Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νίκη Κεραμέως / Σε ρόλο εισαγγελέα και αστυνόμου - Επιμένει στις διώξεις εναντίον των φοιτητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Σε ρόλο εισαγγελέα και αστυνόμου - Επιμένει στις διώξεις εναντίον των φοιτητών

Κεραμέως
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ως ρεσιτάλ «νόμου και τάξης» με στόχο το δεξιό - ακροδεξιό ακροατήριο, μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναφορικά με την υπόθεση δίωξης των οχτώ συνδικαλιστών φοιτητών για παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν το Οκτώβριο 2021 στο Πολυτεχνείο στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές σύρονται σε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού Παιδείας και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για το κακούργημα της απαγωγής.

Η Νίκη Κεραμέως απαντώντας σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφας, στη Βουλή, προχώρησε σε ένα πολεμικό κήρυγμα εναντίον της «βίας στα πανεπιστήμια», υιοθετώντας στην ουσία τις καταγγελίες που ερευνά η Δικαιοσύνη, έρευνες οι οποίες κινήθηκαν από την ίδια, η οποία υπέβαλε μήνυση και ζήτησε να επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας Χανίων.

https://www.youtube.com/watch?v=g0UBwCMB7vU

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν. Κεραμέως, όπως σχολιάζει ο Νίκος Φίλης, επικαλείται ανακοίνωση του κοσμήτορα, ο οποίος όμως δεν πήρε την πρωτοβουλία να πάει στον εισαγγελέα ο ίδιος. Αντιθέτως η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επιμένει ότι «η συνδικαλιστική δράση πρέπει να ασκείται ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», προσθέτοντας βέβαια ότι στον πανεπιστημιακό χώρο δεν έχουν θέση οι προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπουργός από την πλευρά της έκανε λόγο για «αναγκαστικό εγκλεισμό του κοσμήτορα στο γραφείο του για 4 ώρες, από ομάδα 20-30 ατόμων, που τον κρατούσε όμηρο, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις», κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τη στάση τους, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα».

«Δεν γίνονται ανεκτοί τραμπουκισμοί, απειλές, εγκλεισμοί στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πράξεις βίας και εκφοβισμού δεν έχουν καμία θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και εμείς ως κυβέρνηση αυτό θα το θωρακίσουμε. Θα το προστατεύσουμε. Θα αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αντίθετα με εσάς, που μας εγκαλείτε ζητώντας μία ανεπίτρεπτη εθελοτυφλία στο ενδεχόμενο παραβατικότητας. Όχι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι επιεικής στη βία και την ανομία» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Επιπλέον, η Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοσμητείας που της αποστάλθηκε και την υπογράφουν επτά μέλη της, «την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, υπήρξε εγκλεισμός του Κοσμήτορα στο γραφείο του, για περίπου τέσσερις ώρες, από μια ομάδα 20 έως 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στο Ίδρυμα. Η ομάδα αυτή κρατούσε τον Κοσμήτορα όμηρο» μέσα «σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο, του απαγορεύτηκε με βία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος του έβαλε στυλό στο χέρι για να υπογράψει και να ανακαλέσει το e-mail που είχε στείλει». Μάλιστα «όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει το κινητό του, απλώς για να δει νέα μηνύματα, δέχθηκε φωνές και ύβρεις από άτομα. Παράλληλα, δύο μεγαλόσωμα άτομα στην έξοδο του γραφείου 'ρύθμιζαν' το ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε, εμποδίζοντας βίαια την έξοδο του Κοσμήτορα από το γραφείο του».

«Εάν αυτά τα περιστατικά επιβεβαιωθούν από τη δικαιοσύνη τότε, ναι, θα αφορούν βιαιότατη επίθεση κατά ακαδημαϊκού λειτουργού για πράξεις απολύτως καταδικαστέες», σημείωσε η ίδια

Ο Νίκος Φίλης από την πλευρά του ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να δηλώσει ότι δεν επιμένει στην μηνυτήρια αναφορά της, ώστε να μη διαιωνίζεται το θέμα με πιθανές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ηρεμία. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η κα Κεραμέως σε ανάλογες ή και χειρότερες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά.

https://www.youtube.com/watch?v=S8Z0Vi1mKSM

Συγκεκριμένα, γιατί δεν κινήθηκε αναλόγως όταν ειδικός φρουρός έβγαλε πιστόλι και απείλησε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Γιατί έκανε αρκετές μέρες να ζητήσει δικαστική συνδρομή όταν φασιστοειδή απειλούσαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν έπραξε τίποτα όταν δεκάδες φοιτητές δέχτηκαν πρωτοφανή αστυνομική επίθεση στο ΑΠΘ -ενός μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και η ζωή. 

Σε αντίθεση με την εκδοχή της «απαγωγής», που με το ύφος της έσπευσε να ενισχύσει η υπουργός, 35 καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνουν ότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης των γεγονότων, κάλεσαν μάλιστα την υπουργό να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου. Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν επίσης ότι με την πολιτική κίνησή της, η κα Κεραμέως χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμα και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί φορείς, επιστημονικοί και τοπικοί, αντιτίθενται στη μεθόδευση της υπουργού και ζητούν παρομοίως το θέμα να θεωρηθεί λήξαν.

ΚΚΕ: Να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες

Την άμεση απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από την υπουργό «εντάσσεται στην επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Κώδικα, με ενδεχόμενες βαρύτατες ποινές, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης».

Σκοπός σας, είπε, είναι «η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και των άλλων ιδρυμάτων, για να δικαιολογηθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας». Ξεκαθάρισε ότι «το να μη συμφωνεί κανείς με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της διεκδίκησης, ειδικά όταν αυτός ποινικοποιείται».

Παράλληλα, επισήμανε πως «η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε ανακοίνωσή της, λέει σαφέστατα ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται ελεύθερα πολιτικός λόγος και συνδικαλιστική δράση».

ΜέΡΑ 25: Η βαριοπούλα είναι στην κυβέρνηση που ασκεί εξουσία

«Τη βαριοπούλα δεν την έχουμε εμείς, δεν είμαστε με τη βαριοπούλα εμείς, η βαριοπούλα είναι στην κυβέρνηση που ασκεί εξουσία αυτή τη στιγμή», που αρπάζει τη ζωή από τα χέρια αυτών των παιδιών με τα νομοθετήματα που φέρνει, που βγαίνουν αυτά τα παιδιά από τα πανεπιστήμια και δεν έχουν πού να πάνε να δουλέψουν και είναι άνεργα», τόνισε απευθυνόμενη στην Ν. Κεραμέως η βουλεύτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα τονίζοντας ότι οι φοιτητές έκαναν τρεις επισκέψεις στο γραφείο του κ. Κοσμήτορα και ο κ. Κοσμήτορας τους δέχτηκε και συζήτησε μαζί τους.

«Οι φοιτητές σεβάστηκαν τις διαδικασίες» δήλωσε η κα Σακοράφα και πρόσθεσε ότι ο Κοσμήτορας στη συζήτηση, δεν επεδίωξε να αποχωρήσει καθόλου από τη συζήτηση, δεν σηκώθηκε από το γραφείο του, δεν αποχώρησε από το γραφείο του και όταν θεώρησε ότι η συζήτηση είχε εξαντληθεί, πάλι δεν θέλησε να φύγει, δεν το έπραξε αυτό. Εκτός αυτού, είχε στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε συχνά στέλνοντας μηνύματα, τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του, την οθόνη του οποίου είχε την περισσότερη ώρα μπροστά του και πληθώρα καθηγητών μπαινόβγαιναν στο γραφείο του.

Επιπλέον, η Σ. Σακοράφα καταλόγισε στην υπουργό πως «το αφήγημα της υπεράσπισης της νομιμότητας με τον τρόπο που προσπαθείτε να το περάσετε, δεν μπορεί να γίνει πειστικό. Οι υπουργοί δεν υπερασπίζονται τη νομιμότητα καταθέτοντας μηνύσεις απέναντι στους φοιτητές» και «ας μην υποκρινόμαστε. Δεν είναι νομικοί οι λόγοι που κάνατε αυτήν την κίνηση. Είναι μια καθαρά πολιτική κίνηση, ένα νέο κυβερνητικό όπλο στη δική σας μάχη. Ο στόχος σας είναι ένας, ο εκφοβισμός. Όποιος φοιτητής, όποιος πολίτης νιώθει πως έχει την υποχρέωση να αντιδράσει, να ξέρει πως κινδυνεύει να τον σέρνουν για ένα κακούργημα» είπε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL