Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.5°C33.0°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
25.8°C32.3°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
27.1°C32.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C28.8°C
1 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C29.0°C
0 BF 47%
Γιάννης Λοβέρδος στην «Α» / Οι πολίτες περνάνε δύσκολα λόγω της ακρίβειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Λοβέρδος στην «Α» / Οι πολίτες περνάνε δύσκολα λόγω της ακρίβειας

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

«Θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι μια χώρα μεγάλη, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATΟ και με την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση που κατέχει, είναι υποβαθμισμένη» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιάννης Λοβέρδος αναφερόμενος στην Τουρκία. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι «περνάνε δύσκολα» οι συμπολίτες του στη Δυτική Αθήνα λόγω της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό». Τέλος, εκτιμά πως πιθανότατα τον Σεπτέμβριο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Κύριε Λοβέρδο, η συμφωνία Σουηδίας και Φινλανδίας με την Τουρκία καθώς και η συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Τζ. Μπάιντεν αποτυπώνουν -σύμφωνα με αναλυτές- τον αναβαθμισμένο ρόλο του Τούρκου Προέδρου στο διεθνές στερέωμα. Σ’ αυτό το φόντο, σας προβληματίζει το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε. να εμείνουν στη λογική των «ίσων αποστάσεων» στο σκέλος των ελληνοτουρκικών;

Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι αναβαθμισμένος, όπως δεν πιστεύω ότι είναι και υποβαθμισμένος. Θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι μια χώρα μεγάλη, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATΟ και με την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση που κατέχει είναι υποβαθμισμένη. Ασφαλώς και έχει και συνεχίζει να παίζει έναν σημαντικό ρόλο παγκοσμίως.

Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τις καθαυτές ελληνοτουρκικές διαφορές. Εμείς δεν έχουμε καμία διαφορά με την Τουρκία, παρά μόνο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Τίποτα άλλο. Τα παράλογα αιτήματα που θέτει το καθεστώς Ερντογάν περί ανασυστάσεως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα αυτιά όλων των Δυτικών ακούγονται τουλάχιστον γελοία, όπως και οι αναθεωρητικές υπερβολές του Πούτιν.

Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και με τον αυξημένο ρόλο που έχει υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, φραστική και πραγματική, που προέρχεται από την Τουρκία και το καθεστώς του Ερντογάν. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αυξημένη επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του, με συνέπεια να κινδυνεύει να χάσει τις επόμενες εκλογές.

Είναι βέβαιο ότι φοβάται πως αν χάσει τις εκλογές του 2023, τότε μπορεί να κινδυνεύσει όχι μόνο το αξίωμά του αλλά ακόμα και το ίδιο το κεφάλι του. Υπό αυτές συνθήκες ανεβάζει τους τόνους περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Σ’ αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, με την υπεύθυνη καθοδήγηση του Κ. Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει την Τουρκία με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και σημαντικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στην ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που σήμερα είναι ισχυρότερες από ποτέ και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε απειλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Η πλειονότητα των πολιτών δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα κύματα των ανατιμήσεων. Επαρκούν τα μέτρα ανακούφισης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση;

Αναμφίβολα, η ακρίβεια είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, και ιδίως οι πιο ευπαθείς τάξεις του. Εκπροσωπώ μια περιφέρεια, τη Δυτική Αθήνα, η οποία έχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την Αττική. Και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο πολύ υποφέρουν οι συμπολίτες μου.  Έχουν δίκιο. Περνάνε δύσκολα. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια σήμερα είναι εισαγόμενη, αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και του εκτροχιασμού της εφοδιαστικής αλυσίδας που επήλθε από την πανδημία αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από το 1973, καθώς επίσης και μια μεγάλη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση που ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί.

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακουφίσει τις πλέον ευπαθείς τάξεις του πληθυσμού. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Γνωρίζω ότι τίποτα δεν φτάνει για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, κυρίως στην ενέργεια, που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο με πρωτοφανή πληθωρισμό και άνοδο των τιμών. Αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Και απόδειξη τούτου είναι ότι η αντιπολίτευση, εκτός από λαϊκίστικες κορώνες, δεν έχει να προσφέρει κανένα ουσιαστικό αντίμετρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι εκλογές πότε πρέπει να διεξαχθούν κατά την άποψή σας; Σας προβληματίζει η «χαλαρή ψήφος» στην κάλπη της απλής αναλογικής από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες εκλογές;

Και εγώ, όπως και ο πρωθυπουργός, είμαστε υπέρ της εξάντλησης τετραετίας. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει θεσμικά. Δυστυχώς όμως, η έναρξη πρόωρα μιας έντονης και οξείας προεκλογικής περιόδου, με ευθύνη κυρίως της αντιπολίτευσης, οδηγεί τη χώρα, πολύ φοβάμαι, σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο και ενδεχομένως νωρίς το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο.

Ασφαλώς και με προβληματίζει το ότι θα πάμε σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής δυστυχώς δεν επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερών και βιώσιμων κυβερνήσεων. Ωστόσο, εκτιμώ και με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα κλίμα λογικής εκ μέρους των ψηφοφόρων και οι ψηφοφόροι και στις πρώτες, και στις δεύτερες εκλογές θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη που θεωρούν πως αποτελεί σήμερα την ασφαλέστερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας μέσα στον ορυμαγδό των τεράστιων και πρωτοφανών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Ως δημοσιογράφος πώς σχολιάζετε εκθέσεις (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) περί χαμηλών επιδόσεων της χώρας μας στο σκέλος της ελευθερίας του Τύπου;

Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος εδώ και 35 χρόνια, δεν νομίζω πως το επίπεδο της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι ήταν παλιότερα. Αυτά τα οποία γράφονται και λέγονται είναι κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον αστεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα με τη φίμωση των ελεύθερων φωνών. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στην οποία πιστεύουμε ακράδαντα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελευθερία λόγου και ελευθεροτυπία. Γι’ αυτό η Ν.Δ., και προσωπικά εγώ, πιστεύουμε στην κριτική της εξουσίας, ακόμα κι αν είναι άδικη και υπερβολική.

Η ανοχή στη διαφορετικότητα είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας.  Ίσως το πρόβλημα που πρέπει να εντοπίσουμε είναι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που ασκείται η δημοσιογραφία εξαιτίας της αλλαγής και των μέσων που την εκφράζουν, όπως είναι πλέον οι ιστοσελίδες και τα σοσιάλ μίντια, στα οποία εμφιλοχωρεί μεγάλος βαθμός αυθαιρεσίας, σε αντίθεση με τις εφημερίδες, που φθίνουν πλέον, αλλά εγγυούνταν κάποτε μια πιο ψύχραιμη και υπεύθυνη προσέγγιση της επικαιρότητας. Κάτι που δυστυχώς σήμερα στην εποχή της ταχύτητας δεν υπάρχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL