Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.1°C31.9°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
30.6°C35.0°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.0°C31.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C27.2°C
2 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.8°C31.9°C
2 BF 29%
Χρήστος Πρωτόπαπας στην «Α» / Κομπάρσοι συντηρητικών πολιτικών με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας δεν θα γίνουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Πρωτόπαπας στην «Α» / Κομπάρσοι συντηρητικών πολιτικών με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας δεν θα γίνουμε

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για ανεπαρκείς χειρισμούς και υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας ασκεί ο Χρήστος Πρωτόπαπας, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για αλχημείες για τη δραστική μείωση της βάσης υπολογισμού των υπερκερδών. Ο πρώην υπουργός, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημειώνει ότι «με την πολιτική της Ν.Δ. οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται».

Παράλληλα, τονίζει ότι αποτελεί προσβολή για τον λαό να μαθαίνει από ξένους πολιτικούς παράγοντες κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, υπενθυμίζοντας την άσκηση «μυστικής διπλωματίας» από την κυβέρνηση και στα ελληνοτουρκικά. Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίας ο Χρ. Πρωτόπαπας αναφέρει ότι «κομπάρσοι στη διαχείριση συντηρητικών πολιτικών με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας δεν θα γίνουμε» και ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να διαχειριστεί εκείνο «τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό που θα φέρει τις πραγματικά προοδευτικές λύσεις».

Η ακρίβεια είναι το Νο 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Είναι ζήτημα διαχειριστικής ανικανότητας ή έχουμε να κάνουμε με business as usual της «Μαξίμου Α.Ε.», όπως το έθετε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά;

Η ακρίβεια έχει «ξεφύγει» και δυστυχώς δεν προβλέπεται ανάσχεσή της στο άμεσο μέλλον. Αναμφίβολα οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι ανεπαρκείς και χρονικά καθυστερημένοι. Υποτίμησαν το πρόβλημα και τώρα δεν είναι ικανοί να το αντιμετωπίσουν.  Όμως όλοι πρόσεξαν ότι τα κυβερνητικά μέτρα επιμελώς αποφεύγουν να θίξουν τους μεγάλους και ισχυρούς, όπως πράγματι διαπίστωνε και πριν η Φώφη Γεννηματά. Συζητούν για πλαφόν στη χονδρική και όχι στη λιανική, όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.  Όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαγγελίες για έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών, αλλά συνεχείς αλχημείες για να μειωθεί δραστικά η βάση υπολογισμού της. Και φυσικά είναι ανεπαρκέστατοι οι έλεγχοι στην αγορά, μην τυχόν και θιγούν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα ακόμη και αυτή η -μικρότερη των αναγκών- αύξηση του κατώτατου μισθού να εξατμίζεται. Την ίδια ώρα, βέβαια, δίνονται νέα «δωράκια» με φωτογραφικές τροπολογίες στους μεγαλοεργολάβους. Με την πολιτική της Ν.Δ. οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται, πράγμα που συνεπάγεται κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Γιατί, πιστεύετε, ο Κ. Μητσοτάκης κινείται εν κρυπτώ στα μείζονα θέματα και δη στα εθνικά; Είναι δυνατόν η χώρα να μαθαίνει από ξένους αξιωματούχους για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία;

Φυσικά όχι. Αποτελεί προσβολή για τον ελληνικό λαό να μαθαίνει από ξένους πολιτικούς παράγοντες κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης. Η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, ίσως και το ίδιο το ΚΥΣΕΑ, να μην έχουν ιδέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε εθνικά θέματα. Υπενθυμίζω τη «μυστική διπλωματία» και στα ελληνοτουρκικά, πριν δύο χρόνια, με τις συναντήσεις στο Βερολίνο. Πέραν αυτού όμως, το πρόβλημα παραμένει επί της ουσίας.  Όταν αντιμετωπίζουμε την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα, ποιες είναι οι συγκεκριμένες κινήσεις που ζητάμε από τους συμμάχους μας, προς τους οποίους -σε ό,τι αυτοί ζητούν- είμαστε «πολύ γενναιόδωροι»; Λόγια καλά ακούμε, πράξεις δεν βλέπουμε. Θέμα, για παράδειγμα, για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία -όπως έπρεπε- δεν βλέπω να συζητούν οι εταίροι μας. Αλλά ενεργή διπλωματία και ισχυρή φωνή σημαίνει να έχεις ενεργή και πραγματική στήριξη στα δύσκολα, όχι μόνο να «προσφέρεις», όπως ως τώρα γίνεται.

Εκτιμάτε πως είναι μονόδρομος για τον Κ. Μητσοτάκη οι πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;

Εκτιμώ πως είναι πολύ πιθανές, γιατί όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο θα μεγαλώνει η φθορά του. Αλλά οι πολίτες έχουν μνήμη και γνώση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κρύβει την αντιπαλότητά του απέναντι στη Ν.Δ. ούτε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα σας η απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.; Θεωρείτε πως θα ήταν καταστροφική για το κόμμα σας μια επανάληψη της συνεργασίας μαζί της;

Κομπάρσοι στη διαχείριση συντηρητικών πολιτικών με αντάλλαγμα καρέκλες εξουσίας δεν θα γίνουμε. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τις αγωνίες εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ισχυρών και ρωτάνε συνεχώς «με ποιους θα πάτε;». Ούτε με το απαράδεκτο παιχνίδι της πόλωσης που επιχειρούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για μας, το πρώτο και κύριο ζήτημα είναι το πού θα πάει η χώρα. Ποιες είναι οι μεγάλες τομές που θα την απελευθερώσουν από ό,τι την καθηλώνει. Πώς θα μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, κάτι που είναι κύριο μέλημά μας. Να συζητήσουμε με τους πολίτες το συγκεκριμένο περιεχόμενο του «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου», τη δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε εμείς ως πρωταγωνιστές, όχι τη διαχείριση μιας μίζερης εξουσίας, αλλά τη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, που θα φέρει τις πραγματικά προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο λαός μας. Μακριά από κάθε διχαστική λογική, με ενωμένους τους  Έλληνες.

Εκτιμάτε πως το στίγμα που θέλει να δώσει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. η νέα ηγεσία είναι ξεκάθαρο στα μάτια της βάσης; Τι πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάκαμψη του κόμματος;

Βεβαίως, και αυτό έγινε απόλυτα σαφές και στο συνέδριο μας από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Προχωράμε με τον αυτόνομο λόγο μας με ενότητα, ανανέωση και ένα πρόγραμμα που κάνει πράξη τις σοσιαλδημοκρατικές μας ιδέες. Αναμφίβολα χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αξίζει. Να ολοκληρώσουμε την πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης του κόμματός μας δυναμώνοντας τους δεσμούς μας με την ελληνική κοινωνία. Να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μετατρέποντάς το σε «συμβόλαιο τιμής» με τους πολίτες, αποφεύγοντας τους διαχωρισμούς και τις εσωκομματικές συγκρούσεις του παρελθόντος. Για να δημιουργήσουμε ένα κόμμα προοδευτικό, γνήσια λαϊκό μακριά από την ευκολία του λαϊκισμού, απέναντι στη συντήρηση, στον ανορθολογισμό, στην πόλωση. Μια γνήσια σύγχρονη, προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη, που θα συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL