Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Το συνέδριο πέρασε, τα δύσκολα έρχονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Το συνέδριο πέρασε, τα δύσκολα έρχονται

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Με το συνέδριο της περασμένης εβδομάδας και την ερχόμενη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το σκέλος του εγχειρήματος του Νίκου Ανδρουλάκη που αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Τα επόμενα βήματά του θα επικεντρώσουν σε τρία βασικά σημεία: τις προγραμματικές θέσεις με ορίζοντα το φθινόπωρο, την εκλογική ετοιμότητα με την επεξεργασία των υποψηφιοτήτων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αρχίζοντας τον Ιούνιο και την προσπάθεια διείσδυσης σε εκλογικά κοινά όπου παρατηρείται ιδιαίτερη δυστοκία.

Οι παραπάνω άμεσες στοχεύσεις δεν είναι άσχετες από συγκεκριμένα συμπεράσματα που προέκυψαν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τρεις μέρες στο Τάε Κβον Ντο δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση στη «γραμμή Ανδρουλάκη». Σε συνδυασμό με την προσμονή υψηλότερων ποσοστών σε σχέση με το 8,2% του 2019, που θα σημάνει αύξηση του αριθμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., η «έγκαιρη» ανακοίνωση-διευκρίνιση εκ μέρους της ηγεσίας πολύ πριν από το συνέδριο ότι καμία βουλευτική υποψηφιότητα δεν θα εγκριθεί πριν από τον Ιούνιο συντέλεσε έως έναν βαθμό σε ένα μορατόριουμ των στελεχών. Βέβαια, όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την «πράσινη» Ιερουσαλήμ, ήδη στελέχη που πρωταγωνίστησαν τους τελευταίους μήνες στις εσωτερικές εξελίξεις, και όχι μόνο, έχουν πάρει πράσινο φως για τον τομέα που επιθυμούν. 

Προς το παρόν καλύπτονται

Επιπλέον, στο συνέδριο κανείς δεν κατέθεσε διαφορετικό στρατηγικό σχέδιο, μολονότι μπορεί ήδη να έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει στο θέμα των συνεργασιών εφόσον η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Προς το παρόν τουλάχιστον όλοι καλύπτονται με τη στρατηγική «ούτε με τη Ν.Δ., ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» του Ν. Ανδρουλάκη.

Στρατηγική που όμως θα πηγαίνει βήμα-βήμα και θα δείξει τις αντοχές της σε πρώτη φάση μετά το άνοιγμα της κάλπης της απλής αναλογικής, καθώς βασίζεται εν πολλοίς στο ποσοστό που θα λάβει στην πρώτη αναμέτρηση. Η διευκρίνιση στην οποία προχώρησε ο Ν. Ανδρουλάκης ότι «δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις συνεργασίας στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων» εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς άλλα κόμματα και όποιον άλλον παράγοντα θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για συγκυβέρνηση πέραν των όρων που θέτει ο ίδιος.

Ελιγμοί και blame game

Κατόπιν και αυτής της διευκρίνησης, στη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν να εννοηθεί πως δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, θα θέσει μια «σοσιαλδημοκρατική προγραμματική συμφωνία» και παράλληλα θα αρνηθεί για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος. Κάτι που έπειτα από ένα σκληρό blame game θα οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές. Αυτές όμως διεξάγονται με τον νόμο της Ν.Δ. και το μπόνους που προσφέρει.

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που θα επιχειρήσει να μην συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση εφόσον το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο μικρότερο κόμμα. Η ισοπεδωτική αναφορά Ανδρουλάκη για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον... Βελόπουλο κατά «αντιστοιχία» της συνεργασίας του 2015 με τους ΑΝ.ΕΛΛ. -πόσο μάλλον όταν το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε τρικομματική με το ΛΑΟΣ και συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Σαμαρά- είναι ενδεικτική αυτής της τακτικής που θα ακολουθηθεί. Αντίστοιχα, αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., να συνεργαστεί με κάποιο μικρό κόμμα κοντά στις ιδεολογικές αναφορές της.

Εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις συνεργασίες

Ακόμα ένα εργαλείο που ενδεχομένως αξιοποιήσει σε μια προσπάθεια να παραμείνει πάση θυσία στις ράγες της «αυτόνομης πορείας», αποσείοντας τις πιέσεις που είναι δεδομένο ότι θα του ασκηθούν, είναι ένα δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος για τις συνεργασίες. Την περίπτωση αυτή άλλωστε επισήμανε στο συνέδριο ο ένας από τους δύο στενότερους συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, ο Στ. Ξεκαλάκης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται, με τη Ν.Δ. όχι

Παράλληλα, στο συνέδριο απαντήθηκε με μεγάλη ευκολία και χωρίς αμφισβητήσεις από το Σώμα η απόρριψη της πρόσκλησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για προοδευτική διακυβέρνηση για την απαλλαγή από την κυβέρνηση και την πολιτική Μητσοτάκη, αλλά και το «μέτωπο λογικής» της Ν.Δ. Αφενός ο διμέτωπος κατά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην προσέλκυση ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα και δεν θα αμβλυνθεί έως τις κάλπες, αφετέρου, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη του κόμματος, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ταυτίζονται αδιάκριτα και ισοπεδωτικά.

Αν οι διαρροές ψηφοφόρων του «μετριοπαθούς Κέντρου» της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιητικές για τη Χαριλάου Τρικούπη, το ίδιο δεν συμβαίνει σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έτσι, είναι εμφανής, από τους υψηλούς τόνους πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ότι κεντρική αγωνία του Ν. Ανδρουλάκη είναι ο ανταγωνισμός με εκείνον στο προοδευτικό φάσμα.  Άλλωστε, δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.

Αναζητώντας ευκαιρίες σύγκρουσης

Μπορεί λοιπόν η αγκαλιά του Κ. Σημίτη στην προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη και η παρουσία του πάλαι ποτέ εξοστρακισμένου από το κόμμα Ευ. Βενιζέλου ή και της  Ά. Διαμαντοπούλου να συμβολίζουν και να εξηγούν στο μέτρο που τους αναλογεί την προσέγγιση με ένα εκλογικό κοινό που το 2019 μετακινήθηκε στη Ν.Δ., όμως έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ’ αυτό προσπαθεί να απευθυνθεί προγραμματικά αλλά και με σκληρές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι αναφορές Ανδρουλάκη σε σύγχρονους γενίτσαρους για στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μια δεκαετία αλλά και στη συνέχεια ήταν μια τέτοια προσπάθεια. Η αντίστοιχη αναφορά του Απ. Κακλαμάνη σε «ποντίκια» και άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς ήταν το επιπλέον λάδι που φούντωσε μια αντιπαράθεση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η ένταση που υπήρξε στη μεγάλη εικόνα φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς συναισθηματικά ακουμπά όχι μόνο πολιτικά στελέχη αλλά και απλούς ψηφοφόρους που βρήκαν νέα πολιτική εκπροσώπηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό αυτού είναι η προσπάθεια που κατέβαλε στη συνέχεια η Χαριλάου Τρικούπη με διευκρινιστικές διαρροές ως προς τις εν λόγω αναφορές.

Περιοδείες στις δύσκολες γειτονιές

Άλλη μια δυσκολία που ιεραρχείται ψηλά μεταξύ του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη αφορά την απουσία διείσδυσης στο Λεκανοπέδιο. Ως προς αυτό, ο Ν. Ανδρουλάκης σκοπεύει να ξεκινήσει περιοδείες και σε γειτονιές της Αθήνας.

ΠΑΣΟΚ

Η εσωκομματική φωτογραφία της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, που ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου, εκπροσωπείται με περίπου 70 στελέχη, ορισμένοι σε πολύ υψηλή θέση, ενώ το στρατόπεδο Λοβέρδου αριθμεί μόλις 20 στελέχη

Οι νέες ισορροπίες στο όργανο που αριθμεί 301 εκλεγμένα μέλη συν, μεταξύ άλλων, τους βουλευτές που συμμετέχουν ex officio, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον. Στο προσεχές, με σταθμό τις εκλογές της απλής αναλογικής και την ενδοκομματική μάχη του σταυρού, αλλά και τις συζητήσεις -δημόσιες και εσωτερικές- που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Είτε στο απώτερο, διότι, πέρα από την αναμενόμενη άνετη επικράτηση Ανδρουλάκη κατά τα δύο τρίτα και τη διάθεση συνεννόησης που αποτυπώθηκε εκ μέρους του για εκπροσώπηση των διάφορων τάσεων χωρίς συνεδριακές και προσυνεδριακές αντιπαραθέσεις, οι συσχετισμοί αναδεικνύουν μια νέα δυναμική του παπανδρεϊκού στρατοπέδου, αλλά και τη μειωμένη εσωτερική απεύθυνση άλλων στρατοπέδων, όπως εκείνο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, που ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου, εκπροσωπείται με περίπου 70 στελέχη, ενώ ορισμένα εξ αυτών κατέλαβαν πολύ υψηλή θέση - ο Μιχάλης Καρχιμάκης την 7η θέση και ο Φίλιππος Σαχινίδης την 11η. Ενώ το στρατόπεδο Λοβέρδου εκπροσωπείται με μόλις περίπου 20 στελέχη.

Οι τρεις γραμματείς

Η πρωτιά του 36χρονου Ανδρέα Σπυρόπουλου, που μαζί με τον πρώην γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη (3η θέση) είναι οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν αναμενόμενη.  Άλλωστε, ο Ανδ. Σπυρόπουλος θα είναι ο επόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., ενώ είχε κατακτήσει τη 2η θέση το 2013 και το 2015. Η έκπληξη ήρθε από την εκλογή του απερχόμενου γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη στη 2η θέση. Πίσω της φαίνεται να εκφράζεται ένα ρεύμα υποστήριξης με κορμό τους «παπανδρεϊκούς», αλλά όχι μόνο, και γι’ αυτόν τον λόγο μοιάζει εμφανώς να βάζει βάσεις για το εσωκομματικό μέλλον.

Αυτά και άλλα στοιχεία, όπως η 6η θέση του Παύλου Χρηστίδη, που ήταν ένας από τους έξι διεκδικητές στην κούρσα για την ηγεσία και ψηφίστηκε και από υποστηρικτές του Ν. Ανδρουλάκη, δημιουργούν μια εικόνα στις πρώτες 20-30 θέσεις που δεν συμβαδίζει με το μέγεθος της συνολικής εικόνας από την επικράτηση Ανδρουλάκη. Αφετέρου, απεικονίζει ένα νέο εσωτερικό τοπίο. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται νέα, άγνωστα, στελέχη της πλευράς Ανδρουλάκη, στα οποία έχει δείξει ότι θα βασιστεί.

Πολιτικό Συμβούλιο

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη σύνθεση που θα λάβει το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο στην ψηφοφορία της επικείμενης Κ.Ε., καθώς αυτό θα είναι το όργανο που θα συνεδριάζει τακτικά και θα λαμβάνει τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL