Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ευκλείδης Τσακαλώτος / Τι θα κάναμε εμείς για την ακρίβεια - Και τι σίγουρα όχι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλείδης Τσακαλώτος / Τι θα κάναμε εμείς για την ακρίβεια - Και τι σίγουρα όχι

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Αποδόμησε πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου για τα περί στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσαλακώτος.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν υπουργός Οικονομικών (καθώς υπηρέτησε από αυτή την θέση στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Τσακαλώτος ήταν αρχικά σαφής στο τι δεν θα έκανε, με βάση τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων. Όπως αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά:

  • είναι πιο σημαντικό σε εποχή πανδημίας να δώσεις 1,5 δισ. ευρώ για να ιδιωτικοποιήσεις τις επικουρικές συντάξεις; Ή να τα δώσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα;
  • είναι πιο σημαντικό να μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ αρχικά για τους πιο πλούσιους άνω των 500.000 ευρώ περιουσίας, ή να επενδύσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Γιατί δεν έχουμε ξεφύγει από την πανδημία

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι επί δικής του υπουργίας δεν μειώθηκε ή καταργήθηκε ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κ. Τσακαλώτος θύμισε ότι «ήμασταν σε μνημόνιο και την βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο. Είχαμε να κάνουμε μια δημοσιονομική αναπροσαρμογή που δεν την τελείωσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια, δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση, δεν ολοκλήρωσε την δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Χρειάζονταν και άλλα χρήματα, να βρεθούν από κάπου. Δεν μπορούσε να γίνει από την πλευρά των δαπανών, είχαν ήδη μειωθεί οι συντάξεις, οι μισθοί. Άρα, έμενε η φορολογία».

Όπως τόνισε, σήμερα «ακόμη και φιλελεύθερος να είσαι, θέλεις να δουλεύει η αγορά. Θέλεις να υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή. Δεν κάνεις αυτό που έγινε χτες, που ουσιαστικά έγινε καυγάς στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε ότι αυτή η κυρία δεν κάνει, γιατί την έβαλαν να κοιτάξει τις τράπεζες και δεν τις κοίταξε. Ο κ. Σκρέκας πάει στους Δελφούς και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα λεφτόδεντρα πήγε στα υπερκέρδη και πού είναι τα υπερκέρδη. Σας μοιάζει αυτός ο άνθρωπος να είναι "ταύρος" έτοιμος να τα βάλει με τα συμφέροντα;». Και στην ερώτηση των δημοσιογράφων, αν «προφυλλάσει τις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος;», ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής: «Εντελώς!».

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Να καταλαβαίνει ότι σε μια ενεργειακή κρίση που ο κόσμος δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του, μπορεί να πάρει έκτακτα μέτρα. Ο Μακρόν έγραψε επιστολή στην ΕΕ και είπε "είναι έκτακτες καταστάσεις, δεν ισχύει ο ανταγωνισμός". Αν ήμουν εγώ οικονομικός σύμβουλος των εταιρειών στην Ελλάδα και μου έλεγαν μια μεθοδολογία, να πληρώσουμε όσο λιγότερο γίνεται, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο από αυτά που έκανε η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε τα μέτρα που ο ίδιος θα προέκρινε:

  • μπορεί να αυξηθεί περισσότερο ο κατώτατος μισθός
  • μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια έχει αυξήσει τα έσοδα, ακόμη και με τη μειωμένη κατανάλωση, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι 1 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν υπολογίσει τον Οκτώβριο

«Δεν θα έκανα αυτές τις παρεμβάσεις που έγιναν ... θα έκανα πολύ πιο έντονη παρέμβαση τις αγορές», συνέχισε. «Ο Μακρόν το κάνει αυτό, κάθε ημέρα καλεί τους παραγωγούς και τους λέει "πόσο είναι το κόστος;", το τσεκάρει και λέει "πάρτε ποσοστό κέρδους 1%, 2%, 3%" ... Δεν είναι σωστή η ερώτηση ούτε σε οικονομολόγο ούτε σε πολιτικό το "πού θα βρεις τα λεφτά για αυτό το θέμα", όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων: πού κόβεις, πού αυξάνεις φορολογία, πού τη μειώνεις».

Έρχεται ξανά κρίση στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου

«Είμαι ανήσυχος για αυτό που έρχεται», είπε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν έρχεται αύξηση επιτοκίων 0,75% από την Fed και με προδιάθεση για περισσότερες αυξήσεις. Όταν είχε συνάντηση η ΕΚΤ και είπε "θα σταματήσω για λίγο να αγοράζω κρατικά ομόλογα". Όταν αναγκάζεται με το ιταλικό ομόλογο στο 4% να κάνει έκτακτη συνεδρίαση χτες και ανακοίνωσαν "νέο εργαλείο" για το οποίο δεν είπαν τίποτα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για πολλές χώρες του Νότου. Χώρες φτωχές που έχουν δανειστεί σε δολάρια θα έχουν τεράστια προβλήματα. Περιμένω σειρά χωρών να χτυπούν την πόρτα του ΔΝΤ, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Η ΕΕ δεν έχει εντυπωσιάσει», προσέθεσε. «Ούτε στην προετοιμασία για την ενεργειακή κρίση, ούτε στην αντιμετώπιση. Αυτό που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι ο κατακερματισμός των χωρών της ΕΕ. Τα δικά μας π.χ. που είναι πολύ μεγαλύτερα από της Γερμανίας. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά επιτόκια. Αυτό δεν είναι μόνο για τον δημόσιο τομέα αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αλλιώς θα δανείζονται οι ισπανικές, οι ιταλικές, αλλιώς οι γερμανικές, οι ολλανδικές».

«Χρειάζεται προγραμματισμός και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία στη λέξη "προγραμματισμός". Βασική της προδιάθεση είναι ότι η αγορά θα λύσει όλα τα προβλήματα. Στην εποχή της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης, αυτό δεν δουλεύει ... έδωσε πολλά χρήματα, αλλά ήταν κεϊνσιανισμός χωρίς κοινωνικό κράτος. Δεν χρησιμοποίησε χρήματα για να χτίσει. Αυτό που έγινε με την πανδημία, με ξεπερνάει τελείως. Έχεις μια ευκαιρία να χτίσεις το σύστημα Υγείας. Όλοι οι ειδικοί σου λένε ότι θα έχουμε και άλλες πανδημίες, δεν τελειώσαμε. Και αποφασίζεις να μην χτίσεις πρωτοβάθμια Υγεία, να μην φέρεις νέους γιατρούς...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL