Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.2°C37.4°C
2 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C36.6°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.6°C35.9°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.8°C34.9°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.9°C30.9°C
0 BF 37%
Κίνημα Αλλαγής / Ισοπεδωτικός διμέτωπος ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Ισοπεδωτικός διμέτωπος ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει δηλώσεις στο Περιστέρι
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν όλες τις τελευταίες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προετοιμασία του εδάφους για εκλογές τον Σεπτέμβριο.  Έτσι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εισέρχεται σε πλήρως εκλογικούς ρυθμούς, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αναπροσαρμόσει αισθητά τη δημόσια παρέμβασή του στην κατεύθυνση της οξείας διμέτωπης επίθεσης προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους προκειμένου να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως ισομεγέθη παίκτη απέναντι στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς ακόμα κι αν αυτό δεν προκύπτει. Εξ ου και επαναλαμβάνει -εν είδει τόνωσης και του ηθικού της παράταξης- ότι «το παιχνίδι πια δεν είναι για δύο» και ότι «η μάχη των εκλογών είναι για τρεις. Είναι μία μάχη που θα δοθεί με ισότιμους πολιτικούς όρους».

Το ανέβασμα των ντεσιμπέλ εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη έρχεται και ως απάντηση στην επίθεση Μητσοτάκη, ο οποίος τον εγκάλεσε για αλαζονεία. Κυρίως όμως ως απάντηση στην πολυεπίπεδη πίεση που διακρίνει ότι του ασκεί η Ν.Δ. με σκοπό να διεμβολίσει το κόμμα του. Πίεση που το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί δεδομένο ότι θα ενταθεί. Η αποχώρηση με βαριές κατηγορίες για τη στρατηγική Ανδρουλάκη από τον «αντιΣΥΡΙΖΑ» Σπύρο Καρανικόλα, πρώην εκπρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου στην εσωκομματική μάχη για την αρχηγία του κόμματος, δεδομένης της επιχειρηματολογίας του κατά της αυτόνομης πορείας και υπέρ των συνεργασιών για την αποφυγή της αστάθειας, δεν θεωρείται άδολη πολιτικά.

Αυτό, μολονότι το πρώην στέλεχος δεν ανακοίνωσε τα επόμενα πολιτικά βήματά του. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει εκ νέου -όπως έκανε και στις προηγούμενες εκλογές και κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησής του- να εντάξει στελέχη ή πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να «διευρύνει» το «φιλελεύθερο», «μεταρρυθμιστικό» προφίλ του.

Παρομοίως, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η πολύ σοβαρότερη εξέλιξη με την κίνηση που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης να ορίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group). Εξέλιξη που ήρθε λίγο μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος παρέστη έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ν. Ανδρουλάκη προκειμένου να μεταδοθεί μήνυμα ενότητας της παράταξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης, όπως και κανένα επιτελικό στέλεχος, δεν σχολίασε αυτή την κίνηση. Μόνη εξαίρεση ο Α. Λοβέρδος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Ευ. Βενιζέλο και να υπονοήσει ότι η απουσία του πρώην προέδρου από την ελληνική Βουλή συνιστά απώλεια.

«Αστάθεια προσφέρει η Ν.Δ.» 

Σε προγραμματικό επίπεδο, η επίθεση του Ν. Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη εντείνεται με αιχμή την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, προσπαθεί να απαντήσει εκ των προτέρων στις κατηγορίες που ήδη διατυπώνονται και από το Μαξίμου για την ευθύνη της «αστάθειας» και της «παρατεταμένης ακυβερνησίας» αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν συμπλεύσει με το σχέδιο Μητσοτάκη: να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές εφόσον δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

«Λέω καθαρά: κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και απαντάει η Ν.Δ. “όχι, οι πρώτες εκλογές είναι βατήρας, δυόμιση μήνες αστάθεια”.  Άρα ποιος προσφέρει αστάθεια; Εγώ ή η Ν.Δ.; Η Ν.Δ.» σχολιάζει ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος συν τοις άλλοις με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείει συνεργασία με τη Ν.Δ., την οποία πάντως θέλει να αποφύγει. Προκειμένου να το καταφέρει αυτό αλλά και ταυτόχρονα να μεταθέσει τις ευθύνες που γνωρίζει ότι θα του αποδοθούν σε πολύ έντονο βαθμό σε αυτή την περίπτωση, θέτει «σοσιαλδημοκρατικούς» προγραμματικούς όρους και ζητά να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του κόμματος που θα κατακτήσει την πρωτιά, όχι όμως και την αυτοδυναμία.

Αφορμές σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αν οι επιθέσεις προς τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτονόητες, ιδιαίτερα όταν ο πρωθυπουργός εγκαλεί τον Ν. Ανδρουλάκη για αλαζονεία και εκφράζει ποικιλοτρόπως την πίεσή του προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν είναι εξίσου προφανής η ίδιας -και πολλές φορές μεγαλύτερης- έντασης επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας, αφού έχει επισημάνει τις διαφωνίες και τις διαφορές, έχει θέσει ξεκάθαρα τον στόχο και το αντίστοιχο κάλεσμα για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση που θέλει να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά σ’ αυτή τη συγκυρία την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αυξήσει τα ποσοστά της, κάτι που εκτιμά πως θα γίνει αν απορρίψει τη συνεργασία μαζί του.  Έτσι τον κατηγορεί πολύ συχνά σε υψηλούς τόνους επικαλούμενος το δημοψήφισμα του 2015 και τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. για να «επισημάνει» ιδεολογικές διαφορές ώστε να υποβαθμίσει το αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και να το απορρίψει ως μη προοδευτικό.

Σ’ αυτή την τακτική, και με έγνοια να διατηρεί το σχήμα του διμέτωπου σε κάθε περίσταση ώστε να εμφανίζεται ως ο τρίτος εναλλακτικός πόλος στις εκλογές, δεν αποφεύγει την ισοπεδωτική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη Ν.Δ.  Έτσι μίλησε προχθές για «κοινή στρατηγική της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές» και «κοινή στρατηγική ομοβροντίας επιθέσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της νέας προσπάθειας που κάνει το ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν κοινό συμφέρον αυτή η παράταξη να μην σηκώσει κεφάλι». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ισχυριζόμενος πως δηλώνει ότι θα ανακοινώσει μετά τις κάλπες με ποιους θα πάει, ενώ δημόσια και ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει εδώ και μήνες την πρόσκληση για την προοδευτική διακυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL