Στην απέλπιδα προσπάθεια ανασυγκρότησης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου επιδίδεται η Ν.Δ. στη σκιά της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Η γαλάζια παράταξη και η πλειονότητα των ΜΜΕ, στον απόηχο των εκτιμήσεων για επίσπευση των εκλογών, επιχειρούν να παρουσιάσουν ως φόβητρο την προηγούμενη κυβέρνηση με όπλο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας την περίοδο 2015-2019. Αίσθηση άλλωστε προκαλεί το σχέδιο μιντιακής εξαπάτησης που εκτυλίχθηκε κατά της Νάντιας Βαλαβάνη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν άρθρο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, σημείωσε ότι «οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά τα όσα δραματικά έζησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη-Καμμένου». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η Ν. Βαλαβάνη περιγράφει αδιανόητες σκηνές με μαύρες σακούλες γεμάτες μετρητά από ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες των capital controls. Καλεί δε τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη να ζητήσουν συγγνώμη για τους «τυχοδιωκτικούς χειρισμούς τους» κάνοντας λόγο για «μέτωπο συμφοράς».
Από το Έθνος... στο Manifesto
Με δήλωσή της, ωστόσο, η Ν. Βαλαβάνη αρχικά τόνισε ότι της ζητήθηκε να γράψει ένα «βιωματικό άρθρο» -για την περίοδο από τα capital controls μέχρι το τρίτο Μνημόνιο- θεωρώντας ότι προορίζεται για το Έθνος. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, ο άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί της συστήθηκε ως δημοσιογράφος του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει, το άρθρο προοριζόταν για το Manifesto. «Αυτό δεν έχει σημασία, γιατί υποστηρίζω έτσι κι αλλιώς κάθε λέξη του άρθρου μου» τονίζει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει εντούτοις ότι έχει σημασία το πλαίσιο στο οποίο δημοσιοποιήθηκε το κείμενό της: αγνοήθηκε ο τίτλος του «Από την τραπεζική αργία στο δημοψήφισμα - Όταν ακόμα υπήρχε ελπίδα» και αντικαταστάθηκε από το «Αποκαλύψεις-φωτιά» για τη «μεγάλη (αυτ)απάτη των 86 δισ.». Προσθέτει ότι και οι υπότιτλοι που πρόσθεσε η εφημερίδα όχι μόνο δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου, αλλά αποτελούν σταθερή κεντρική γραμμή επίθεσης της Ν.Δ. σε αυτό που εξέφρασε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το εγχείρημα του πρώτου εξάμηνου του 2015 από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα.
«Σήμερα ποια ελπίδα υπάρχει»;
Απαντώντας δε στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. επισημαίνει ότι χάρη στις «αδιανόητες σκηνές» κρατήθηκε εκείνες τις μέρες όρθια η χώρα, ενώ θέτει το ερώτημα: «Σήμερα, που τόσοι άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος ή να φάνε, ποια ελπίδα υπάρχει;»
Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν αναγκαστική διότι έπρεπε ο ίδιος ο λαός να δώσει το δικό του αποτύπωμα στο πώς θα συνεχιζόταν εκείνη η διαπραγμάτευση, η οποία είχε φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι αποφεύχθηκε το σχέδιο Σόιμπλε με το δημοψήφισμα. Τέλος, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα που μιλάνε για εκείνη την περίοδο να δουν τα πεπραγμένα τους, όπως ότι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.