Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.3°C35.8°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.5°C35.5°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 32%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C31.1°C
2 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.9°C32.9°C
0 BF 35%
Το ΝΑΤΟ, αιχμή των αμερικανικών σχεδίων για παγκόσμια κυριαρχία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΝΑΤΟ, αιχμή των αμερικανικών σχεδίων για παγκόσμια κυριαρχία!

ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΝΑΤΟ
ΕΡΑ/STEPHANIE LECOCQ

Για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ μας ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Και ποιο είναι το νέο δόγμα; Οι σύμμαχοι θεωρούν και επισήμως τη Ρωσία ως την πλέον σημαντική και έμμεση απειλή για την ασφάλειά τους. Και τι θα κάνουν για να την αντιμετωπίσουν; Θα αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας με 300.000 επιπλέον στρατιώτες!

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισ. δολάρια! Εννέα σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, 19 σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν τον στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι 5 έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια. Μην ανησυχείτε. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη κατηγορία.

Και η πρόσφατη προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, πως η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομικά ευρωπαϊκή χώρα, οδεύει για «3, 4, ίσως και 5 χρόνια ελλείψεων, με αύξηση τιμών, παραπαίουσες αλυσίδες εφοδιασμού και υποτονική οικονομία», πόσο σοβαρά λήφθηκε υπ’ όψιν; Λήφθηκε μήπως υπ’ όψιν η προειδοποίηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, πως «οι επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, στην ενέργεια και στα χρηματοοικονομικά είναι συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες. Για τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος»; Αυτό όμως αφορά τους φτωχούς.  Άλλωστε οι πλούσιοι, στην πανδημία ή στον πόλεμο, ψυχρό ή θερμό, γίνονται πλουσιότεροι.

Δηλαδή, οι κοινωνικοί πόροι που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η θηριώδης ύφεση θα μετακινηθούν σε στρατιωτικές δαπάνες για νέα οπλικά συστήματα ώστε να μείνουμε ασφαλείς, αν και φτωχοί;  Ή μήπως για να μας ξεγελάσουν θα τυπώνουν συνεχώς δολάρια και ευρώ, επιχειρώντας μετά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες με αυξήσεις επιτοκίων;

Και, τελικά, πόσο παράλογο είναι αν η Ρωσία και οι σύμμαχοί της προχωρήσουν σε παρόμοιο νέο δόγμα με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα; Η χώρα τους, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και παρά τις δεσμεύσεις των Αμερικανών πως το ΝΑΤΟ, που έμενε χωρίς αντικείμενο καθώς το αντίπαλο Σύμφωνο της Βαρσοβίας είχε διαλυθεί, δεν θα επεκταθεί ούτε ίντσα ανατολικά, στοχοποιήθηκε για να δουλέψει το σύστημα. Και όταν το ΝΑΤΟ δεν τήρησε καμία συμφωνία, περικυκλώνοντας ανατολικά τη Ρωσία με τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τώρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχοντας επιχειρήσει νότια κάτι αντίστοιχο με τη Γεωργία και αποτυγχάνοντας να ανατραπούν οι φιλορωσικές κυβερνήσεις της Λευκορωσίας και του Καζακστάν;

Και τελικά κατάφεραν με το πραξικόπημα που οργάνωσαν στο Κίεβο το 2014 να κλειδώσουν απόλυτα την περικύκλωση του ευρωπαϊκού εδάφους της Ρωσίας, σχεδιάζοντας να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ. Πόσο παράλογη, λοιπόν, είναι η αντίδραση της Μόσχας; Και πόσο επικίνδυνα παράλογη είναι η «όρεξη» του ΝΑΤΟ, όταν στο νέο δόγμα γίνεται αναφορά στη μακρινή Κίνα και στις «προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες (!) των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων»; Η ευρωπαϊκή συμμαχία σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα!

Μην τους υποτιμάτε όμως. Ξέρουν πολύ καλά πως ο προσεχής χειμώνας θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Και δεν θα το αφήσουν έτσι. Η μοναδική επιλογή που έχουν και την οποία υπηρετούν με συνέπεια είναι να αναθερμάνουν τον Ψυχρό Πόλεμο. Να τρομοκρατήσουν τις κοινωνίες τους και να τις υποχρεώσουν να κάτσουν φρόνιμα.  Όσοι αντιδρούν θα χαρακτηρίζονται προδότες.

Ίσως έτσι κερδίζουν χρόνο. Πόσο όμως και μέχρι πού; Η ισχύς της Δύσης, οικονομικά και εν μέρει στρατιωτικά, είναι πράγματι μεγάλη. Οι αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη είναι παράλληλες κυβερνήσεις.  Όμως όλος αυτός ο κόσμος δεν είναι παρά το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και το υπόλοιπο 80% δεν είναι μόνο εργατική δύναμη. Είναι πλέον και αγορά. Και χωρίς αυτή η Δύση δεν μπορεί όχι μόνο να μεγαλουργήσει, αλλά πιθανόν μακροπρόθεσμα και να επιβιώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL