Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.9°C28.7°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C27.0°C
4 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
29.4°C29.8°C
3 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
26.9°C27.9°C
2 BF 44%
Η επικίνδυνη ανευθυνότητα Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επικίνδυνη ανευθυνότητα Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική

Μητσοτάκης Μπάιντεν
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η πρόσκληση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ήταν ασφαλώς γεγονός θετικό για τη χώρα μας. Εννοείται πως ο κ. Μητσοτάκης το εκμεταλλεύτηκε για να στήσει έναν επικοινωνιακό θρίαμβο, μέρος του πρότζεκτ ανάκαμψης δημοσκοπικών ποσοστών και ανάκτησης δημοφιλίας που έχουν αναλάβει οι φίλοι και οι χορηγοί του. Δυστυχώς γι’ αυτόν, αλλά και για τη χώρα, η εξ Αμερικής αποκατάσταση προφίλ και η τεχνητή αναπλήρωση ηγετικών ελλειμμάτων καταρρίφθηκαν γρήγορα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε και δεν απέσπασε καμία δέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα φλέγοντα θέματα των ελληνοτουρκικών και τη διατήρηση του συσχετισμού δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας, ούτε εξασφάλισε κάποιο μήνυμα προς την Τουρκία που θα την αποθάρρυνε από τη συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι πρόσφατες ωμά προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και οι νέες παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη ήταν η απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στις αφελείς κυβερνητικές θριαμβολογίες για εσωτερική κατανάλωση. Ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται ότι έχει κερδίσει πολλούς πόντους από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εμπλεκόμενους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Βλέπετε, ο Ερντογάν δεν είναι Μητσοτάκης, βρήκε τον τρόπο να είναι σε όλους χρήσιμος: και στον επιτιθέμενο και στον αμυνόμενο και στη Δύση.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν πρέπει να τύχουν της ομόθυμης καταδίκης όλων μας. Να γίνουν και ένα μάθημα όμως. Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις δεν συγχωρούν την ελαφρότητα.

Τα μηνύματα κατευνασμού και οι ανούσιες επαφές κοινωνικού χαρακτήρα, απλώς για να βγει οπτικό υλικό για τη στρατιά μετακλητών του Μαξίμου, δεν είναι εξωτερική πολιτική. Δεν είναι πολιτική που θα αποτρέψει τον Πρόεδρο Ερντογάν να δυναμιτίσει το κλίμα και να φέρει τα πάνω κάτω στις σχέσεις μας, με το που θα αισθανθεί ότι πατάει γερά στα πόδια του και στις σχέσεις του με τη Δύση.

Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σημασία και η χρησιμότητα της Τουρκίας για τη Δύση δεν είναι παροδική. Ανεξάρτητα από πρόσκαιρες διακυμάνσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Τουρκία παραμένει η περισσότερο αναπτυγμένη, οικονομικά - βιομηχανικά, κοινωνικά, αλλά και στρατιωτικά, από τις μεγάλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ενώ, ακριβώς επειδή εδώ και πολλά χρόνια έχει προβεί σε γενναίες και φιλόδοξες επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία -σε θλιβερή αντίθεση με την Ελλάδα–, έχει μειώσει τις εξαρτήσεις της από τη δυτική αμυντική βιομηχανία και έχει αποκτήσει την ευελιξία να προσφέρει κι άλλου τύπου υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί πραγματικά η Τουρκία, ενώ, σε μια περιοχή που έχει απεγνωσμένη ανάγκη από πόλους σταθερότητας, είναι απίθανο να αμβλυνθεί η στρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, όσο σημαντικό κι αν είναι η Ελλάδα να διατηρεί την αποτρεπτική αμυντική της ισχύ, άλλο τόσο είναι αναγκαίο να επανέλθει το δόγμα της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και μια θετική διπλωματική ατζέντα που θα στριμώχνει την τουρκική ηγεσία. Που θα καλεί την Τουρκία σε υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη Χάγη. Που θα μας τοποθετεί στη διεθνή σκηνή με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία, για να θέσουμε εμείς το νέο πλαίσιο, καταδεικνύοντας τον αναθεωρητισμό και τον μαξιμαλισμό της τουρκικής ηγεσίας.

Προφανώς ζητάμε πολλά από τον κ. Μητσοτάκη, της πολιτικής της αδράνειας, του δόγματος περί «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» στην εξωτερική πολιτική και των υποκλίσεων στην ακροδεξιά πτέρυγα Σαμαρά. Ορισμένα πράγματα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη κυβέρνηση.

* Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Λέσβου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL