Live τώρα    
6°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
3.9°C6.9°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
1.4°C5.7°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.3°C6.0°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.6°C8.8°C
4 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
-3 °C
-3.1°C2.9°C
0 BF 86%
Αλέξης Τσίπρας / Τράπεζα Στέγης, διπλάσιο επίδομα στέγασης, μέτρα για Airbnb
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Τράπεζα Στέγης, διπλάσιο επίδομα στέγασης, μέτρα για Airbnb

Ο Αλέξης Τσίπρας
(INTIME NEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ)

Τέσσερις τομές για τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, παρεμβάσεις σε Airbnb, φοροελαφρύνσεις, διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης και Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

«Το ζήτημα της στέγης απαιτεί πολιτική βούληση για τομές αλλά και πολυεπίπεδη γνώση του φαινομένου. Στη δική μας λογική, η στέγη αποτελεί ένα ζήτημα συστράτευσης και συμπόρευσης δυνάμεων που μελετούν, βιώνουν και γνωρίζουν το φαινόμενο» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Από την αυτοδιοίκηση, μέχρι το επιστημονικό δυναμικό των ελληνικών πανεπιστημίων, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες των περιοχών που πλήττονται. Από την παροχή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών από πόλεις και χώρες που αντιμετώπισαν πριν από μας την έκρηξη του στεγαστικού προβλήματος.

Κυρίως, όμως, από τη βαθιά γνώση των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων. Αυτός άλλωστε είναι και οδηγός μας για την επόμενη μέρα. Η συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τους ειδικούς, η αξιοποίηση της διαθέσιμης γνώσης και της διεθνούς πρακτικής.

Αυτά είναι η βάση έτσι ώστε κάθε πράξη μιας σύγχρονης προοδευτικής κυβέρνησης, να εγγυάται την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)

Και αυτή αν θέλετε, είναι μια δέσμευση για την επόμενη μέρα που σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από τη νίκη ενός κόμματος, και την ήττα ενός άλλου. Γιατί στη πράξη θα πρόκειται για την επιστροφή της διακυβέρνησης στο Δημόσιο Συμφέρον, μετά από μια σκληρή περίοδο όπου είχαμε μία διακυβέρνηση που ασχολούνταν με τα συμφέροντα των ισχυρών».

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε συζήτηση με τους Θωμά Μαλούτα, καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας, Άρη Καλαντίδη, καθηγητή αστικής διαχείρισης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστικής Διαχείρισης στο Manchester Metropolitan University, Όλγα Νάσση, ανθρωπολόγο, Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Τον λόγο πήραν επίσης πολίτες που βιώνουν το πρόβλημα, καταθέτοντας προτάσεις. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Αυγής» και υπεύθυνος του κυριακάτικου φύλλου Σπύρος Ραπανάκης.

Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη στεγαστική πολιτική
(INTIME NEWS/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ)

Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αφορά την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία. Έτσι προβλέπει:

 • Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ
 • Την επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την  δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.
 • Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.
 • Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζουμε μια μεγάλη καινοτομία: Την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb. Το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων.

Επομένως, δεν επιδιώκουμε μια μάχη ανάμεσα στο βαρύ χέρι του κράτους απέναντι στο αόρατο χέρι της αγοράς, αλλά τη θέσπιση κανόνων .
Κανόνων και αρχών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό το σχέδιο προβλέπει:

 • Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
 • Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
 • Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 - 4 μήνες ως airbnb».

Ο τρίτος άξονας είναι η προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή.

Στόχος η επανάκτηση του δικαιώματος στη Στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών.

Το σχέδιο προβλέπει:

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

«Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.

Έτσι αυξάνουμε την επιδότηση από 70€ σε 140€ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175€ σε 350€ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

Αντιστοίχως αυξάνουμε και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Από 7000€ σε 14000€ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος.

Και από 17.500€ σε 35.000€ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά.

Το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά νέων 25-44 ετών.

Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκ. €/έτος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο τέταρτος και πιο συνολικός άξονας, αφορά τη Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για την κοινωνική πλειοψηφία.

«Για το σκοπό αυτό το Σχέδιό μας προβλέπει:

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
 • Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης

Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από:

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.

Το οποίο περιλαμβάνει:

‒ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των δύο πρώτων περιπτώσεων, δηλαδή των ανεκμετάλλευτων δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους.

Αλλά ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η τρίτη περίπτωση, ακριβώς γιατί δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος και έξοδα αποκατάστασης και μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον άμεσο ρυθμιστικό παράγοντα συγκράτησης των ενοικίων και ελέγχου της φούσκας ακινήτων.

Τέλος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, πέρα από τη δημιουργία απαιτεί και την ορθή διαχείριση και διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης.

Για αυτό και το σχέδιο προβλέπει:

 • Τη Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ)

α) Θεσπίζοντας νόμο-πλαίσιο για τη στέγη και κεντρική δομή του Κράτους σε επίπεδο Υφυπουργείου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δημιουργώντας ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους και περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών».

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ακολουθούν αναλυτικά η εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και η δευτερολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL