Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.6°C
2 BF 91%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.7°C16.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.8°C18.2°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
10.1°C10.9°C
0 BF 100%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Διεθνής διασυρμός – Η Ευρώπη σφυροκοπά τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Διεθνής διασυρμός – Η Ευρώπη σφυροκοπά τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς οι παρεμβάσεις όχι μόνο παίρνουν διεθνείς διαστάσεις, αλλά φτάνουν μέχρι την Κομισιόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται απολογούμενος.

Σκληρά μηνύματα εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αθήνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και άλλα κέντρα με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ τόνισε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τα δημοσιεύματα για χρήση spyware και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Σημείωσε, δε, πως «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική ειναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίαw της έκφρασης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τέτοιους ισχυρισμούς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» και κατέληξε λέγοντας ότι Φυσικά, είμαστε σε επαφή με τα κράτη μέλη ως προς αυτό και επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω για την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα ότι στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου στο ελληνικό κεφάλαιο αντικατοπτρίζεται και η χρήση κακόβουλου λογισμικού».

Αίσθηση προκάλεσε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιταλική La Republica, το οποίο μιλά για «εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια». Το δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση, το “ελληνικό Γουότεργκεϊτ” πνίγει τον Μητσοτάκη» κάνει λόγο για την «πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η επιτήρηση ήταν κρατική πρακτική».

Επιπλέον, χαρακτηρίζοντας την περίοδο μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα ως την «πιο σκοτεινή ώρα» του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε μια θλιβερή εμφάνισή του στο τηλεοπτικό διάγγελμα «περιχαρακώθηκε πίσω από τον μοναδικό λεπτό τοίχο που τον χωρίζει πλέον από την παραίτησή του», λέγοντας «Δεν ήξερα τίποτα γι' αυτό».

Το ίδιο άρθρο αναφέρεται σε εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια και επισημαίνει ότι 14.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός ελληνικού «Big Brother».

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών αφιερώνει μεγάλο μέρος της η γνωστή στήλη Brussels Playbook του Politico. Αφού τονίζει ότι αυξάνεται η πίεση γύρω από τον πρωθυπουργό μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η έγκυρη ιστοσελίδα θέτει τα τρία κρίσιμα ερωτήματα στα οποία δεν απάντησε στη χθεσινή του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάνει δε λόγο για «μετατόπιση ευθυνών».

Ερώτημα 1ο: Γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης;

Τι γνωρίζουμε: Η υπερασπιστική γραμμή του Μητσοτάκη είναι ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Ωστόσο αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης.

Ερώτημα 2ο: Αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης, ποιος διέταξε την παρακολούθηση;

Τι γνωρίζουμε; Όχι πολλά. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

Ερώτημα 3ο: Ποιος διέταξε χωριστή απόπειρα χακαρίσματος του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το λογισμικό παρακολούθησης Predator;

Τι γνωρίζουμε; Ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο λογισμικό στη χθεσινή του δήλωση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποιεί.

Το σφυροκόπημα της Ευρώπης έρχεται τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει καθυστερήσεις και τρενάρει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να γίνει εντός της εβδομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL