Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.6°C29.2°C
1 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.6°C31.0°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.6°C30.0°C
1 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.0°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
0 BF 34%
Κυβέρνηση / «Θα», με οδηγό τις δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / «Θα», με οδηγό τις δημοσκοπήσεις

ΠΛΕΥΡΗΣ

Εκλογές το φθινόπωρο δείχνει η πυξίδα των κυβερνητικών αξιωματούχων.  Ήδη οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και πραγματοποιούν -μαζί με βουλευτές και πολιτευτές- περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ με γοργούς ρυθμούς στελεχώνονται τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Τα γαλάζια «καλάθια» ωστόσο -στον δρόμο προς την κάλπη- περιέχουν μέτρα-ημίμετρα, προτροπές προς τους εργοδότες να... προσέχουν τους εργαζόμενούς τους και μπόλικα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα εκλογικά σήματα που στέλνει η κυβέρνηση ώστε να τιθασεύσει τη λαϊκή δυσφορία που παράγουν η ακρίβεια, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

Αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Στο Μαξίμου αναμένουν με αγωνία τα δημοσκοπικά ευρήματα του Ιουλίου αναφορικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα τεθούν σε εφαρμογή. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η επιδότηση στη βενζίνη στα 80 ευρώ, από 45, για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ, από τα 35, για τα δίκυκλα. Στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίκυκλα. Παράλληλα, επεκτείνεται χρονικά η επιδότηση για το diesel κίνησης, ενώ επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν -το πρώτο εξάμηνο του 2022- οι αγρότες. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα έχουν διάρκεια τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την προοπτική της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα επικαλούμενη την έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ανέγγιχτη η αισχροκέρδεια

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως από τον Ιούλιο θα υλοποιηθεί ένα νέο σχήμα, που θα καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακής κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση. Υπό αυτό το πρίσμα, κάνουν λόγο για αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αντιπολίτευση εγκαλεί σταθερά τη Ν.Δ. ότι αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κενών στην εκπαίδευση μεταπολιτευτικά

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 8.586 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών». Σύμφωνα με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, τα οργανικά κενά ανέρχονται στα 15.665, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν. Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσα σχολική χρονιάς ξεπερνάει τις 44.000, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά (2022-2023) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη Μεταπολίτευση.

Μισόλογα που κρύβουν την αλήθεια

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, ανέφερε ότι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν 8 δισεκατομμύρια σε βάθος πενταετίας, τα οποία θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Ελλάδα 2.0. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η έκθεση Πισσαρίδη, που αναπαράγεται στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, θεωρεί ότι «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές», δίνοντας ουσιαστικά το σήμα αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπέρ των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Προτροπές χωρίς ουσία και ΣΕΠΕ

«Η κυβέρνηση είναι φιλεργατική στην πράξη και όχι στη θεωρία» υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρώντας να κλείσει το μάτι στον κόσμο της εργασίας. Μόλις πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, αρκέστηκε στην εξής προτροπή προς τους βιομηχάνους: «Να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας». Σε ανάλογες συμβουλές προέβη και από το βήμα του Συνδέσμου Τουριστικών Βιομηχανιών, ενώ για να προσφύγει ένας εργαζόμενος στη Σαντορίνη ή τη Μύκονο στο ΣΕΠΕ πρέπει να μεταβεί στη Σύρο.

Κόβουν παροχές αναπηρίας, βγάζουν οδηγό σε γραφή Braille

Άρωμα εκλογών είχε η συνάντηση προ ημερών του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γιώργο Κώτσηρα με επίκεντρο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης παρέδωσε στον υπουργό Επικρατείας το πρώτο αντίτυπο του οδηγού για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος σε γραφή Braille. Ανέφερε δε ότι η λήψη πρωτοβουλιών και η προώθηση πολιτικών για την περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό. Σημειώνεται ωστόσο ότι η έκθεση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας αναδεικνύει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί μεν τον «προσωπικό βοηθό», ωστόσο προχωρά σ’ αυτή την απόφαση χρησιμοποιώντας τον ως «Δούρειο  Ίππο», ώστε να κόψει αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα και παροχές αναπηρίας.

Οικειοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας

Πολιτικά ανοίγματα στο γυναικείο ακροατήριο με όχημα τις μαϊμού υποσχέσεις επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο. Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε για πολλοστή φορά το πρόγραμμα για την προληπτική μαστογραφία στις γυναίκες 50-69 ετών. Σημειώνεται ωστόσο ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Η σύγκριση με Ισπανία και Πορτογαλία εκθέτει

Πονοκεφάλους προκαλούν εντός του Μαξίμου οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Ν.Δ. στους νέους ψηφοφόρους. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προαναγγείλει ότι σε περίπτωση εκλογικής του νίκης θα ιδρύσει υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, με έμφαση στην κάλυψη των νέων ζευγαριών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει εντάξει μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάκαμψης, σε αντιδιαστολή με την πορτογαλική κυβέρνηση, που θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες, και την ισπανική, που θα αξιοποιήσει 1 δισ. για 20.000 για νέες κατοικίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL