Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.0°C34.7°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.8°C33.9°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.7°C34.3°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.2°C29.4°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
31 °C
30.7°C30.7°C
1 BF 29%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Πώς οι παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντος αποκάλυψαν τα ψέματα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Πώς οι παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντος αποκάλυψαν τα ψέματα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγάζει selfie
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Βαρύτατα εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη Κοντολέοντος που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, συμβούλου και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα απέδειξαν ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όλο αυτόν τον καιρό. Επειδή η λίστα είναι αμέτρητη, σταχυολογούμε ορισμένα μόνο από τα ψέματα που ειπώθηκαν αυτούς τους μήνες.

Το πρώτο ψέμα ήταν ότι η κυβέρνηση όλο αυτόν τον καιρό προσπαθούσε να δείξει ότι δεν παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη η ΕΥΠ αλλά ιδιώτης.

Ήταν στις 11 Απριλίου 2022 όταν ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Κώστας Σαββόπουλος είχε ρωτήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με τον Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για παρακολούθηση «ιδιώτη από ιδιώτη».

«Σύμφωνα με σημερινές αποκαλύψεις, για δέκα εβδομάδες τουλάχιστον, άγνωστοι μπορούσαν να ακούν και να βλέπουν τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη. Αυτό το θέμα, που αφορά την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αν προβληματίζει την κυβέρνηση;» ήταν η ερώτηση.

Ο Γιάννης Οικονόμου ως εξής: «Πληροφορήθηκα και εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση».

Το δεύτερο ψέμα ήταν ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δήθεν δεν ήθελε να μπλέξει στα «χωράφια» της ΕΥΠ, η οποία με τροπολογία πέρασε κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη - και για αυτό δεν ζητούσε ενημέρωση.

Στις 18 Απριλίου 2022, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε ξανά για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη η οποία σύμφωνα με την αποκάλυψη του Reporters United γινόταν από την ΕΥΠ.

«Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ και η κυβέρνηση εάν αυτά που λέτε ισχύουν κι αν αυτά που διακινούνται στα ΜΜΕ. Και το ίδιο θα ίσχυε για όποιο πρόσωπο κι αν επρόκειτο, όχι μόνο για δημοσιογράφο, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων που είναι μόνο νόμιμη,  για αυτό και λέω τη νόμιμη διαδικασία των επισυνδέσεων. Δεν υπάρχει παράνομη διαδικασία επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή την ιστορία, των Αρχών της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης: του Εισαγγελέα που υποδέχεται τα αιτήματα και ανάλογα αποφασίζει. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 2005 και μετά, αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Πάντοτε στη χώρα μας, η διαδικασία αυτή είναι πλήρως ενσωματωμένη με ό,τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και από άποψη νομικής πλευράς να γνωρίζει ή να σχολιάζει κανείς οτιδήποτε άλλο πέρα από τις αρμόδιες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτού του είδους τις συγκεκριμένες διαδικασίες, πάντοτε -επαναλαμβάνω- κάτω από την έγκριση και την επίβλεψη της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σήμερα ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, για να δικαιολογήσει την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, τον οποίο αποφάσισε να θυσιάσει, ισχυρίστηκε ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων «δεν είχε παράσχει τη δέουσα ενημέρωση για νόμιμη επισύνδεση προς το Μεγαρο Μαξίμου». Ξαφνικά δηλαδή δε θα ήταν «εξαιρετικά προβληματικό» να γνωρίζει η κυβέρνηση τα «έργα και τις ημέρες» της ΕΥΠ.

Το τρίτο ψέμα ήρθε όταν ο Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να διαψεύσει μέχρι και τη Google που τόνιζε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχουν προμηθευτεί το λογισμικό Predator.  Τι και αν η Google εξέφραζε επί λέξει τη «μεγάλη βεβαιότητά της» ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου κρατικοί φορείς έχουν αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ο Γιάννης Οικονόμου είχε δει απλή «εκτίμηση» της Google.

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού» έλεγε.

Το τέταρτο ψέμα ήρθε μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου ο Γιάννης Οικονόμου στις 29 Ιουλίου επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, κάνοντας τον ανήξερο και μιλώντας για «προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης».

«Για όσους με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος του, και όχι μόνο, προσπαθούν  με κρίσεις και συμπεράσματα, βασισμένοι σε υποθέσεις, εφευρήματα και απίθανες συνδέσεις, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, να δώσουν διαστάσεις συνομωσίας, με σκοπό να κατασυκοφαντήσουν την κυβέρνηση θέλω να ενημερώσω για τα εξής: Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, μέσω ειδικών λογισμικών. Αρκετές φορές μάλιστα οι απόπειρες απέδωσαν».

Επτά μέρες μετά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας περίεργες διαρροές για επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με «κινεζικά παρασκηνιακά συμφέροντα» σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται στα σκοινιά. Μπορεί να προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών με κλειστές πόρτες, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL