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ. Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία είπε ο κ. Καστανίδης και τόνισε: «Όταν τελείται θεσμική εκτροπή, ουδείς έχει το δικαίωμα, ούτε η πλειοψηφία, να μη συμπράξει με την αντιπολίτευση ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών - βουλευτών κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL